烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無人整過?請指教!
用冰糖?白糖?麥牙糖?
加水?唔加?
整好要雪?放冰格?
若想星期六整,星期日先食,點保存到脆卜卜,唔溶?

複式洋房

回覆:btmucc 的帖子

請指教!!

複式洋房

n

複式洋房

試整了,即食--煙靱,唔脆
雪了一晚入雪櫃(非冰箱),今晚取出,啲糖溶晒,變了水!
有無人可教我??

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆:想整冰糖葫蘆

山楂25个,冰糖200克,水200克

做法

1.山楂清洗干净,去根儿去蒂儿,去掉核(可省略),还可将山楂横切开,加入豆沙等喜欢的馅料.

2.将处理好的山楂用竹签串起,晾干水份.

3.冰糖和水一起倒入锅中,开大火煮至冰糖融化,中间可搅拌促进融化.

4.待冰糖都融入水中后,转小火,盖上锅盖,熬一会儿.

5.糖浆熬好后,迅速将山楂串放在锅边,用勺子将糖浆均匀淋上后,放入抹油的盘子里.

6.稍凉即可食用.

小诀窍

1.成功的冰糖葫芦,出锅后外面的裹糖会迅速冷却,咬起来是咯嘣脆,完全不粘牙的.要达到这种效果,熬糖是最关键的.

2.熬好的糖稀,肉眼可见糖浆浓稠,泛淡黄色,用筷子挑起可见拉丝,将筷子放入冷水中,糖稀可迅速凝固,咬一下,硬脆不粘牙,如果粘牙则是还没熬好.

俾你參巧吓
網上找的

大宅

我係台灣街邊食過,最咁睇要雪左d山楂先,雪到結冰拎出黎半解雪再淋d糖上面就會即刻變好脆,因為糖即刻變凍,我睇台灣既造法係咁

複式洋房

謝謝,我再試吓!

複式洋房

啲糖煮耐啲,終於脆卜卜了!

首頁

尾頁

跳至