烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆:法國名家好定金樂好

一樣可以炆野。我經常炆牛腩,炆冬菇,炆鮑魚。

我買金樂最簡單不鏽鋼款,中意自己較時間。

伯爵府

引用:一樣可以炆野。我經常炆牛腩,炆冬菇,炆鮑

原帖由 大姑娘 於 16-03-09 發表

你指高中低火 咩都自己較果隻最舊款?
其實我都有捻 不過未用過 時間唔識掌握咁 例如燉野唔知幾時開高中低

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 大姑娘 於 16-03-09 發表一樣

原帖由 花花b 於 16-03-09 發表
你指高中低火 咩都自己較果隻最舊款?
其實我都有捻 不過未用過 時間唔識掌握咁 例如燉野唔知幾時開高中低: ...
唔係最舊,係全不鏽鋼,連個底都係。

大宅

花花b 發表於 16-3-9 22:32
我未用過呢類煲 即係你覺得好用?怕買了阻掟

我覺得好方便,煲湯燉野掉晒落去,禁制就ok...又唔洗睇火又唔會點走水

大宅

大姑娘 發表於 16-3-9 22:38

因為我之前用娥姐煲,有個mode係可以炆埋野我又覺得好方便,但轉左名家之後原來冇,所以唔識用呢個煲炆

伯爵府

引用:Quote:大姑娘+發表於+16-3-9+22:38+一樣可

原帖由 shopping_easy90 於 16-03-10 發表
因為我之前用娥姐煲,有個mode係可以炆埋野我又覺得好方便,但轉左名家之後原來冇,所以唔識用呢個煲炆
...
咁岩既 我之前又係用娥姐煲喎用左7-8年 要退休 同時怕危險唔想再用壓力煲 同埋佢燉野快靚正 但煲湯唔好飲。

珍珠宮

回覆:法國名家好定金樂好

㷛湯要求火路,所以需要時間。 但娥姐㷛係高速㷛,只用最快時間攪掂,所以啲湯就唔出味。

大宅

花花b 發表於 16-3-10 12:41
咁岩既 我之前又係用娥姐煲喎用左7-8年 要退休 同時怕危險唔想再用壓力煲 同埋佢燉野快靚正 但煲湯 ...

係丫,炆野真係好好,不過個容量太細,同煲湯唔出味,所以最後我先送比人,買左法國名家

大宅

大姑娘 發表於 16-3-10 14:50
㷛湯要求火路,所以需要時間。 但娥姐㷛係高速㷛,只用最快時間攪掂,所以啲湯就唔出味。

...

我自己就純粹覺得電子煲方便唔洗睇火個下好

大宅

花花b 發表於 16-3-9 19:13
你買邊款?我見名家有兩種咁 但唔係間間都有9L
就係法國名家既10L,我係呢間買,買左一大一細,加幾十蚊速遞送上門,我住村架~~所以好方便!
http://www.electrictung.com/Famous-%E6%B3%95%E5%9C%8B%E5%90%8D%E5%AE%B6/DYG-40AFP

伯爵府

回覆:法國名家好定金樂好? 麻煩比D意見

我今日訂左個9L $499

首頁

尾頁

跳至