親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我一家6口,2個小朋友及2個老人家,去清邁,想留4日,再座車去曼谷,再留3日!

想問:
清邁去曼谷方便嗎?老人及小朋友可接受嗎?

另有咩行程可照顧到老人家及小朋友?

有咩酒店較經濟及地點方便呢?

侯爵府

引用:我一家6口,2個小朋友及2個老人家,去清邁

原帖由 alanaudio 於 15-03-15 發表
我一家6口,2個小朋友及2個老人家,去清邁,想留4日,再座車去曼谷,再留3日!

想問:
Chiangmai Mai to Bangkok坐飛機比較舒服,太遠了

大宅

回覆:暑假20-8出發去清邁,有問題請教!

Same here,我2大1小2老人家5天清邁,未訂酒店。
你坐咩air line?
我坐hk express。

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+alanaudio+於+15-03-15+發表

原帖由 cfs 於 15-03-15 發表
Chiangmai Mai to Bangkok坐飛機比較舒服,太遠了

坐車好遠,不過之前見 backpackers 坐通宵巴士可以瞓一晩咁

別墅

回覆:暑假20/8出發去清邁,有問題請教!

坐車要8個小時左右,如果真係好想去曼谷就坐廉航,nok air, lion, bangkok airways, air Asia 等,但好辛苦,因為你已買清邁機票,要走回頭路,去曼谷3日,上機落機出機場,頭尾無咁日。

如非必要去曼谷,不如plan下泰北行程。如清萊,Pai,可以慢玩,輕鬆d!

別墅

回覆:暑假20/8出發去清邁,有問題請教!

下午2~4真係熱得好緊要,差不多40度。如市內無咩特別行程,一家大細建議住舊城區內,靜d舒服d,住近夜市太嘈太多人。

去夜間動物園,咁小朋友。

男爵府

引用:坐車要8個小時左右,如果真係好想去曼谷就

原帖由 sofiahung 於 15-03-16 發表
坐車要8個小時左右,如果真係好想去曼谷就坐廉航,nok air, lion, bangkok airways, air Asia 等,但好辛苦 ...
其實未買去曼谷機票,只係想去曼谷行下,
但學你話齊一來一回無左2日,真係煩惱,點安排好!
請問泰北有咩玩?

男爵府

引用:Same+here,我2大1小2老人家5天清邁,未訂酒

原帖由 scwingl 於 15-03-15 發表
Same here,我2大1小2老人家5天清邁,未訂酒店。
你坐咩air line?
我坐hk express。
我都想訂hk express, 但未諗好,去唔去曼谷,所以仲未訂票!
你有無搵包車資料,可以share 俾我!唔該

大宅

alanaudio 發表於 15-3-16 09:40
我都想訂hk express, 但未諗好,去唔去曼谷,所以仲未訂票!
你有無搵包車資料,可以share 俾我!唔該

...
我book咗6月尾坐Air asia, 住4晚清邁,再去曼谷住3晚

男爵府

引用:Quote:alanaudio+發表於+15-3-16+09:40+我

原帖由 NicolaLee 於 15-03-16 發表
我book咗6月尾坐Air asia, 住4晚清邁,再去曼谷住3晚
你都係座aa去嗎?
係咪都要預早2小時去機場?

大宅

岩岩清邁返黎,清邁其實幾多野睇,建議去清萊玩,睇下白廟,黑廟長頸村,呢度已經一日。

夜間動物園可以早啲去睇睇,都大既。仲有個睇3d art 既博物館呢度又一日。

去貼素山同埋雙龍寺,仲有一個民族村,落返黎可以去清邁大學行下。夜晚可以食個帝王宴。

清邁仲有大象營啦,ATv.仲有叢林飛㕭。都好正!仲有spa,仲有學整泰菜,仲有一個國家公園都好靚。

建議去到先唱泰銖!高過香港!仲有,當地都有旅行團join day tour..古城有好多旅行社,可以自己搵搵,如果多人可以諗下租車。我一家三口租左一部雙條車1-9pm 1200匹泰銖。包油。。如果到左機場,我見到機場有得叫車去古城,150匹既。住古城比較方便。

我係坐快運既!我3個鐘之前check in , 走時都係一樣。早到。係要上機同落機搭巴士出出面停機位煩之外其他都可以接受。係機上面悶啲。

大宅

仲有未講夜市!我只係去左星期六既夜市。已經覺得好大!!好多野睇同埋買!星期日既夜市我唔知,但上網睇都係大同小異!仲有,清邁既機場有地圖拎,如果要中文既,古城有間旅行社叫漢x邁有中文地圖。

清邁有幾間big c ,如果要去要睇清楚邊間近啲,我上次去就係蠢左,去到超遠!

另外如果你自己租車去,建議你去淘寶搵門票,例如3d同埋夜間動物園都可以淘寶買!我去到3d見到成日係300匹一個,我只係用左40人民幣買。夜間我見好似係800匹一個入場。我係85人民幣買既。

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:仲有未講夜市!我只係去左星期六既夜市。已

原帖由 子晴媽媽 於 15-03-16 發表
仲有未講夜市!我只係去左星期六既夜市。已經覺得好大!!好多野睇同埋買!星期日既夜市我唔知,但上網睇都 ...
Hi , 我就係 join local tour 去夜間 zoo , $700 baht 一位連接送,原來 Taobao 仲抵

我玩左叢林飛索,堅正

男爵府

星期日既夜市總大吖,去清邁不能錯過星期六日嘅夜市,平靚正,只要晤好落雨,行星期日要6點前去到,國民會起立唱國歌

男爵府

回覆 子晴媽媽 的帖子

請問你在夜間動物園玩左幾耐? 係米夜間好過日間呢?

大宅

回覆:yiumama 的帖子

我6點玩到9點。只係坐車睇。其實入面好大。我睇返時間,原來日間都開。所以你可以早啲去

別墅

引用:仲有未講夜市!我只係去左星期六既夜市。已

仲有未講夜市!我只係去左星期六既夜市。已經覺得好大!!好多野睇同埋買!星期日既夜市我唔知,但上網睇都 ...
我地14人復活節會去清邁,已book包車,都想響淘寶買門票,但係又心大心細驚唔穩陣,想問d門票係咪OK?入場時有無咩問題?你響邊間買?可否share 條link比我?many thanks !

大宅

大宅

回覆:子晴媽媽 的帖子

可否分享淘寶買門票 link,pls!

男爵府

引用:岩岩清邁返黎,清邁其實幾多野睇,建議去清

岩岩清邁返黎,清邁其實幾多野睇,建議去清萊玩,睇下白廟,黑廟長頸村,呢度已經一日。

夜間動物園可以早 ...
多謝你咁多建議!請問local tour 要搵定嗎?我見漢x社都幾貴,用人頭計,會否包車去青萊化算d呢?

長頸族又要另外收費,值得嗎?或係古城入面既小數民族都夠呢?

首頁

尾頁

跳至