親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

訂左7月坐阿聯酋航空去羅馬,有無人坐過呀?轉機有無咩要注意?
我一行6大人連1個2歲半B,想上網揀定位先,佢係3+4+3,甘我應該係一排坐4+3甘,定話博佢唔Full坐3行3人位好呢?
有無人可以比下意見我呀?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

坐過呀, 轉機都係跟住人行就得, 基本上冇乜特別啦~
full唔full真係好難講~
HK來回果程就多數full, 你可以3 / 4 咁劃左先啦, 到時唔多人就可以起飛後換位
轉歐洲果程就睇你航點, 我上次來回只係得1/3, 完全可以一人瞓一行~

大宅

回覆:阿聯酋航空去歐洲

服務好, 應該就唔會爆, 因為通常出a380, 去阿聯酋果程,但時間比較差,通常凌晨2,3 點要你落機, 等到5,6 點轉另一架機囉, 俾我會加錢買直航機票

大宅

回覆:wingtam91 的帖子

帶住bb都幾倦.因轉機又等,仲係零晨時份等。但杜拜機場超熱鬧唔似半夜。

禁止訪問

大宅

謝謝各位回覆!睇黎佢地服務都應該係唔錯!
甘我想問,揀位方面,應該係坐機頭定機尾好呢?

大宅

引用:謝謝各位回覆!睇黎佢地服務都應該係唔錯!

原帖由 wingtam91 於 15-03-18 發表
...
你睇下引擎喺近機頭定機尾 。。。因為會好嘈最好避免坐近

子爵府

haululu 發表於 15-3-19 02:20
你睇下引擎喺近機頭定機尾 。。。因為會好嘈最好避免坐近
請問係咪出發前online check in 先可以揀機位? 之前網上買機票時(12月出發)無叫我揀機位@@

珍珠宮

經中東,飛行時間多差唔多4小時

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

引用:Quote:haululu 發表於 15-3-19 02:20 你睇

原帖由 靚靚太 於 15-10-03 發表
請問係咪出發前online check in 先可以揀機位? 之前網上買機票時(12月出發)無叫我揀機位@@ ...
唔係,預訂時已可劃位,你試下網上check返,仲可以揀埋飛機餐

同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

引用:謝謝各位回覆!睇黎佢地服務都應該係唔錯!

原帖由 wingtam91 於 15-03-18 發表
...
上次劃位見到巿啲位寫明for baby/child之類的,我見多是第一排位置

同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:經中東,飛行時間多差唔多4小時

原帖由 youhello507 於 15-10-03 發表
經中東,飛行時間多差唔多4小時
To dubai roughly 7 hours

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:haululu 發表於 15-3-19 02:20 你睇

原帖由 靚靚太 於 15-10-03 發表
請問係咪出發前online check in 先可以揀機位? 之前網上買機票時(12月出發)無叫我揀機位@@ ...
你而家可以上返Emirates 去manage booking到劃位

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 youhello507 於 15-10-03 發

原帖由 我愛Corina 於 15-10-04 發表
To dubai roughly 7 hours
因為如果轉機在機場行行企企都冇乜野,在飛機裡面就辛苦d 囉。

未計轉機時間

以直航約13小時,差不多飛耐了3成時間。

瑪瑙宮

引用:Quote:原帖由 我愛Corina 於 15-10-04 發表

原帖由 youhello507 於 15-10-04 發表
因為如果轉機在機場行行企企都冇乜野,在飛機裡面就辛苦d 囉。

未計轉機時間
其實係幾辛苦,上機唔係即刻訓到,訓得3幾個鐘又要醒

大宅

我坐完阿聯酋去羅馬喇,分享番d經驗啦!

我係直接上官網買飛既,價錢$8xxx,買完已可以即時揀埋位同飛機餐。就係上番官網入去manage booking度輸入番booking number同訂位個姓,就揀到喇!(位可以無限次改)不過佢係無得上網揀最前排d位架,網上話就算有bb同行,都要係櫃台check in時由空姐派。(但係後尾我上飛機見到第一排係一班大陸成人,唔知佢地點樣可以揀到前排...或者加錢掛。

我覺得阿聯酋既A380真係好舒服,可能一來架機大,機頂高d、所以感覺無甘焗促,而且成程都好定。我夜晚7:20機飛杜拜,第一程大約8個鐘。去個程都好ok,d空姐好靚、服務好,個女有禮物,係顏色筆填色薄,仲有一張絨既氈比佢當被用(可以帶走的)仲有小童專用headphone,我女搭得好開心!
不過最難捱係去到杜拜機場。因為照計當時係香港半夜3點,但要係機場等4個鐘轉機。機場雖然仲好多鋪頭,但你都好累唔想行了。而且人又眼訓,但又唔敢訓驚住訓過龍唔記得上機,不過佢上機個度係有好多凳比你坐的。
之後杜拜個程去羅馬,架機唔係A380,只係普通777既機。機係細d窄d,係比之前個程辛苦。但因為之前係機場捱左一段時間眼訓,所以基本上一上機我就訓著左,訓到差唔多落機就醒了,機程大約6個鐘。不過呢班機有幾特別既禮物送比小朋友,就係空姐會比佢地套制服既帽小朋友帶住,然後影張即影即有相片送比你。都幾得意架!我女又係好開心!

總括黎講我覺得阿聯酋去歐洲係好的,因為機程最長八粒鐘,然後可以落地鬆一鬆(轉機)。不過慘在係等轉機時會幾辛苦,因為好眼訓。但我個人認為總比坐直航坐係飛機十幾個鐘舒服既!

子爵府

回覆 wingtam91 的帖子

飛機餐你揀左咩餐? 我見唔揀佢就顯示標準餐, 我見有海鮮餐揀不過我驚自己亂揀會揀左d難食既

子爵府

我愛Corina 發表於 15-10-4 07:08
你而家可以上返Emirates 去manage booking到劃位
thx~ 揀位有咩要注意? 我揀左近出口既位

侯爵府

好媽媽勳章

飛機餐都係啲雞牛魚, 好似冇豬 (halal) l的, 個人覺得味道不錯, 但最好唔好揀中式,
小朋友餐極豐富, 色彩鮮艷

不過我試過坐其中一班A380尾位, 後排冷氣d喉有問題, 臨落機前淋到我地濕晒, d空姐只係俾條毛巾我哋抹身... 嗰刻好嬲又好驚, 唔知架機會唔會有問題, 啲保養咁渣.... 曾經諗過寫email反映俾emirates知, 不過最後不了了之....

大宅

回覆 靚靚太 的帖子

我其實都係揀左普通餐,而個女就係兒童餐。食物方面我覺得無咩特別,但佢機上係有杯麵免費供應的,但當然唔係合味x啦,應該係杜拜個d牌子掛,我老公食左話覺得無咩特別。所以就算正餐唔好食,都仲有杯麵可以食既!

首頁

尾頁

跳至