自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

公公婆婆是盲婚啞嫁
兩人吵架吵到七十幾八十年
但公公從來都無做對唔住婆婆的事
因為當年公公一人在香港工作
婆婆在大陸獨力照七個仔女
就算婆婆最後得了嚴重老人痴呆
都用最大力量照顧婆婆
自己有事都求醫生帶埋婆婆入院
唔好比婆婆一個人在家

可惜最後⋯⋯婆婆離開了
公公喊到聲嘶力竭
哩個係我人生第一次見公公喊得咁勁
感受到公公失去陪佢吵吵鬧鬧大半生的老伴

------------------------------------------------

家家一本難念的經!
明知和我姨姨結婚就要照顧埋姨姨全家
姨丈都毅然答應,他經濟能力只是較好一點
就要照顧我姨的父母和兄弟姊妹
不論起居飲食升學讀書,甚至欠債都代還
但他從來無怨言,全因愛我姨一份責任感
我姨是長女,自覺有責任照顧細佬妹
姨丈愛屋及烏!就這樣陪我姨照顧全族人
姨丈承受的壓力不少,但從來無掛在口上

四十幾年了,有兒有孫
兩人繼續恩愛,家內有問題
還是第一個出來幫手解決

-----------------------------------------------

我講咁耐,只是想講
相處有問題?不論什麼年代都有。
在乎你是否願意和另一半走下去嗎?

上一輩的愛情是吵吵鬧鬧後
會選擇繼續一齊去面對和解決
這一輩的愛情是吵吵鬧鬧後
會選擇互delete 對方Facebook
之後就各不相干,就迎接下一段愛情

上一輩的愛情是愛屋及烏
這一輩的愛情是愛對住人瘋狂曬命!

wcpcelia    發表於 15-3-21 22:06
clementwife    發表於 15-3-21 17:39
Prada.K    發表於 15-3-21 17:37

男爵府

回覆:上一輩的愛情

翡翠宮

翡翠宮

時代吾同左,人選擇多左亦自我/私左
呢種愛情同5/60年代既“我為人人人人為我“既價值觀一樣,已經灰飛煙滅

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

每個年代都有這樣的人,現代的人可能覺得冇需要x 來順受

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:時代吾同左,人選擇多左亦自我/私左呢種愛

原帖由 mini1204 於 15-03-21 發表
時代吾同左,人選擇多左亦自我/私左
呢種愛情同5/60年代既“我為人人人人為我“既價值觀一樣,已經灰飛煙滅 ...
我為人人,而家好易變傻仔 (打工就會知)

男爵府

回覆:kwonglam 的帖子

係,以前結婚後會磨合,一條心人情味重,諗解決方法。

現在結婚性格不合唔岩就分,累鬥累唔好誤一世,逃避下去。

但自己都係,成日亂諗。。。

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

可惜我前夫夫對我唔止吵吵鬧鬧,佢會因我阻止佢同其人女人曖昧而對我拳打腳踢..............
對我家人...我爸走了,佢可以唔來送,所以我選擇結束同佢ge夫妻關係
同時,我真係好後悔認識佢呢個人

ada0707    發表於 15-3-21 18:02

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

佢留俾我ge回憶係痛苦多於開心
但即使家人個個反對,我都係同佢結婚
我真係好後悔.............

大宅

引用:係,以前結婚後會磨合,一條心人情味重,諗

原帖由 catping 於 15-03-21 發表
係,以前結婚後會磨合,一條心人情味重,諗解決方法。

現在結婚性格不合唔岩就分,累鬥累唔好誤一世,逃避 ...
上一輩好簡單
下一輩好複雜

大宅

引用:可惜我前夫夫對我唔止吵吵鬧鬧,佢會因我阻

原帖由 丫雅 於 15-03-21 發表
可惜我前夫夫對我唔止吵吵鬧鬧,佢會因我阻止佢同其人女人曖昧而對我拳打腳踢..............
對我家人...我 ...
唔好諗咁多啦!
只因當年一顆單純的心

大宅

只要唔出軌,好多人都可以白頭到老,但係依個社會有幾多男人可以自制?感慨

大宅

引用:只要唔出軌,好多人都可以白頭到老,但係依

原帖由 Ladymama123 於 15-03-21 發表
只要唔出軌,好多人都可以白頭到老,但係依個社會有幾多男人可以自制?感慨

...
最可悲是⋯連女都會出軌

侯爵府

我get到係,搵到個心入面有你嘅男人就ok
但假如發現佢心中無你,走吧啦

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

每個世代都有不同愛情,只是大家著眼於人家美好。好的感情只在於找到了對的人!

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:公公婆婆是盲婚啞嫁兩人吵架吵到七十幾八十

原帖由 kwonglam 於 15-03-21 發表
公公婆婆是盲婚啞嫁
同電器一樣,以前壞咗會拎去整,今時今日會拎去2再買過

珍珠宮

引用:公公婆婆是盲婚啞嫁兩人吵架吵到七十幾八十

原帖由 kwonglam 於 15-03-21 發表
公公婆婆是盲婚啞嫁
我覺得, 人只活一次, 如果每日都唔開心, 一齊嘅話大家都痛苦, 分開唔係壞事。
今時今日, 女性都可以有自己生活, 唔需要為別人而活。 愛情只係人生嘅一小部分, 無用放無限大,要生要死的何必呢

禁止發言

珊瑚宮

引用:----->>>你是否願意和另一半走下去嗎?<<<-

原帖由 維港 於 15-03-21 發表
----->>>你是否願意和另一半走下去嗎?
十分同意

首頁

尾頁

跳至