母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

就黎返工開始鍛鍊bb食奶樽
今早9點準備5安俾佢,佢食左1安之後就堅決唔肯再食,只能將4安倒左佢,之後埋身喂

12點再喂5安,食左2安就唔食,又倒。。

睇到bb餓到喊,好心痛

為左佢快點適應,決定餓佢一餐。。兩個鐘之後再喂

好想陪佢多d,但已經請多左兩個星期annual陪佢

政府幾時先會左d野俾媽媽多d產假,成日話鼓勵母乳餵哺,但唔夠三個月就要返工。大陸都有三五個月產假,hk得10個星期。唔通真係要逼所有媽媽生仔就辭職??

大宅

可能見到你就唔肯食樽,要埋身

複式洋房

回覆:yathei2014 的帖子

我已經貓系隔離房,佢都唔食

別墅

有冇試下轉第2款奶咀呀?

複式洋房

回覆:wsy_240787 的帖子

試了bornfree同nuk
都唔食
初生係醫院都願意用nuk食,宜家反而唔食

別墅

回覆:媽咪要返工bb好可憐

你試下tommee丫,我仔仔有時出街埋唔到身,要用樽餵,佢都肯食,番屋企埋番身都無問題,最重要唔貴,就算唔用都唔肉赤

複式洋房

回覆:Yammeiyan 的帖子

好,多謝

大宅

Yammeiyan 發表於 15-3-25 15:05
你試下tommee丫,我仔仔有時出街埋唔到身,要用樽餵,佢都肯食,番屋企埋番身都無問題,最重要唔貴,就算唔 ...
請問係tommee樽定tommee 奶咀?如果有時肯食唒有時唔肯食又關唔關奶咀事?

伯爵府

BellaBB77 發表於 15-3-25 13:54
今早9點準備5安俾佢,佢食左1安之後就堅決唔肯再食,只能將4安倒左佢,之後埋身 ...
系要訓練架其實就算俾多一個月產假你,你end up 都要訓練bb食奶樽架
俾你放5個月產假,到bb4.5個月你返工,距咪仲難適應食奶樽。。。。

講返,當時我仔其實有同一個情況
試左幾種奶嘴,最後TT距接受左
唔可以話食樽食得好好,但勉強ok,重點系要其他人餵。

我建議你唔好一次過熱5安俾距甘多,費事浪費。
你可以第一次暖3安,食曬再添俾距。中間可以幫距掃掃風回下氣再食。

加油~

別墅

引用:Quote:Yammeiyan 發表於 15-3-25 15:05 你

原帖由 lassie1111 於 15-03-25 發表
請問係tommee樽定tommee 奶咀?如果有時肯食唒有時唔肯食又關唔關奶咀事?
我成set用,唔知關邊樣事喎,可能要自己試下,一百蚊左右有兩個細樽,值得試下

大宅

Yata 15% off
買咗大樽$68折完57.8
聽日試下先

大宅

回覆:媽咪要返工bb好可憐

媽媽肯餵奶,bb好幸福呀!唔可憐啦!
香港的產假係好短,漠視媽媽和家庭需要。

~~ 祂不應許天常蔚藍, 但應許祂的慈愛常在!~~
~~ 願我們常存感恩的心去讚美上主!~~

大宅

開心吸收勳章

lassie1111 發表於 15-3-26 17:04
Yata 15% off
買咗大樽$68折完57.8
聽日試下先
我仔都係咁..要試唔同奶咀..
前排佢好鐘意medela個咀, 宜家又唔鐘意..
宜家用緊pigeon母乳咀~

大宅

回覆:BellaBB77 的帖子

好明白……我女2個月大時生長線係90...返工後唔肯用樽食得少,4個月時生長線得50.....

大宅

ztobb 發表於 15-3-27 13:08
好明白……我女2個月大時生長線係90...返工後唔肯用樽食得少,4個月時生長線得50.....

...
你都好d, 我嗰個出世時已經below 10, 4 mths 時around 3下次唔知會唔會跌出生長線:(

複式洋房

回覆:mrschoy 的帖子

琴日返工第一日,bb喊足四餐,夜晚返去即刻埋身喂,佢食左足足一個鐘唔肯鬆口,平時佢係食15分鐘就飽嘅,好心痛。

大宅

減齡達人勳章

回覆:BellaBB77 的帖子

試下用 pigeon母乳咀奶樽,係肥樽同綠色既,剩係用呢隻亞b先肯食,其他樽爆喊,bb都要一段時間才適應到,餵30ml停一停,掃下風再餵,咁bb唔會食左大多風而頂住,加油!

子爵府

引用:就黎返工開始鍛鍊bb食奶樽今早9點準備5安俾

原帖由 BellaBB77 於 15-03-25 發表
今早9點準備5安俾佢,佢食左1安之後就堅決唔肯再食,只能將4安倒左佢,之後埋身 ...
首先你每次先預備兩安奶,5安真係預咗倒。然後你試吓離開屋企比人餵,仲有試吓換過第d奶咀,我大仔用chu chu母乳奶咀,細仔用緊tt,我知有隻b字頭嘅奶咀超軟熟,有需要可pm你。

伯爵府

引用:就黎返工開始鍛鍊bb食奶樽今早9點準備5安俾

原帖由 BellaBB77 於 15-03-25 發表
倒返轉我係ftm
但bb唔肯埋身,只肯飲奶樽
(私家開刀,向醫院係食奶樽)
不過而家11日大啫,
希望遲啲可以埋身

男爵府

elong 發表於 15-3-27 23:20
倒返轉我係ftm
但bb唔肯埋身,只肯飲奶樽
(私家開刀,向醫院係食奶樽)
仲咁細,一定可以再埋身,放心!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊