母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Bb廿幾日人仔,剛出世個兩日bb姿勢唔啱加上我未上奶,啜到損左勁痛,出院後係屋企泵奶俾佢,泵左兩個星期,奶量一般,每日都補一餐奶粉,但係泵奶用太多時間而且個個都話埋身好d, 於是哩兩日我就全日俾bb埋身啜,可能bb啜慣奶咀,埋身時啜到我好痛,加上可能出奶慢,佢一邊啜一邊郁身郁世又扯我乳頭,搞到乳頭輕輕掂下都好痛,而佢亦食唔飽... 啜得十分鐘又訓著,擺低佢又喊住要食.. 試下再泵出黎喇,之前都泵到100ml左右,而家得返50~60ml!究竟我仲堅唔堅持餵人奶好?

別墅

回覆:Waing1226 的帖子

其實bb食完之後再pump係會小d! 因為bb食左d落肚ma! 正常既!我初初都餵到損晒!但bb 大大下會食得越黎越好就會冇咁辛苦ga la! 頭一個月係最難捱!捱過左就好ga la! 人奶媽係辛苦d! 加油ar! 支持你

複式洋房

引用:其實bb食完之後再pump係會小d!+因為bb食左d

原帖由 ~bubbles~ 於 15-03-08 發表
其實bb食完之後再pump係會小d! 因為bb食左d落肚ma! 正常既!我初初都餵到損晒!但bb 大大下會食得越黎越好 ...
究竟要餵幾耐先唔會痛?而家bb每啜一啖都針吉咁痛... 一聽到佢喊住搵食已經有恐懼

別墅

回覆:就黎想放棄

我痛到2個月先唔痛,係好鬼辛苦

複式洋房

引用:我痛到2個月先唔痛,係好鬼辛苦

原帖由 kalulu20 於 15-03-08 發表
我痛到2個月先唔痛,係好鬼辛苦
我仲指望坐完個月就唔會痛

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Waing1226 發表於 15-3-8 02:15
Bb廿幾日人仔,剛出世個兩日bb姿勢唔啱加上我未上奶,啜到損左勁痛,出院後係屋企泵奶俾佢,泵左兩個星期, ...
樽餵或埋身都好, 我覺得算餵得ok 喎!

如果bb 肯啜, 當然係埋身好, 我最初都係損到笑口棗咁, 1個禮拜後會好d, 約2個禮拜後完全唔痛. 埋身餵時, bb 會易訓d, 變左食少左, 即係要食密d.

你唔好理泵到幾多ml 出黎, 你想餵咪餵, 有幾多餵幾多, 我3個仔女都餵到1日得1安我都照餵, 原因只係我唔想停餵, 咁咪繼續餵. 如果你仲有奶, 又有猶疑餵唔餵好, 咁你繼續餵啦, 大家分手都要無痛分手至開心.

別墅

乳頭損左用人奶搽乳頭,好快好返。
有奶就繼續餵啦,唔好放棄,人奶B真係會健康D架,就算係半補粉半人奶都會健康D!!

大宅

Waing1226 發表於 15-3-8 04:17
究竟要餵幾耐先唔會痛?而家bb每啜一啖都針吉咁痛... 一聽到佢喊住搵食已經有恐懼

...
我都係一聽到BB喊就驚

大宅

我有一邊到依家四個月都依然痛,只係習慣了。不過見到佢淨係飲人奶都可以肥咁多,又成日張開口搵食,自覺自己仲有d利用價值,所以就算返工都密密餵,密密泵,加油!

別墅

回覆 Waing1226 的帖子

你看看bb的奶嘴是不是扁奶嘴?如果係gum 他可能就會用錯嘴型去埋身。

我個仔初時在醫院用奶瓶,回家不夠力吃chuchu奶瓶。改用pigeon 窄瓶扁奶嘴。。。。 我試埋身又係比他吃到損曬。。。。每一下都好疼。。。每次試埋身壓力都好大。

後來發現乳頭比bb吃完都會扁左,變左好似唇膏gum。。先知道嘴型不對!!

bb 還那麽細個,如果你想,一定可以餵落去。至於是pump 還是埋身就看個人。我全pump 到20 個月。系辛苦,要堅持。因爲要洗parts, 奶瓶。出街又不能去太耐。但看到bb 肥肥白白是完全因為自己d 奶養成,真係好有成功感!!

加油呀!! pump 或埋身,全人奶或半人奶。堅持得幾耐得幾耐~~

複式洋房

引用:回覆+Waing1226+的帖子你看看bb的奶嘴是不

原帖由 tingzi28 於 15-03-09 發表

你看看bb的奶嘴是不是扁奶嘴?如果係gum 他可能就會用錯嘴型去埋身。
係窄樽扁咀!case完全同你一樣 真係每啜一下都好痛,都打算轉全泵 想堅持俾母乳佢食...唯有自己辛苦d
想問下你用開邊只泵?

複式洋房

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章

引用:Quote:原帖由 ~bubbles~ 於 15-03-08 發表

原帖由 Waing1226 於 15-03-08 發表

...
Bb食食下會扯乳頭因為佢仲學緊搵位食,同埋佢個頭傾向向後,所以當佢食對位置時,試下hold佢個頭唔俾佢郁得咁勁,就唔會扯到痛

別墅

我用Medela Electric Mini Plus 雙泵,好嘈!因爲當時系臨時買的。。買左又不想浪費,就繼續用。但這個pump 只可以調教力度,不能調教速度。中間試過換喇叭size (換細d)。Medela homepage 有詳細解説什麽才是合適的喇叭size。

Medela 有其他型號的pump,最受歡迎的是freestyle~ 還有其他,你可以research 一下。記得一定買雙pump!! 單pump 太浪費時閒。

如果還是想練習埋身就幫bb 換母乳奶嘴 piegon, Chuchu, TT 都有。 然後等你好返,心情好的時候再試過。我都成功埋身左幾次!bb 吃得好清,pump 系無得比。而且感覺好親密,好甜蜜。 但後來要返工,所以就全泵。

我見有媽媽到5個月先可以全埋身!只要你想和堅持, 不要理其他人的説話就一定得~~~~!~

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 分享愛 貓狗褓姆

如果損左除左搽人奶之外, 仲可以搽MEDELX隻乳頭膏.搽完好快好

我坐月果時又係一聽到BB喊就驚,又唔敢泵出黎,怕佢食左奶樽番唔到轉頭...
果時都唔知點解自己會捱得過..

到左2個月打後其實BB都開始識食..一埋身好快就食到又唔痛了
不過有時餵得太頻密都係會有D痛

大宅

有冇返過健康院搵母乳姑娘教返啱bb嘴形呀?
我女埋身啱嘴形, 唔會痛架

禁止訪問

複式洋房

引用:回覆+Waing1226+的帖子我用Medela+Electric

原帖由 tingzi28 於 15-03-10 發表

我用Medela Electric Mini Plus 雙泵,好嘈!因爲當時系臨時買的。。買左又不想浪 ...
可能真係要等bb再大小小先可以再試埋身
我乳頭個只痛又唔似係乳頭損左,但總知輕輕hi下都會痛...

複式洋房

我呢排都覺得痛,阿b唔開大個口啜,乳頭睇落冇損但啜果陣,特別係第一啖好痛。初生時唔會架,我都諗緊係咪因為食過奶樽懶左

複式洋房

引用:我呢排都覺得痛,阿b唔開大個口啜,乳頭睇

原帖由 Katherinee 於 15-03-10 發表
我呢排都覺得痛,阿b唔開大個口啜,乳頭睇落冇損但啜果陣,特別係第一啖好痛。初生時唔會架,我都諗緊係咪 ...
用過扁咀奶樽好似返唔到轉頭... 呀b好懶埋身... 佢又辛苦我又辛苦,所以我都係泵出黎俾佢算

別墅

引用:Quote:原帖由 ~bubbles~ 於 15-03-08 發表

原帖由 Waing1226 於 15-03-08 發表

...
我之前bb 一夠鐘食奶都好怕!不過之後去健康院教返我d姿態!我諗差唔多一個月左右la就開始餵得好輕鬆la!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊