在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有冇媽媽可以分享下揍二個小宝宝的经验呀?
(我刚刚先生完第二胎,依家bb知十幾日人仔大,大囝只有十四個月,但已经感到揍二件真係好辛苦,之后的日子都吾知點揍。我大囝半歲時就意外有左;最惨老公一直都吾like工人加上屋企地方小唯有自己揍!外家又住得遠,奶奶要返part time 只能幫到少少!)我依家仲坐緊月,半夜冇觉好瞓大仔又chi身,日間好彩有陪月,但過多二星期冇陪月都吾知點安排二個BB的時間好,因为我餵人奶已经好吾得闲,打算遲D停左人奶可以多少少時間用

珍珠宮

回覆:二年抱倆

快D搵個鐘點幫手做家務(煮晚飯,洗廁所,廚房,拖地)摺衣服,買菜自己做⋯
早上起身幫大b煮早餐求其煮通粉,粥麵,z然後刷牙,放水幫細b沖涼,餵大b(如果人奶細b就早上起身餵飽佢先)然後自己食,或者訓練大b自己食,有鐘點幫手唔怕整污糟地下⋯
中午餵飽細b推車仔帶大b買餸前放D衫入洗衣機,我一般會買外賣返屋企同大b食,然後氹佢地瞓一陣⋯然後浪3,摺3⋯幫大b準備下午茶(餅乾+奶)或者生果切粒
晚上食飯後搵老公幫手湊小朋友,洗碗,沖涼,放水幫大b沖涼,細b沖涼食奶齊齊瞓覺⋯

有咩都好滿足大b要求先⋯加油

複式洋房

我有左第二個時已經請左鐘點做家務但隔星期先來;因為每次三小時又吾煮飯所以不用日日來,自己每日都要做下家務

伯爵府

我諗自己應該偷師思索下,本來想在大仔9個月時開工生第二個,但生左湊緊初生巳發現好辛苦,第日點湊一大一細??

大宅

請工人啦

翡翠宮

不如請個ee幫你湊,一個湊兩個好辛苦架

子爵府

我二年抱倆,好彩當時有工人幫手咋,唔係捱唔到今日...建議你一定一定搵helper, 工人/鐘點/4大長老等等...因為細b出世既時候,大b就剛剛學行,好難去兼顧

複式洋房

我有左之后就成日失眠,半夜瞓得吾好就係擔心自己揍吾掂二個,但同親c6講佢都吾贊成工人,話屋企太细而且奶奶住得近可以幫下手,但她日日都要返半日工!之前我個肚太大奶奶就上黎幫大的沖涼,之后就上班!午餐我自己煮比自己食,又要整粥仔和做家務都冇咩時間餘!依家生完二星期已经感到好吃力和累了。我上年resign完就有左第二件,依家冇做野又要供樓吾想比咁大壓力老公

伯爵府

搵間全日n班比大仔得唔得?

伯爵府

我兩年抱兩呢,自己湊無人幫手,係會攰同辛苦,但bb大大吓舒服返d,我現在捱緊佢地幾時讀書,
加油,叫老公幫吓手

leeszeliz    發表於 15-3-24 14:43

別墅

回覆:osky_wu 的帖子

我仔而家74日人仔大,我都已經忙到冇時間煮飯食飯…因為阿仔飲人奶,又飲得密。。真係好攰
你加油啊…

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

複式洋房

我依家人奶+奶粉搅個细囡都已经好吾得閒

子爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章

引用:有冇媽媽可以分享下揍二個小宝宝的经验呀?

原帖由 osky_wu 於 15-03-15 發表
有冇媽媽可以分享下揍二個小宝宝的经验呀?
(我刚刚先生完第二胎,依家bb知十幾日人仔大,大囝只有十四個 ...
我兩個相差18個月
真係好辛苦
細果個8個月
5-6個月時輕鬆左一排
食固體後又辛苦返

複式洋房

回覆 osky_wu 的帖子

metoo

首頁

尾頁

跳至