自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

仔仔剛2歲,暫時最長講過一句,爺爺眼鏡無呀!例如,平時都識講姨姨拜拜、姨姨唔該、爸爸無呀、食咗、下載咗、唔要呀、唔戴呀、遮呀,都會識表達想做什麼,但點可以令佢講到多d句子?

男爵府

回覆:如何引導小朋友講句子?

剛兩歲講到呢d算唔錯喇
我個女仲講緊單字

男爵府

係囉 2歲來說都唔錯啦 我女都是單字咋

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

2歲要學兩個字詞既組合。例如:
食 + 麵包, 飲+ 奶奶 ,睇+ 書。

總有離別的時候

禁止訪問

大宅

BK Milk勳章

引用:剛兩歲講到呢d算唔錯喇我個女仲講緊單字

原帖由 nicolebean 於 15-03-26 發表
剛兩歲講到呢d算唔錯喇
我個女仲講緊單字
我女又係

珍珠宮

引用:仔仔剛2歲,暫時最長講過一句,爺爺眼鏡無

原帖由 Shirleyloveyou 於 15-03-26 發表
仔仔剛2歲,暫時最長講過一句,爺爺眼鏡無呀!例如,平時都識講姨姨拜拜、姨姨唔該、爸爸無呀、食咗、下載 ...
最簡單嘅方法,咪就係你都同佢講句子囉
過多兩三個月唔同晒架喇,2歲後好似開左竅咁。

輸入搜索內容

珍珠宮

畀面勳章

你同佢講野每次都用完整句子
慢慢佢就會學識成句點講

公爵府

引用:你同佢講野每次都用完整句子慢慢佢就會學識

原帖由 tomatoMM 於 15-03-26 發表
你同佢講野每次都用完整句子
慢慢佢就會學識成句點講
thanks

大宅

你試下同小朋友講多D故事會有幫助的~

公爵府

引用:你試下同小朋友講多D故事會有幫助的~

原帖由 Moleex 於 15-03-26 發表
請教講故事係咪口語咁講?唔會書面語架?

大宅

BK Milk勳章

我仔岩岩好2碎24個月時候都係講單字,過多1個月識講句子,依家不停跟住大人講野

珍珠宮

引用:你試下同小朋友講多D故事會有幫助的~

原帖由 Moleex 於 15-03-26 發表
呢個係非常好嘅方法

禁止訪問

子爵府

同佢講野用句子千奇咪疊字

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

小朋友都係跟大人講

所以你唔好比佢成功講單字OR詞語就比佢停,要佢跟住你試點一句咁講出黎

大宅

通常我會用食物或玩具(佢有興趣既野)引導,例如我仔以前想食野之前我會叫佢講:比+我+食+mum mum+多謝/比+我+玩+車車+多謝/媽媽+我+要+睇+電視,詞語唔需要複雜,但比佢知道句子既結構,慢慢加上去,好快佢就識架喇,我奶奶當年都係咁逐個逐個字咁教我姪女,我都咁教我仔,真係一兩個月到就有進步架喇,同埋多睇故事書,對言語發展好有幫助

珍珠宮

當小朋友講完句嘢之後,你用完整/正確的句子重複一次,並加以延伸

例如:小朋友話「唔戴呀」

你回應:「點解小明唔想戴帽呀?頂冒的顏色好靚喎。」

另外,不停同佢讀多啲圖書、講故事

好快,你就會諗,點解小朋友一日到黑都講咁多嘢

珍珠宮

Shirleyloveyou 發表於 15-3-26 00:47
仔仔剛2歲,暫時最長講過一句,爺爺眼鏡無呀!例如,平時都識講姨姨拜拜、姨姨唔該、爸爸無呀、食咗、下載 ...
你小朋友進度己合格,佢想食包你可以教佢講。。我想食包,我要飲水,佢地儲下儲下D句子就會突然識講。

象牙宮

2024年龍年勳章

原帖由 Shirleyloveyou 於 15-03-26 發表
我女兩歲時都咁上下……到兩歲半,講個不停……我投晒降

首頁

尾頁

跳至