跳至

首頁
23456...79

尾頁

子爵府

原文章由 建男媽咪 於 08-6-27 13:55 發表

Thanks, 原來仲有北京老師添, 好似幾好wor, 可唔可以用學卷架?

因為係私立獨立, 所以唔可以用學券了. 教育局要非牟利幼稚園先可以用到學券, 以我所知, 用到學券的學校多數都沒有夠的外藉老師

大宅

Venuscheng

Thanks, 我幫朋友問的, 因為我仔仔而家喺康傑讀N1, 亦會繼續原校升, 請問你知唔知選小學係咪一定要選番自己住果區架, 因為我住馬鞍山架, 你地係咪住沙田?

子爵府

有無人g 7/5家長日係咪唔駛帶小朋友去??

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章

我都唔知喎?諗住都會帶埋去,唔得先叫老公同個囡係出面行吓等我。

原文章由 kittypo 於 08-6-30 00:07 發表
有無人g 7/5家長日係咪唔駛帶小朋友去??

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

各位嘉德麗既爸爸、媽媽,你地好呀,我都好耐無黎答咀啦,因為實在好忙,我阿仔返多三個星期學,就畢業啦,要離開嘉德麗,我就唔係幾捨得呢個幼稚園既階段勒。

其實,如果大家覺得嘉德麗唔用得學卷,學校支出會好貴,咁大家又有無諗過申請學費資助呢? 其實,政府搞個咁既「學卷」出黎之前,一直都有個「學費資助」提供比家長,呢個資助,只計家庭收入,唔理你有幾多資產,你地可以向學校查詢,以往,響學校都有申請表拎 (但好似暑假後先有得拎),不過,又好似可以自行搵政府個「學生資助辦事處」搞,你地諗諗佢,又自己問一問啦。

建男媽咪 : 小一選校主要分二個階段,第一階段只可以揀一間小學 (唔計直資/私校),但唔駛理分區,只係計分。第二階段係統一派位,假如小朋友未能響第一階段成功得到學校取錄,就要參加統一派位,派位表分兩部份,甲部可以選區外學校,而乙部就只可以填區內小學。

kittypo、carolyktong : 通常家長會,學校都唔主張家長帶埋小朋友去,不過,就算你帶左,都無問題架,學校會安排小朋友集中響一個課室玩玩具,有老師照顧架,唔駛擔心,我每次家長會,都一定帶埋阿仔參加。

希望幫到你地啦,我又要趕出門,去接放學啦,有機會再傾。

子爵府

原文章由 恐龍媽媽 於 08-6-30 11:39 發表
各位嘉德麗既爸爸、媽媽,你地好呀,我都好耐無黎答咀啦,因為實在好忙,我阿仔返多三個星期學,就畢業啦,要離開嘉德麗,我就唔係幾捨得呢個幼稚園既階段勒。

其實,如果大家覺得嘉德麗唔用得學卷,學校支出會好貴,咁大家又有無諗過申 ...

THANKS你提供咁多INFO..不過你講果D學費資助..
睇怕我呢D夾心層都係申請唔到架那~
有左學劵之後就好似無左呢個學費資助計劃

咁如果係咁我都帶埋阿仔去,因如一定唔帶得佢去
我又要周圍搵人湊佢...

[ 本文章最後由 kittypo 於 08-6-30 12:54 編輯 ]

大宅

原文章由 恐龍媽媽 於 08-6-30 11:39 發表

其實,如果大家覺得嘉德麗唔用得學卷,學校支出會好貴,咁大家又有無諗過申 ...

恐龍媽媽... 係到有見到你, 係呢, 小朋友派左邊度小學呀

子爵府

校車公司服務真係好差, 7月返得個9日學, 又要人比成個月校車費, 8月返十幾日, 即兩個幾星期, 就無校車搭

我真係唔想比阿仔搭校車, 我諗緊自己揍阿仔返學, 而返早d.

大宅

kittypo : 有左學劵之後,呢個學費資助計劃仲響度,因為上星期六,我去小學買校服之類時,學校比左份資料我,入面都有講呢個計劃,岩岩睇過下份文件,其中有一點寫明「如申請人有子女在 2008/09 學年讀幼稚園或幼兒中心,又需要申請學費減免,就要向幼稚園拎申請表,填好後經幼稚園交回學生資助辦事處」,不過,當然,如果收入過左上限,就無辦法勒,但係,依我所知,填表時,有 d 地方留意下,諗清楚先填,就比較易批,你可以拎份表研究一下先啦。

pangchaimami : 死勒,我地響其他地方撞到過咩? 又比人認出左我? 我阿仔派左馬鞍山禧年小學呀。

子爵府

原文章由 恐龍媽媽 於 08-6-30 15:03 發表
kittypo : 有左學劵之後,呢個學費資助計劃仲響度,因為上星期六,我去小學買校服之類時,學校比左份資料我,入面都有講呢個計劃,岩岩睇過下份文件,其中有一點寫明「如申請人有子女在 2008/09 學年讀幼稚園或幼兒中心,又需要申請 ...

這個計劃的要求入息要好低先可以申請, 而學券就無限制入息.
我有朋友一家六口,總家庭入息每月近四萬元, 兩夫妻加四個小朋友(都正讀書), 但都申請唔到這個資助計劃.

大宅

Venuscheng : 又唔係喎,我識唔少家庭,一家三口,住第一城,申請到喎。

阿仔升 k2 時,我都有拎過份表睇過下,如果一個家庭總收入係四萬,而有 6 個人用,即係平均每人只有六千幾蚊,咁應該唔係全免學費,但都最少有部份資助播。不過,當然填表時,係有少少方法啦,所以,我叫你地拎份表返屋企,好好咁諗清楚要點填羅。

大宅

其實,當年我計過,自己都唔夠資格,不過,亦聽得有家長教路填表,所以,大家可以計清計楚,如果計過,都係差太遠,咁就無辦法啦,如果唔係既,咁交表試下申請,又唔駛錢,何不試一試呢?

子爵府

原文章由 恐龍媽媽 於 08-6-30 15:56 發表
Venuscheng : 又唔係喎,我識唔少家庭,一家三口,住第一城,申請到喎。

阿仔升 k2 時,我都有拎過份表睇過下,如果一個家庭總收入係四萬,而有 6 個人用,即係平均每人只有六千幾蚊,咁應該唔係全免學費,但都最少有部份資助播。不過,當 ...

http://www.sfaa.gov.hk/tc/schemes/kinder.htm

根據學生辦事處指引, formula

40000x12 / (6+1) = 68,571 這個數字遠遠超過限額 53,138
如果一個6人家庭, 要申請津貼, 最高每月收入是 $30,997.-
即每人平均只有約$5166

調整後家庭收入介乎(港元)減免幅度
0 至 19,897全免 (100%)
19,898 至 28,9243/4 免 (75%)
28,925 至 53,138半免 (50%)
53,138 以上不獲減免

子爵府

原文章由 恐龍媽媽 於 08-6-30 16:18 發表
其實,當年我計過,自己都唔夠資格,不過,亦聽得有家長教路填表,所以,大家可以計清計楚,如果計過,都係差太遠,咁就無辦法啦,如果唔係既,咁交表試下申請,又唔駛錢,何不試一試呢? ...

其實你所講話填表有影響, 以前的確是有關係, 因為以前幼兒園由社署批, 社署會睇埋你的開支, 如租金等. 但現在全由教育局審批, 已不再理會開支了, 只係計算家庭收入的

大宅

你填表時,係唔可以只睇某一部份,要睇晒全份表格,當中有少少部份,係我地好多人都會留意唔到,而就係呢少少部份,足以影響我地最終,得唔得到學費減免。

而且,我只想提出一個,除學卷之外,可以有機會幫到某 d 有需要既家長,減輕學費負擔,而事實上,每年嘉德麗都有唔少家長,成功申請到學費減免,咁就可以多個考慮啦。

大宅

我意思,亦唔係指開支,只係響計算「調整後家庭收入」時,有一個部份,好易填漏左姐,而另個結果,超出收入上限。

原文章由 Venuscheng 於 08-6-30 17:08 發表

其實你所講話填表有影響, 以前的確是有關係, 因為以前幼兒園由社署批, 社署會睇埋你的開支, 如租金等. 但現在全由教育局審批, 已不再理會開支了, 只係計算家庭收入的 ...

子爵府

原文章由 恐龍媽媽 於 08-6-30 17:20 發表
我意思,亦唔係指開支,只係響計算「調整後家庭收入」時,有一個部份,好易填漏左姐,而另個結果,超出收入上限。

我都好想知道係邊一部份呀! 請指教!!!

現在最令我煩惱係學校的學車問題. 其實我報學校時, 第一時間就問有無校車到我家, 的確是有, 不過原來八月無校車就係去家長日拿書簿時先知.

大宅

其實,都係其他家長教我既 "古或" 野,當然就唔可以響呢度公開,但後來我先知道,都唔少人用緊呢個 "古或" 招搞掂左,雖然,用得 "古或" 招既人,收入都已差不多上限,所以,得到既減免自然係唔多,但幫補下課外活動亦唔錯羅。

校車方面,我咁多年都無坐過,所以都唔清楚,但聽其他家長講,都知道,向來 8月份都係無校車供應,我都唔知點解? 你有無同學校傾過,如果早少少帶左小朋友返學,交比老師睇住,有無問題? 學校 d 老師,好似早過 8:30 就響度。

大宅

原文章由 恐龍媽媽 於 08-6-30 15:03 發表
kittypo : 有左學劵之後,呢個學費資助計劃仲響度,因為上星期六,我去小學買校服之類時,學校比左份資料我,入面都有講呢個計劃,岩岩睇過下份文件,其中有一點寫明「如申請人有子女在 2008/09 學年讀幼稚園或幼兒中心,又需要申請 ...

好多謝恐龍媽媽 & venuscheng 咁咩詳細講解, 冇左學劵都有得幫助下啦
另外恐龍媽媽...上次我搵梗n1時都係bk問過嘉德麗, 當時你都有比d意見我架, 所以e+報左嘉德麗n1... 多謝晒!!!
我仲有個小小問題, 你地有冇識人讓出唔要嘅校服呀, 唔該晒!!!

子爵府

原文章由 恐龍媽媽 於 08-6-30 17:41 發表
其實,都係其他家長教我既 "古或" 野,當然就唔可以響呢度公開,但後來我先知道,都唔少人用緊呢個 "古或" 招搞掂左,雖然,用得 "古或" 招既人,收入都已差不多上限,所以,得到既減免自然係唔多,但幫補下課外活動亦唔錯羅。

校車方面 ...

可否pm我呢?

校車方面, 送返學我都諗過自己一早揍個仔返學, 但接放學真係好煩惱, 我重有個細的, 工人一個揍兩個, 如果落雨, 就真係好論盡, 去年我都試過因為落雨, 打電話話個仔唔返學了, 學校重問我地係咪住好遠? 我地住得近, 但手抱一個, 帶一個, 又要拿雨傘, 又要上落車

首頁
23456...79

尾頁

跳至