少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我個女2歲幾而家又多左個小朋友,我預左個女會呷醋所以出世前都有同佢講解下,不過當然佢未必全部明白。到出左世,佢開始惡劣,抱個細時佢就扭計扭抱,成日要抱。我知佢可能未適應到所以先咁,我開始時都好用心講解,但越黎越無心機。不過唔係淨係個女適應唔到,我自己都適應唔到,以前我事事以佢為先,好錫佢成日都要對住個女,但而家細既出左世我放哂全部心機落去個細既到,可能加上個女越黎越曳,我就越黎越唔想理個女。我真係好想問下有兩個小朋友既媽媽們,我咁樣係咪唔正常?

大宅

回覆:有兩個小朋友既媽媽請幫幫我。。

我生第二個後亦有同樣問題,覺得個大既讨厭。可能係荷爾蒙影響,半年到就好了。只要記住大的亦只是BB, 她好可憐,媽媽傱惜曬佢到晤理佢,佢只想從新得到你的爱。你放一小時给细亦起碼给15分鐘大的,找其他人幫助一下照顧小的。只要你另她感覺你爱佢,佢就會好似以前噤乖

男爵府

畀面勳章

我都面對緊同樣問題,因為仲有人幫手,所以我反而會放多啲時間響大囡身上,因為佢已經知咩事呀。我朋友都share過細B出世時,有啲會曳啲引人注意,有啲就扮冇野但其實好唔開心(老師話響學校喊)

感恩

大宅

大家都係同路人...
自從細佬出世後,2歲幾既哥哥脾氣大左好多,小小事就唔滿意,發脾氣,成日發脾氣叫...
返學日日都俾老師投訴,話佢除鞋唔肯著,推同學,倒水....我教過佢好多次,佢都係話“知道“,但轉個頭又唔記得。
對住細佬,哥哥又好錫佢,摸呀,講野呀,但心底應該呷醋,可以點做呢?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

rainbow000 發表於 15-3-25 13:04
我個女2歲幾而家又多左個小朋友,我預左個女會呷醋所以出世前都有同佢講解下,不過當然佢未必全部明白。到 ...

正常, 好多人都會捨難取易, 媽媽係咁, 學校老師都會俾咁, 第日工作既老闆上司都係咁.

但正因為你係兩b 之母, 你幾唔願意又幾唔鍾意都要俾多d 時間去照顧大女, 要抽時間陪大女, 你唔幫佢就冇人幫到佢, 小朋友之間和唔和諧, 好大程度係取決於父母既態度. 小朋友既妬忌係以年去計算, 我大仔7歲都仲會妬忌個細佬, 三妹歲幾又會識呷醋, 係二仔冇咁妬忌人.

你地仲係適應中, 慢慢黎. 加油!

rainbow000    發表於 15-4-2 14:57

大宅

我反而叫屋企人工人多點照顧bb, 我就同以前一樣照顧大仔,佢兩歲半,未生前不停同佢講,但生完返嚟,佢都唔開心,我一抱bb佢就要我抱,頭幾天我都應承佢即刻抱佢,到佢平常時候,我就解釋佢聽bb喊都需要媽媽抱,咁媽媽兩個都錫兩個都抱,一係排隊,一係一齊抱。幾日後,我抱bb大仔再喊,我無再就佢,同佢講叫佢嚟一齊,叫佢坐隔離,或攬住我,佢話唔好,我就叫佢等,排隊,餵完奶我即刻放底bb抱佢,慢慢大仔就接受咗。另外,盡量俾時間個大仔,令佢覺得同以前一樣,媽媽同所有人都一樣,佢過咗一星期,覺得bb只係食奶同瞓,都無搶佢愛嘅野,慢慢大仔而家都開始接受同喜歡bb。

珍珠宮

千萬唔好偏心 影響小朋友一生架

rainbow000    發表於 15-4-2 15:06

大宅

namnamnamlolo 發表於 15-3-28 16:17
agree

大宅

回覆:rainbow000 的帖子

我细仔出世果陣個女都係咁,比多D時間照顧佢,佢只係要求父母对佢係同細佬末出世一樣,佢一樣好愛細佬,細佬大咗就多個人錫佢,佢就like啦!而家兩個大咗互相照顧,一百個幸福!

rainbow000    發表於 15-4-2 15:07
[imhttp://f20.yahoofs.com/hkblog/QxQNJuaZBxbMC83Zvzc-_2/blog/ap_20080328124932397.jpg?ib_____Dvg8knZgQg align=right]

大宅

引用:千萬唔好偏心 影響小朋友一生架

原帖由 namnamnamlolo 於 15-03-28 發表
無錯,就係誤會父母偏心,我老公二哥每年拜山都只拜他爺嫲,從來唔會拜自己母親。可悲

複式洋房

我上年中剛生了第2個,大女4歲,同樣有問題,你叫咩就5做咩,最衰是其他大人,冇論爸爸,婆婆,嫲嫲都好自然照顧細5理大,又同大女講佢咁頑皮晒妹妹5佢,搞都佢超難搞,最後我過左坐月自己湊返,我就咩都以大女先,咩都陪佢做先之後先理細既,細女肚餓要餵奶都冇理由佢喊,初時大女都冇特別,當試左幾次之後,佢見亞妹喊得好慘走去望佢,我就順勢同佢講妹妹點解喊得咁慘,再同佢講我有幾大女同細女,媽媽都心痛,要比佢知對佢既愛冇少只是妹妹細要照顧,但一定放大女最先,講多幾次,佢似乎明天白,佢慢慢就同我講佢自己做得啦,叫我照顧妹妹,有時我仲突登叫望著妹妹照顧佢,比啲責任佢,等佢覺得妹妹佢都有份,而家細女7個月啦,大女冇再扭仲妹妹多左,大家可試下

男爵府

正常,我大仔都係兩歲半時妹妹出世,頭兩個月係大家最傷心既日子,我已經有老爺奶奶一齊住,佢地主要湊大仔,因為妹妹食人奶,原本佢無表現出黎,到個幾月佢忍唔住大喊大叫一定要我出黎陪佢,原來佢覺得我成日係房唔陪佢,所以一有時間就同佢講故事,攬下佢,話佢知妹妹好得意,叫佢幫下手,我試過好多次辛苦到半夜大喊,覺得對佢好差,但佢一百厭唔聽話就好嬲佢,好多時都忍唔住罵佢,但過後諗佢都係想我注重佢姐,又會攬佢多d,到而家妹妹一歲,開始識爭野玩,佢同妹妹又會玩得好開心,我都會照攬佢同佢傾計多d,其實過左頭幾個月,大家適應左會好好多架嘞,佢而家仲會叫我生多個細佬俾佢,我會話我有你地兩個就夠嘞

男爵府

到而家妹妹做錯搞搞震,佢會幫我罵佢俾佢做下大哥哥,好威風,當然妹妹彩佢都傻笑笑口走開去,佢自己都忍唔住笑跟住又一齊玩

別墅

rainbow000 發表於 15-3-25 13:04
我個女2歲幾而家又多左個小朋友,我預左個女會呷醋所以出世前都有同佢講解下,不過當然佢未必全部明白。到 ...
正常嘎,因爲家姐是touble 2, touble3的年紀,本來就已經好“衰格” ,加上要適應新BB,會故意做多d衰野去引起你注意。過多幾個月就好嘎喇!加油!

rainbow000    發表於 15-4-2 15:13

子爵府

happyhealthy 發表於 15-3-26 09:08
我生第二個後亦有同樣問題,覺得個大既讨厭。可能係荷爾蒙影響,半年到就好了。只要記住大的亦只是BB, 她好 ...
我都好明白佢會唔開心,希望我半年後都會好點。。

子爵府

chu.c9 發表於 15-3-26 17:25
我都面對緊同樣問題,因為仲有人幫手,所以我反而會放多啲時間響大囡身上,因為佢已經知咩事呀。我朋友都sh ...
佢而家就係成日做埋我唔俾佢做既野引我注意,走去撞bb床,大叫,敲野黎嘈醒佢

子爵府

belindatyf 發表於 15-3-26 18:09
大家都係同路人...
自從細佬出世後,2歲幾既哥哥脾氣大左好多,小小事就唔滿意,發脾氣,成日發脾氣叫...
...
我初時仲諗住等我個女番左學就解決哂,聽你咁講睇黎唔係

子爵府

ballg 發表於 15-3-28 08:29
我反而叫屋企人工人多點照顧bb, 我就同以前一樣照顧大仔,佢兩歲半,未生前不停同佢講,但生完返嚟,佢都唔 ...
平時因我番工,工人姐姐湊佢的,加上我出院開始主要湊bb,佢都適應左,但問題就係我行開行埋去個廁所叫工人幫手抱下都唔俾。我解釋左好多次但佢都係唔明

子爵府

HAPPYREBE 發表於 15-3-29 14:10
我上年中剛生了第2個,大女4歲,同樣有問題,你叫咩就5做咩,最衰是其他大人,冇論爸爸,婆婆,嫲嫲都好自 ...
真係持久戰...但有時見佢特登搗亂真係好鬼嬲

子爵府

conconchan 發表於 15-3-31 23:45
正常,我大仔都係兩歲半時妹妹出世,頭兩個月係大家最傷心既日子,我已經有老爺奶奶一齊住,佢地主要湊大仔 ...
我就係咁,我都係餵人奶,所以成日湊個細的。我都希望佢好快可以適應到

首頁

尾頁

跳至