親子旅遊

跳至

首頁
12345...31

尾頁

大宅

啱啱去完返嚟, 之前喺度收咗唔少料, 現在分享資料回饋一下

先講行, 今個旅程我只係用咗兩個包車, 分別係來回機場接送同埋來回LEGOLAND。機場接送的是Ben的14/15人車, 機場往Orchid Hotel收S$60, 其實我哋分兩架的士估計係S$60內, 但包車好在喺出閘已經有人接, 而且車就停喺門外, 真係零距離上車, 又可以一家人一架車唔駛分開, 我覺得值得。Ben和拍檔Mike可用英文溝通, 佢話我哋人多如果去動物園都可以搵佢, 計起上嚟平過分兩架的士, 但我今次無去。回程我哋臨時改早半個鐘出發佢哋都就到, 服務好, 車大冷氣夠

另一個 就係來回LEGOLAND的公司, 負責人叫Alvin, 我在另一個Post已經答過同埋收到好多PM了。佢車是用hyundai starex十人車, 收費S$100一程, 兩程的司機都識廣東話, 準時有禮, 不用付訂金。可能有人問點解咁平? 我估原因係佢哋喺馬來西亞華人公司, 而呢度的人推介的多數係新加坡公司, 我同司機傾開計佢都有話新加坡公司係會貴啲, 因成本人工樣樣都係貴啲, 收貴啲都係合理。但我有問過佢哋夜晚包車出去食飯, 收費就唔平, 因佢哋主力做來回新馬關口, 一架車一日走幾轉, 如果包車去食玩或者去HELLOKITTY之類, 佢停架車等你時間成本會貴。同樣道埋搵佢哋新加坡市內包車佢哋唔會平, 因要在馬來西亞派車過嚟, 成本唔平, 所以大家搵佢都係來回LEGOLAND最好。同埋佢哋係華人公司, 所以聖誕復活節係唔會加價, 唯一加價係農曆新年, 因華人司機都想回家過年, 而且過年過關會塞車, 時間用多咗佢都要 計算埋落去。

佢仲講好多過關的知識我知, 例如新山口岸, 如果一架車超過九個人, 入境有權要求你行巴士通道, 咁就要攞哂行李落車。但有時過關會有機會喺私家車通道勁塞車, 可能要兩個鐘, 但巴士就10分鐘搞掂, 佢哋就會俾個客人揀行邊度。

所以今次經驗係如果你喺留在新加坡玩, 不妨搵新加坡公司包車買門票, 如果來回新山市和新山的門票, 就搵大馬公司抵啲

peonlau    發表於 16-2-21 10:07
wallacemama    發表於 15-7-14 11:16
王家四少奶    發表於 15-3-14 01:56

大宅

引用:啱啱去完返嚟,+之前喺度收咗唔少料,+現在分

原帖由 chasiuchasiu 於 15-03-12 發表

先講行, 今個旅程我只係用咗兩個包車, 分別係來 ...
可否pm 來回Legoland 包車電話給我,謝謝!

大宅

再講住, 今次住咗Orchid Hotel 同 Legoland Resort, 非常滿意

Orchid Hotel我覺得位置非常好, 行去老巴剎, 亞華肉骨茶, 天天海南雞飯全部十分鐘左右, 樓下又超市又街市, 買嘢方便。最正係節士去USS, gardens by the bay 等景點都好近, 想搭MRT行去站只係兩三分鐘! 我哋住Deluxe room有一大一細床, 我一家四口都住得舒服, 房唔係靚但乾淨整齊, 大家如不住市中心不妨諗下呢間

LEGOLAND RESORT唔駛點介紹, 我覺得趁佢仲新淨如果去新山最少要住一晚, 小朋友淨係夜晚喺LOBBY玩已經夠哂開心了

大宅

環保接龍勳章 畀面勳章

可否PM LEGOLAND 的包車資料給我,謝謝!

大宅

跟住係食, 第一晩食咗老巴剎, 好多人話貴夾唔好, 我就覺得價錢係略貴, 但燒烤檔的水準係唔錯, 比我有一晚宵夜的夜市好好多, 而且風味十足, 其實可以一試。

胡椒蟹我去咗芽蘢無招牌, 價錢無想像中貴, 六大三細食咗一隻蟹, 麥片蝦同好多其他小炒, 飲啤酒汽水, 埋單唔駛S$300, 味道唔錯但麥片蝦我哋就覺得一般

肉骨茶我去咗歐南園亞華肉骨茶, 同黃亞細比就黃亞細藥材味勁啲亞華就胡椒味多啲, 但因我酒店行去亞華好近, 價錢都係平少少, 抵食。另外Maxwell foodcenter的天天海南雞飯真係好正! 同center的真真粥品都好好!

驚喜推介: orchid hotel樓下的豚骨王日本拉麵店。呢間我哋第一日已經見佢排長龍, 所以搵晚去試下, 真係好掂! 一蘭之流拍埋去根本差咗兩班, 而且價錢平, 加埋底加埋蛋同飲品, 只係s$16一個人, 香港呢個價錢食唔到呢個水準

legoland的一晚食咗對面商場泰國菜, 九個人埋單rm300有找, 味道唔錯, 可以一試

大宅

玩除咗uss, legoland, 我覺得gardens by the bay幾值得去, 如果大家肯行, 夜晚喺gardens by the bay行去金沙酒店頂樓睇風景, 跟住可以行去Singapore Flyer, 再沿海邊行有一個夜市, 食埋宵夜的士返酒店, 呢段算係新加坡夜景的精華, 值得一行。

別墅

可否pm Legoland 包車資料給我,謝謝!

大宅

pm大家不是問題但如果呢個再淨係得請PM呢啲reply好快會俾管埋員刪貼.......

大宅

回覆:九人三代同堂新加坡+LEGOLAND五天包車食住行分享

多謝分享,我地4大1b都book左orchid hotel, 想知附近有咩早餐食可以介紹下嗎?

大宅

回覆:九人三代同堂新加坡+LEGOLAND五天包車食住行分享

好詳細
想要租車details
Thanks

別墅

謝謝分享,7月暑假都會同家人(8大1小)去星加坡及Legoland,打算包車,可否分享ben及Alvin的聯絡電話?另外,我都搵緊酒店,請問你係咪於網上book Orchid hotel?

大宅

Ishtar 發表於 15-3-12 18:49
多謝分享,我地4大1b都book左orchid hotel, 想知附近有咩早餐食可以介紹下嗎?

...
早餐我哋有兩日行去Maxwell Foodcenter食, 一日食麵一日食粥, Orchid hotel側門出tanjong pagar road右轉直行十分鐘內到, 平靚正。我哋有一日早餐食肉骨茶, 都係Tanjong Pagar Road不過喺左手邊行到尾過馬路就係喇。其實酒店對面係Tanjong Pagar Plaza, 樓上都有熟食中心, 的士司機都話嘢食OK,懶行都可以試下。記住記住試豚骨王呀!

Ishtar    發表於 15-3-12 19:11

大宅

引用:Quote:Ishtar+發表於+15-3-12+18:49+多謝分

原帖由 chasiuchasiu 於 15-03-12 發表
早餐我哋有兩日行去Maxwell Foodcenter食, 一日食麵一日食粥, Orchid hotel側門出tanjong pagar road右轉直 ...
睇住你分享,已經好想即飛去,可惜book左5月先至去,忘了問,去legoland包車資料,間公司係收坡紙定係馬幣架?點聯絡?whatsapp?

大宅

回覆:chasiuchasiu 的帖子

我們一家三口也book 了Orchid hotel, 貪佢夠方便及周圍多野食。現煩緊經wts定包車去legoland好,煩請pm 馬來西亞司機给我嗎?

伯爵府

引用:啱啱去完返嚟, 之前喺度收咗唔少料, 現在分

先講行, 今個旅程我只係用咗兩個包車, 分別係來 ...
你地9個人坐10人車, 仲有行李會唔會好迫?

大宅

zxzx 發表於 15-3-12 19:55
你地9個人坐10人車, 仲有行李會唔會好迫?
問得好, 其實佢嗰架車係11人車, 不連司機可坐10人, 車頭一個, 後邊三排每排三個, 我哋九人但有三個細路, 所以最後一排摺起旅行李, 兩個小朋友坐大脾就得, 而且我哋legoland只住一晚, 我哋將大部份行李放在orchid hotel, 只帶一晚要用的物品用旅行袋裝住, 所以係夠的。如果係全部要坐位, 只能夠每人大脾放一個旅行袋, 會好迫的叫做坐到

複式洋房

可否pm 包車資料我thx

大宅

ms1215 發表於 15-3-12 19:03
謝謝分享,7月暑假都會同家人(8大1小)去星加坡及Legoland,打算包車,可否分享ben及Alvin的聯絡電話?另 ...
已PM電話俾你, ORCHID HOTEL是用AGODA BOOK, 家下好似做緊用HSBC BOOK AGODA有7% OFF
正如我之前所講, 8大1小你包車嗰程行李要精簡如果唔係坐唔落

大宅

S148 發表於 15-3-12 19:17
我們一家三口也book 了Orchid hotel, 貪佢夠方便及周圍多野食。現煩緊經wts定包車去legoland好,煩請pm 馬 ...
包車肯定方便好多, 如BUDGET許可當然包車了, 但一家三口包車不用包咁大架, 我之前問過JASON 7人車好似S$70-80一程, 不妨多問幾間

大宅

Ishtar 發表於 15-3-12 19:13
睇住你分享,已經好想即飛去,可惜book左5月先至去,忘了問,去legoland包車資料,間公司係收坡紙定係馬幣 ...
收坡紙, 我用WECHAT聯絡佢的

首頁
12345...31

尾頁

跳至