自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

倘若香港打工仔上班遲到,可能會被扣減人工,甚至被辭退;而這次新聞提及的日本上班族,更因為這個原因,而被老闆「芹ケ野雄史」虐待約一小時,期間遭到電擊、毆打等,不禁令人說一句:「打份工啫!」

28歲的當事人是一名東京仲介公司的職員,他上月因為宿醉,而上班遲到約1個小時,遂被老闆叫進辦公室,進行大懲罰。老闆先把他的雙腳綑綁;再以電筒和皮帶等工具毆打;更以電擊棒多次攻擊其頭部。

在施虐一個1小時後,芹ケ野雄史還要求事主,繼續完成當天的工作。當事人事後報警並且驗傷,有指其在治療3周後,才能痊癒。而芹ケ野雄史則已被警方拘捕,他承認犯行,但辯稱事主態度輕浮,經常遲到,才會嚴格管教,案件已進入司法程序審理。

更多精彩內容,請按原文連結

新聞資訊由熱新聞提供

小肥肥七號    發表於 15-3-9 09:20

大宅

回覆:員工遲到,被老板虐待。。。

傻的嗎

大宅

唔知以為佢sm緊

大宅

唔知同文化有否關係,正常都唔會比佢綁,唔好講話打,在這被打都會叫啦,出面做野d員工又無理,好怪囉!

伯爵府

sm
個老闆有問題,唉……
題外話,我個人認為日本人好多情緒壓抑,
表面和諧

bebe2002    發表於 15-3-9 13:19

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

癲架?

禁止訪問

侯爵府

痴線

翡翠宮

好多日本人都痴痴地,不過佢地社會文化要經常保持笑容禮貌,就算人地粗口鬧你你都要say sorry。咁唔痴線都難

大宅

回覆 Dwmn 的帖子

文化差異,這種事在港無可能發生啦。

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

crazy!!

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

伯爵府

之前做過曰本公司,d曰本男人成日以為自己高高在上,可惜對住我地哩HK staff真係䐆佢都傻,所以佢成日講:「HK staff is vy trouble」

bebe2002    發表於 15-3-9 18:29

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

我唔覺得係出奇的事, 只係證明左原來佢地的文化係O甘. 遲到係唔岩, 但係咪有D更好的方法去改善.

我曾經睇過一套記錄片, 講日本某間火車公司的司機因為某D原因令班次延誤分幾鐘, 為左追返時間將架車加速, 因為車速太快而令到火車轉彎失控, 反轉仲要撞入火車軌旁的大廈的一場意外

日本個D火車係出名準時, 而個記錄片(我大概印象, 因為係一年前睇)講到其中一個原因點解個司機會不惜一切都要開快D追返時間, 係因為個司機之前都試過一次令班次遲左幾分鐘, 被暫時停職, 但每日都要返辦公室, 俾佢個上司日日鬧佢唔知幾多個鐘, 又要個司機寫左唔知幾多份悔過書, 個司機維持O甘樣類似"精神"懲罰幾個星期後先可以再開車.

記錄片講D調查員懷疑個司機唔想再次面對呢D懲罰所以先會令佢不惜一切要加速, 而片中都有講到有問火車公司, 佢地無否認有呢D懲罰, 但話呢D懲罰係必要, 唔覺得有問題.

bebe2002    發表於 15-3-9 18:31

首頁

尾頁

跳至