自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 bebe2002 於 15-03-15 發表去

原帖由 大力大力 於 15-03-15 發表
性格唔得,唔勤力,改做李嘉誠都無用~

性格影響命運多d

別墅

引用:Quote:KCST+發表於+15-3-15+01:11+吳雨霏算

原帖由 bebe2002 於 15-03-15 發表
原來佢都改咗呀!
係呀,佢以前好似叫吳嘉穎,唔sure

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:好多藝人都改左名,+不過有幾多個之後會大紅

原帖由 vivibabyvivi 於 15-03-15 發表
好多藝人都改左名, 不過有幾多個之後會大紅大紫?
紅嗰d,咪比人留意到囉!

<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

公爵府

我覺得冇用

水晶宮

熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆:你地覺得改名係咪有助改運呢?

未必哦,我有個fd,去改名,本以為改咗ok,但佢又去睇xx神數,點知佢改個名入面有個“吾用得”

翡翠宮

畀面勳章

我覺得有少少助力,但唔係好大影響。不過如果bb起名,改個岩命格既名,點都好過改過剋自己既名。

以前有師父話過我個名改得唔好,多刀傷兼不利姻緣,果時真係愛情運欠佳,亦做過好多次手術後來聽師父話改多個有助力既名,只係印係咭片度同埋用黎做筆名,結果果兩年真係桃花旺兼嫁埋。後來轉左工唔需要再用筆名,就冇再果個加名
日日是好日

珍珠宮

回覆:bebe2002 的帖子

我信改名有幫助,但師傅有冇這個能力係最大問題。

男爵府

好媽媽勳章

zxyggp 發表於 15-3-15 17:46
係,我62好信,我老公個妹係廢青,自己走左去改左身份証個名,過左成年都無理,巧合62俾師傅睇,話改左呢個 ...請問可以介紹個師傅比我嗎?

珊瑚宮

引用:去睇八字,個師傅話幾時幾時有問題,跟手又

原帖由 bebe2002 於 15-03-15 發表
去睇八字,個師傅話幾時幾時有問題,跟手又睇有名,又話幫唔倒個八字,叫我考慮改名,但改名真係有助咩!? ...
「自覺良好」係重點。

大宅

搬屋效用大好多

男爵府

回覆 bebe2002 的帖子

唔覺有用,有個舊同事入職嗰時巳經用緊師父改個新名,話有助夫妻關係,會"旺"佢老公,但佢哋成日嘈交,為錢為老公成日唔知去咗邊而嘈,好多時響公司傾到掟電話,後尾另一個師父同佢講,個新名唔夠力"食"住佢老公,叫佢再改另一個名,同事又去改,完全唔覺有變,之後仲離埋婚。

翡翠宮

2018復活節勳章

會唔會想搵多單生意咋?

男爵府

有cfu話我名孤寡,好多異性只會遠望唔會近交,擦身過好多,但都不敢接近,跟ex散左之後真係無著落,諗深層改左名,要改埋id,重要身邊人常叫常用才有效果,我怕先人找不到我,情願此身孤寂算,單身有單身好,自己對自己交代

伯爵府

熱血勳章

唔覺, 癈青改咗名, 依然是廢青一個. 同意性格先係扭轉命運的一大要決.

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

我好朋友2公婆一齊改左名
但親戚朋友個個都叫番佢地原本個名
我又唔覺得佢地改左有乜唔同
我眼見佢地而家嘅一切都係努力得番黎囉

別墅

的確有朋友改了名字後似乎際遇改善了. 但聽講要連身分證也要改

翡翠宮

畀面勳章

chiyatbb 發表於 15-3-20 11:55

的確有朋友改了名字後似乎際遇改善了. 但聽講要連身分證也要改 ...
不一定的,但要經常用先得,好多藝人改藝名都冇身份證一樣得
金庸的身份證相信仍然係查良鏞,但金庸呢個名令佢聲名大鵲。不過,我覺得名只係助緣,命中如果冇呢d種子,例如姻緣、富貴、事業,改幾多個名都冇用。
日日是好日

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

改左名後,都要有人叫新名至有用呱
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

侯爵府

好媽媽勳章

回覆:bebe2002 的帖子

可能改個好聽D的名,心情好D運氣都會D

男爵府

引用:改左名後,都要有人叫新名至有用呱

原帖由 ic34 於 15-03-20 發表
改左名後,都要有人叫新名至有用呱
係呀,要人地叫才有用,所以小朋友改最有用,因為老師通常叫全名,又經常叫。大人好少叫名,通常用英文名或叫最後個字。

ic34    發表於 15-3-20 14:48

首頁

尾頁

跳至