母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我想收奶,我早兩星期開始減bump,依家每日早晚各bump一次。
但今日遲咗bump,其中一邊胸底塞咗,硬硬哋。
咁我應唔應該搓返軟個胸? 定係由佢繼續硬,遲啲會冇事?
另外,想問下: 如果我突然唔再bump,個胸硬咗,係咪由得佢硬? 會唔會變乳腺炎? 要幾多日先收到奶?
謝謝幫忙

大宅

回覆:sallytamsh 的帖子

其實你已經減到早晚各一次,應該好易收到,我的建議係你先照返早晚泵,不過要減量,你身體就會減產,一個星期左右應該可以嘗試將泵奶時間延遲,慢慢減到一日只泵一次,到時就會開始無咩奶,不過要注意,收左就返唔到轉頭,要考慮清楚先收呀。

我唔建議你停晒由佢谷,怕會發炎,慢慢收你自己都會舒服d.

男爵府

引用:其實你已經減到早晚各一次,應該好易收到,

原帖由 cwmswho 於 15-03-18 發表
其實你已經減到早晚各一次,應該好易收到,我的建議係你先照返早晚泵,不過要減量,你身體就會減產,一個星 ...
謝謝你的分享
我依家右胸底塞咗,係咪都要按返鬆先?

大宅

回覆 sallytamsh 的帖子

我覺得要,你塞左應該會摸到有硬塊和按落去有D痛呀,我經驗覺得收奶唔係靠死頂谷住收的,雖然我奶奶同我講話,忍住唔泵一排就收到,不過我個陣都好擔心會發炎,所以我用先減量後減次數來收。

男爵府

引用:回覆 sallytamsh 的帖子我覺得要,你塞左應

原帖由 cwmswho 於 15-03-18 發表
回覆 sallytamsh 的帖子

我覺得要,你塞左應該會摸到有硬塊和按落去有D痛呀,我經驗覺得收奶唔係靠死頂谷 ...
Thx a lot

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:新手求助: 收奶問題

我覺得你可以一路食麥芽豆豉水,一路慢慢減。咁樣冇咁易塞

男爵府

引用:我覺得你可以一路食麥芽豆豉水,一路慢慢減

原帖由 imconfusing 於 15-03-18 發表
我覺得你可以一路食麥芽豆豉水,一路慢慢減。咁樣冇咁易塞
請問可去邊度買材料? 點樣整?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊