跳至

首頁

尾頁

大宅

想請教各位媽媽有咩原因令妳地下定決心移民?
我都希望自己的小朋友可以喺外國成長 冇咁大壓力
但一諗到要放棄呢到既一切,屋企人、朋友、工作⋯去到嗰邊又唔知搵唔搵到野做/迫住做d自己唔鈡意既野
有冇人可以分享下:)

男爵府

回覆:移民的原因

我自己無小朋友....係呢邊讀大學...發現呢邊生活適合自己多d,生活簡單,環境好,空氣好。其他家人都係香港,但我覺得...人生係自己,有機會選擇,就應該選擇一個適合自己既生活方式。移民總會有得有失,搵個中間點平行下。

別墅

我都是為了子女在沒有那麼大壓力的環境成長, 留在香港, 環境所逼, 我會逼不得已催谷和逼迫他們, 他們玩樂時間很少, 相方都壓力很大, 關係亦不好.

和你一樣, 我亦擔心到那邊找不到工作 (雖用技術移民申請, 但預了找不到本行工作, 因為沒有Local experience). 都怕沒有工人的日子會比留在香港更忙

大宅

引用:我都是為了子女在沒有那麼大壓力的環境成長

原帖由 yenma 於 15-03-25 發表
我都是為了子女在沒有那麼大壓力的環境成長, 留在香港, 環境所逼, 我會逼不得已催谷和逼迫他們, 他們玩樂時 ...
咁請問妳land左未?

別墅

申請in progress. 但每日心大心細,諗到壞腦。
而家仲諗緊移唔移民好、加拿大定英國好。

複式洋房

V塞娜 發表於 15-3-25 12:17
我自己無小朋友....係呢邊讀大學...發現呢邊生活適合自己多d,生活簡單,環境好,空氣好。其他家人都係香港 ...
我同你都係一樣呀!
揾工既問題一定好多人worry...我唔係係溫哥華,多倫多dd多華人(特別係香港人)既地方, 不過我自已既經驗同朋友既經驗都係, 開頭唔好介意做唔做得返本行, 總之係份有機會對local人既工, 做得1-2年(part time都好) 只要keep返我地香港人勤力既工作attitude, 跟住就可以搵返本行或者都會好快有升職機會... 我有朋友係starbuck做, 跟住仲有個常客叫佢去佢公司做office工tim!

複式洋房

回覆:iblue 的帖子

做媽媽移得民都係為仔女, 環境, 讀書, 住屋都好d. 不過被質疑過, 小朋友是否真的想走, 他們無得選。 依家考緊IELTS, past在就開始申請。 唔知依家新制會唔會難左。

男爵府

引用:Quote:V塞娜+發表於+15-3-25+12:17+我自己

原帖由 Siuwen 於 15-03-26 發表
我同你都係一樣呀!
揾工既問題一定好多人worry...我唔係係溫哥華,多倫多dd多華人(特別係香港人)既地方, 不 ...
多倫多始終係大城市,工作機會多D,同溫哥華唔同。我身邊亦有好多朋友係呢邊大學畢業,但都係做侍應,food court 。唔係個個畢業都可以搵到相關工作。其實係外國畢業,返香港發展,一定搵得多過係呢邊。但......有時候有d野係唔可以用錢換返來,例如:環境,空氣,生活質素....

大宅

回覆:iblue 的帖子

多謝各位回覆
移民真係一個好重大的決定
真係諗到頭痛

洋房

回覆 iblue 的帖子

我都諗左好耐~不過我男朋友好唔LIKE HK~但我成家係道 好唔捨得 我怕悶同無工反~

洋房

移民真係一個好重大的決定 我都諗左好耐~我男友唔LIKE HK 我成家都係HK~去到無工反同我唔識DRIVE 好唔捨得香港呵

別墅

We too.... In the processing of applying...... We want to move mainly because of the heavy workload for both my husband n I. Also really don\'t know what\'s the purpose of the kid of studying that hard in primary..... Want the kid has a better environment (growth n edu) is the main reason. But really has to give up all the career developed in hk is very big opportunity cost..... But still we apply first for back up..... Hope can has clearer pictures later....

洋房

回覆 CTISBebe 的帖子

我而家未有家庭不過我男友係TORONTO返工我地都有打算MARRY不過我看左你地甘多POST好似而家過去係一個最好既時機 好既係我BF已經做左好耐野係個度甘就算我無野做都唔會無INCOME~我都想左好耐唉

大宅

引用:申請in progress. 但每日心大心細,諗到壞

原帖由 yenma 於 15-03-26 發表
申請in progress. 但每日心大心細,諗到壞腦。
而家仲諗緊移唔移民好、加拿大定英國好。 ...
純個人意見。我居住過英國及加拿大,我個人覺得加拿大比較好。更適合移民居住。

judith07

大宅

我和我的朋友又可以搵返同工種喎,其實現在也不是很着重local experience, 返而International experience 更重要. 通常都要睇美加兩邊

大宅

Bobolink 發表於 15-3-26 16:56
移民真係一個好重大的決定 我都諗左好耐~我男友唔LIKE HK 我成家都係HK~去到無工反同我唔識D ...
過到黎多倫多學車啦, 我剛到時就去學車, 有個教車師傅談下天, kill time 一流.
如果你bf 不會香港, 你又想一起, 咁趁年輕過來, 可從頭來過, 我當年過來, 直接回來主流公司打工, 不過比人減幾年工作經驗.

其實多倫多真的很多華人, 就算找不到主流公司, 很多公司都是華人開, 大不了到那些公司打工

洋房

HIII MAYAKIDS 我真係好擔心~你過左去幾耐~有屋企未呵?我心日中都係甘諗 早點去未有BB 去好過有BB 去~煩多樣野~大不了咪賣下野~你慣左未呵~?

別墅

judith07 發表於 15-3-26 19:53
純個人意見。我居住過英國及加拿大,我個人覺得加拿大比較好。更適合移民居住。

...
Judith07, 多謝你意見。可唔可以講多少少,點解你會覺得加拿大比英國好?哪方面?
在福利丶生活指數、教育丶天氣方面?

大宅

Bobolink 發表於 15-3-26 20:29
HIII MAYAKIDS 我真係好擔心~你過左去幾耐~有屋企未呵?我心日中都係甘諗 早點去未有BB 去好過有BB 去~煩多 ...

我不知不覺在多倫多十一年了, 我剛來的時候是住在北約克yongestreet 那邊的condo. 還記得第一天學車時, 師傅叫我轉出yonge street 時我不知幾驚, 仲同師傅講唔轉得唔得, 個條係yonge (似香港的彌敦道)
, 可唔可以轉細街?!

我是港燦一名, 當時我連到麥當勞點餐也不敢呢, 試過在地鐵有老外同我傾計, 問我要電話, 赫得我一到站即時下車, 情願搭下一班車.

我覺得沒有BB 過來可從找工作, 工作是令我可以正式融入多倫多的社會中. 如果我在這邊沒工作過, 我覺得我是可以只用廣東話就可在這裡生存, 咁我就沒有意慾去融入多倫多的社會中. 因為這邊實在太多華人, 若不是要返工, 我的生活仍很廣東話, 銀行, 餐廳, 起級市場, 所有都是用廣東話的. 這幾年還有電視機頂盒, 很多劇煲添, 又有即時tvb, 比我剛來時更好.

多倫多是一個移民城市, 這裡很多人自己本身是移民或是移民第二代, 我覺得他們很體諒剛移民抵步的人, 這邊很多種族的餐廳都很地道, 唔係d 變種騙老外餐廳, 所以住在多倫多很有口福的

大宅

老公係加拿大人,個女一歲,冇得揀。
而家land 左兩個禮拜,住喺Alberta 既fort mcmurray ,係勁污糟,條街多垃圾,冇人清理,連啲車都好多泥!!!同Vancouver 差天共地,但老公份工喺度,冇辦法,我覺得香港其實好好

首頁

尾頁

跳至