自由報料

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:請教生蛇針有無須要打?

我同老公都分別生過蛇,我生幾粒都痛到想死,老公仲要兩條神經線一齊生,痛到佢死

我媽之前右邊面生蛇,仲要上左眼,入左醫院幾日,佢面同嘴都腫哂,好彩隻眼冇事咋,有事唔知點算

愛 我 就 別 傷 害 我

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:茄子 的帖子

飲紅菜頭汁,增強免疫力

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

細路仔,係唔係早啲俾佢打水豆針會保險啲呢,我女4歲幾,早2年已經想同佢打,果時無貨,但而家年年打流感針,又驚打咁多針有副作用
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

伯爵府

大人 (40歲以上) 會吾會出水豆

伯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

我開頭都唔咩叫生蛇,最近我奶奶都65生蛇,佢本身都好忍得痛,但都頂唔順辛苦到要瞓上床郁唔到,請問生咗蛇仲會生呢?還是要再打針呢?

伯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

另外想問我小朋友bb時打咗水痘針,但都生水痘,佢長大還會生蛇嗎?

男爵府

回覆 茄子 的帖子

醫生話好小咁細年紀生蛇,所以佢番發機會好大,所以提議打,亦冇同我講話50歲黎先可打,但我叔仔30幾都打左呢隻針

男爵府

manmanlamlam 發表於 15-3-14 18:46
你小朋友细時生咩
就上年11月生咋

伯爵府

我過年前生係大腿內則,又無好痛,可能我快睇醫生掛,我有問過護士我使唔使打,佢話我唔需要住,但我叫左我媽打,$1500

子爵府

回覆:sueyee 的帖子

去邊到打,普通診所

伯爵府

引用:去邊到打,普通診所

原帖由 chung_ma 於 15-03-15 發表
去邊到打,普通診所
去普通私家診所,但支針要訂,因太貴,同唔可以存放太耐。

男爵府

引用:回覆 茄子 的帖子醫生話好小咁細年紀生蛇,

原帖由 kayeetoby 於 15-03-15 發表
回覆 茄子 的帖子

醫生話好小咁細年紀生蛇,所以佢番發機會好大,所以提議打,亦冇同我講話50歲黎先可打, ...
我醫生有講,亦有解釋原因。

侯爵府

引用:另外想問我小朋友bb時打咗水痘針,但都生水

原帖由 vv518vv 於 15-03-15 發表
另外想問我小朋友bb時打咗水痘針,但都生水痘,佢長大還會生蛇嗎?

...
打左水豆針都有機會出水豆,但會出得少的10幾粒左右,比無打出少好多
大女細過時有打,亞妹無打,4歲果陣出得好勁,多由頭生到落脚指,好慘! 醫生無開任何藥,其實都好盡出等佢出清的,果排煲的清熱湯水,好返就睇中醫

男爵府

純粹個人意見: 打唔打, 幾多歲打, 只可以問政府醫生.

政府似乎從來冇叫人打.

認清楚打針是什麼一回事! 現在所有在診所和電視看到的, 完全是藥廠的廣告, 私家診所賣疫苗, 係商品的一種, 打左冇壞, 但背後的利潤難以估計.

就如子宮頸癌針叫男人都打, 完全係廣告手法, 濕疣即係椰菜花, 好人好姐做乜要打針預防椰菜花? 治療椰菜花一樣令人痛不欲生!

如果生蛇針有必要打, 就一早成為政府資助項目, 甚至政府診所有得打.

要打, 應該打俾高永文, 叫佢監管0下!

禁止訪問

男爵府

回覆:DonnaLau 的帖子

其實差一,兩年,即48,49歲,可以打嗎

男爵府

引用:純粹個人意見:+打唔打,+幾多歲打,+只可以問

原帖由 dhcheung 於 15-03-16 發表
純粹個人意見: 打唔打, 幾多歲打, 只可以問政府醫生.

政府似乎從來冇叫人打.
咁又唔可以咁講!就好似小朋友打水豆針,人地講左咁多年,政府才肯俾$叫人打!

子爵府

回覆:bel2002 的帖子

咪係,中肯D講句,政府有時係因為錢嘅問題所以未包含其中,咁樣又唔表示支針嘅重要性,不過我只係覺得要打因為生蛇應該會係超痛苦同辛苦,當然自己衡量有冇需要打囉!

子爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 dhcheung 於 15-03-16 發表純

原帖由 bel2002 於 15-03-20 發表
咁又唔可以咁講!就好似小朋友打水豆針,人地講左咁多年,政府才肯俾$叫人打!

...
我仔3歲已經同佢打左水痘針,現在我仔15歲,都touch wood無出過,當年係自費的

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我老公未夠30歲,早兩星期先生完
由心口上頸再上面,好彩冇上眼,但塊面d疤唔退
佢都唔記得自己有冇出過水豆
睇醫生話佢休息唔夠體抗力差(因為岩岩轉左工,返工時間日子都長左)
唔知呢隻蛇同出水豆生嗰隻係咪一樣?

首頁

尾頁

跳至