自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如上。
我奶奶驗到有。兩日前開始食藥。依家醫院叫接觸多的親屬同埋佢公司同事都要去照肺。
其實呢個病係咪好易傳染?傳染之後食藥一定好得返?
奶奶返嚟同我哋講又講得唔清唔楚。一陣又話肺結核,一陣又話淋巴。。。但目前佢食緊抗肺結核的藥。每日都要去醫院攞藥食,醫院話係要睇住食落肚先俾走。
我目前唔知佢係潛伏肺結核還是活性肺結核

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

肺結核可以潛伏身體好多年,只要身體抵抗力弱的時候他們就會病發。

禁止訪問

回覆:tulip0107 的帖子

禁止訪問

引用:如果屋企人有,全家都要食藥。。

複式洋房

回覆:bigmacpat 的帖子

全家都要食藥咁大件事佢又返嚟講又話醫生講抵抗力強就唔會野到

複式洋房

回覆:cmw1010 的帖子

係呀。目前醫院都開佐紙俾我哋去照肺。1號小朋友放假,到時一齊去照,希望無事啦

珍珠宮

引用:肺結核可以潛伏身體好多年,只要身體抵抗力

原帖由 caryfox 於 15-03-30 發表
肺結核可以潛伏身體好多年,只要身體抵抗力弱的時候他們就會病發。 ...
你親身經歷過?我家人有肺結核30幾年,屋企人都冇人要食藥,你咁講好嚇人

複式洋房

回覆:caryfox 的帖子

我奶奶以前一路都有幾聲咳。去睇醫生次次話佢氣管敏感

大宅

回覆:想問屋企有潛伏肺結核菌的人

屋企有人有,衛生署就會叫同住既家人去照肺檢查。

複式洋房

回覆:Maimiyan 的帖子

呢次仲叫埋佢公司啲人

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

引用:如果屋企人有,全家都要食藥。。

原帖由 bigmacpat 於 15-03-30 發表
如果屋企人有,全家都要食藥。。
真係唔知唔好嚇人啦!

natjosejim    發表於 15-3-31 12:54
唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

水晶宮

creambb 發表於 15-3-30 22:19
你親身經歷過?我家人有肺結核30幾年,屋企人都冇人要食藥,你咁講好嚇人

...
親戚⋯⋯⋯⋯
當年佢要入院治療,及食一段時間藥。

珍珠宮

2024年龍年勳章

請問照肺係咪就會知有無呢個病?

我平時都會有幾聲咳,醫生話氣管敏感,幾年前照過肺,好像無野

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

肺結核有分開放性和非開放性, 非開放性傳染機會唔高, 所以醫院冇將你99隔離, 而事實上, 喺社區可能亦有非開放性肺結核病者, 大家可能都會接觸到。只要樓主99定時去醫院食藥, 傳染機會仲會減到好低。

而開放性當然傳染度高, 哩啲醫院會將病者隔離。 所知係咁上下, 如有錯漏請指正。

複式洋房

回覆:caryfox 的帖子

目前我奶奶只安排食藥,無安排入院治療。我比較想知佢是潛伏還是活性肺結核。佢講得唔清唔楚

水晶宮

回覆:想問屋企有潛伏肺結核菌的人

我媽之前有。

我醫生幫我地d 咩針,種d 嘢check 有冇pass 比我。

呀媽就食藥。我冇事就唔洗食藥

水晶宮

creambb 發表於 15-3-30 22:19

...

我無講「屋企人要食藥」,我講咗D咩?

我講的是當年醫生說的話:「肺結核可以在身體潛伏很多年,身體虛弱時候,會有可能病發。」

複式洋房

回覆:DoReMi媽媽 的帖子

目前聽你咁講我安心啲。至少知道係非開放性的。個人定啲

水晶宮

tulip0107 發表於 15-3-30 22:29
目前我奶奶只安排食藥,無安排入院治療。我比較想知佢是潛伏還是活性肺結核。佢講得唔清唔楚

...
咁多前! 忘記了!

⋯⋯現在治療方式已經有不同⋯⋯你直接聯絡醫院⋯⋯了解,了解。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

引用:如上。我奶奶驗到有。兩日前開始食藥。依家

原帖由 tulip0107 於 15-03-30 發表
如上。
我奶奶驗到有。兩日前開始食藥。依家醫院叫接觸多的親屬同埋佢公司同事都要去照肺。
其實呢個病係咪 ...
樓主,我老公十幾年前都係肺結核,仲食左半年藥,係要返去肺科診所食。要你響姑娘面前食哂先準走。

至於當時。醫生叫左同佢同住既家人去抽血驗。(即係我同兩個仔)。咁兩個仔驗左有反應但又未去到我老公咁。都要食藥3個月。

我呢。抽血無病毒同無反應,所以我唔使食藥。但要分開食具用。

之後佢地要成日照肺,兩個仔就要覆診成3-4年,醫生先叫唔使再覆診。

老公停藥就半年返去照肺,約兩年後就一年覆診加照肺。到幾年後醫生都話唔使再覆診。

唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

首頁

尾頁

跳至