懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇jm係懷孕期杜牙根?bb出世係無影響架?

*我依家13w,今日去左杜牙根,有打麻醉針,療程要分幾parts,生完先照x ray。
雖然牙醫話可以打針唔怕影響,不過點都有少少擔心,有冇jm分享下?

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

呀...我牙齒話未夠3個月都唔好做...
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

複式洋房

我牙齒都recomment 3 - 6個月先好去洗牙, 你13weeks就去杜牙根, 好似唔太好...

大宅

引用:有冇jm係懷孕期杜牙根?bb出世係無影響架?

原帖由 Babyu2006 於 15-03-25 發表
有冇jm係懷孕期杜牙根?bb出世係無影響架?

*我依家13w,今日去左杜牙根,有打麻醉針,療程要分幾parts,生 ...
我34wk去左杜牙根,不過無用麻醉,杜完成個人開心晒

公爵府

我之前陀仔有蛀牙,想去整,但係後來諗過都係怕,生完先整嘅

大宅

回覆:懷孕期間杜牙根

我都想生完先整,但係因為酸痛,距離生仲有成半年

大宅

回覆:chan_siusiu 的帖子

你唔落麻醉唔痛?

複式洋房

隻牙之前係咪蛀得好嚴重?開始左杜牙根未?之前有冇照過xray ?
其實有急切需要杜牙根,最好唔好落麻醉整,始終佢啲麻醉藥用量雖然低,但唔知會唔會完全排出體外,加上如果隻牙神經死左,未必會覺得痛。照唔到xray,其實貿然同你杜牙根有啲冒險,因為佢未必清到落底,除非佢覺得自己好有經驗。

別墅

下,唔做得架喎

我本身今日約左做第三次杜牙根

但發現有左,同醫生講,醫生話如果我已無痛,最好不要做

最後無做叫我生完先完成整個杜牙根。

大宅

引用:隻牙之前係咪蛀得好嚴重

原帖由 judykk 於 15-03-25 發表
隻牙之前係咪蛀得好嚴重?開始左杜牙根未?之前有冇照過xray ?
其實有急切需要杜牙根,最好唔好落麻醉整,始 ...
我冇照x ray,佢話生完先照。。
因為我隻牙打直咁甩左4份1,需要杜牙根。

你地咁講,搞到我好後悔又擔心信牙醫,佢話無問題,我先整

大宅

引用:下,唔做得架喎我本身今日約左做第三次杜牙

原帖由 rosarykat 於 15-03-25 發表
下,唔做得架喎

我本身今日約左做第三次杜牙根
你地咁講,好擔心影響ar b

複式洋房

引用:Quote:原帖由 judykk 於 15-03-25 發表隻牙

我冇照x ray,佢話生完先照。。
因為我隻牙打直咁甩左4份1,需要杜牙根。
如果係甩左,真係有需要杜牙根,清左部份有機會受細菌感染嘅牙神經線,再用藥同你封住隻牙個牙根同臨時補。醫生叫你做曬成個治療定止左痛先? 雖然我唔係牙醫,但我覺得如果止到痛,果隻牙又冇生牙瘡,不如穩陣啲等生完先繼續搞,觀察住好啲

大宅

引用:Quote:原帖由 Babyu2006 於 15-03-25 發表

如果係甩左,真係有需要杜牙根,清左部份有機會受細菌感染嘅牙神經線,再用藥同你封住隻牙個牙根同臨時補。 ...
牙醫話依家就2至3個月幫我落1次藥,到坐完月先幫我照Xray,完成最後個療程。

複式洋房

如果擔心,返去同牙醫商量下觀察住先,唔痛唔發炎其實唔駛急切做完杜牙根,我見有病人做完第1之緊急止痛嘅杜牙根,只要補牙粉冇甩,清潔乾淨,拖左1年先繼續治療都冇事。呢段時間小心用隻牙,唔好咬硬野同好煙un嘅食物(怕唔知幾時整甩補粉同用錯力咬爆牙),避免刺激到佢斷裂,其實冇事架,放心

複式洋房

引用:Quote:原帖由 judykk 於 15-03-25 發表如果

牙醫話依家就2至3個月幫我落1次藥,到坐完月先幫我照Xray,完成最後個療程。

...
咁都係一般做法,不過我個人覺得麻醉藥就可免則免啦。你話我唔專業都好,始終都係藥,愈接觸得少愈安全

大宅

引用:如果擔心,返去同牙醫商量下觀察住先,唔痛

如果擔心,返去同牙醫商量下觀察住先,唔痛唔發炎其實唔駛急切做完杜牙根,我見有病人做完第1之緊急止痛嘅 ...
Thanks你咁詳細既回覆^^

複式洋房

引用:Quote:原帖由 judykk 於 15-03-25 發表如果

Thanks你咁詳細既回覆^^
刷牙果陣不妨望望會唔會甩補粉,如果響度就唔駛擔心,甩左都唔好驚,返診所換藥同補返就得架喇。唔好唔理佢啊。希望幫到你啦

首頁

尾頁

跳至