跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我下個月中就生,點知grandma昨天突然過身…
我係唔係唔應該出席?仲有媽媽又唔可以上來 我屋企,怕相沖;
so我真係唔知可以點樣處理…因為我叫我媽媽幫我坐月。

大宅

自已家人去自己屋企冇問題架,只係D親戚朋友唔方便去有白事既人既屋企之麻。。

叫你媽媽黎照顧你啦。

大宅

無問題架,始終係自己親人,唔會沖架,不過你就唔好出席所有既事啦!!
不過想問下你grandma既意思係男家定女家呀???如果係女家就一定無問題,因為係一家人,但如果係男家的話你就問下你媽媽,佢唔介意一樣無問題!!
因為我過年前我老公既婆婆走左,咁我無出席過任何既野,但我媽媽就話唔介意我地返去佢屋企,始終已經隔左一重喎!!

別墅

唔好緊張呀,你屋企係咪得你兩公婆先,
如果係你媽咪可以照樣來你屋企呀,
無問題,但如果你同老爺奶奶就要問
下佢地意見呀.,否則你去你媽咪屋企
坐月

複式洋房

我唔會出席了,因為差我生BB時間只有2日。
係我的grandma,但我媽咪介意上來我屋企,怕紅白相沖;so我才煩…至於老爺奶奶就無一起住,佢地亦無時間理我。我怕俾奶奶知呢件事,佢份人好迷信。我都想去媽咪度坐月,可惜剛換樓,新樓仲要9月先入伙,現時媽咪租樓住,沒多餘地方…

大宅

原文章由 timeless 於 08-6-17 10:55 發表
我唔會出席了,因為差我生BB時間只有2日。
係我的grandma,但我媽咪介意上來我屋企,怕紅白相沖;so我才煩…至於老爺奶奶就無一起住,佢地亦無時間理我。我怕俾奶奶知呢件事,佢份人好迷信。我都想去媽咪度坐月,可惜剛換樓,新樓仲 ...

咁你同你媽咪講係無問題,唔會沖架,因為佢係你自己親人,同埋你同你媽咪講,係儀式入面,個度d人會俾番幾樣野你,我唔係好記得係乜野,好似係一舊薑,紅繩同封番利是俾你同bb,舊薑就等bb出世之後同佢沖涼既,只要你記住叫你媽咪同道士講你有左,佢就會知點做架啦!!
另外,你奶奶迷信又如何呢???呢個係你既親人,佢點都唔會害你,反而我覺得連最後一程都送唔到佢先係遺憾呀(雖然我個時都係咁覺得,但始終都係唔可以去囉)!!

複式洋房

原文章由 大Pat鴨 於 08-6-17 11:52 發表

咁你同你媽咪講係無問題,唔會沖架,因為佢係你自己親人,同埋你同你媽咪講,係儀式入面,個度d人會俾番幾樣野你,我唔係好記得係乜野,好似係一舊薑,紅繩同封番利是俾你同bb,舊薑就等bb出世之後同佢沖涼既,只要你記住叫 ...

多謝你呀!因為這方面好多野我都唔識,連我媽咪都係,so一聽到0的親戚講是講非就頭痛…

大宅

原文章由 timeless 於 08-6-19 13:37 發表

多謝你呀!因為這方面好多野我都唔識,連我媽咪都係,so一聽到0的親戚講是講非就頭痛…

同你一樣
我爺爺上個月過身
今日佢出殯.....但我都會出席
因為係親人......所以做殯儀既師傅話可以出席,唔會相沖
D師傅會比D野我帶住
其他外人就唔可以去你屋企
但你可以去你媽咪家坐月
因為你嫲嫲係你媽咪奶奶都係一家人嘛~
不過媽咪同我講
BB出左世之後
我地唔可以擺滿月酒
大節都唔做得.......
(其實唔係唔做得......只係低調D食飯都OK)
我奶奶都係一個好迷信既人
不過我叫左我老公講呢個消息比佢知
因為我都唔想聽D可能會令我唔開心既說話
佢都講明唔出席......不過呢D野其實係佢同我媽咪交代
因為佢地係姻親關係,所以你都唔好理咁多野
都唔好唔開心喇~

我記得我爺爺離開0個晚
我都喊左成晚....
唔開心左幾日
但係為左BB
我地都要堅強D!!!

複式洋房

原文章由 karmanfkm0529 於 08-6-19 14:30 發表

同你一樣
我爺爺上個月過身
今日佢出殯.....但我都會出席
因為係親人......所以做殯儀既師傅話可以出席,唔會相沖
D師傅會比D野我帶住
其他外人就唔可以去你屋企
但你可以去你媽咪家坐月
因為你嫲嫲係你媽咪奶奶都 ...

呢幾日心情都唔好,都要慢慢調整。我都唔希望影響到胎中的BB。至於嫲嫲的事情就要由我媽咪去handle,佢比我仲要辛苦,所有的事情都撞埋一齊,令佢更加難受…

大宅

原文章由 timeless 於 08-6-19 18:03 發表

呢幾日心情都唔好,都要慢慢調整。我都唔希望影響到胎中的BB。至於嫲嫲的事情就要由我媽咪去handle,佢比我仲要辛苦,所有的事情都撞埋一齊,令佢更加難受… ...

我都過左成個星期先平靜d
堅強d呀......
我媽咪仲辛苦......因為我爸爸有長期病患
佢要照顧我爸爸,又要幫手攪爺爺既葬事
又要幫我煲薑醋.......
第時我地做左bb既媽媽就要學習堅強同克服
所以做媽媽真係好偉大~

複式洋房

原文章由 karmanfkm0529 於 08-6-20 02:00 發表

我都過左成個星期先平靜d
堅強d呀......
我媽咪仲辛苦......因為我爸爸有長期病患
佢要照顧我爸爸,又要幫手攪爺爺既葬事
又要幫我煲薑醋.......
第時我地做左bb既媽媽就要學習堅強同克服
所以做媽媽真係好偉大~ ...

tks,我都知做媽媽不容易,我要一路學習一路跟bb一齊成長,so我地要努力呀!

首頁

尾頁

跳至