烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

第一次整。將紅豆分咗5份。1) 加水放了落冰格一晚
2) 就咁放落冰格一晚
3) 加水放落雪櫃下格一晚
4) 就咁放落下雪櫃下格一晚
5) 加滾水放在室溫浸一晚

全部煲45分鐘。睇吓邊個方法煲紅豆沙最起沙。

玩到第3round, 試晒向大家滙報。

好飽、好攰, 但幾好玩……

SiuBBee    發表於 15-4-2 21:16

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

回覆:寒濕到癲, 學人整紅豆沙

公爵府

等報告

複式洋房

等報告

子爵府

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

好心急,但要等幾耐?

珍珠宮

回覆:ada_wscheung 的帖子

等報告

複式洋房

而家整第4 round 喇。

每round 差不多一粒鐘。要比些耐性。仲有2粒鐘。
媽呀!好鬼攰, 想沖涼又未沖得。

暫時發現, 2) 比 1)/3) 紅豆係硬好多, 只係僅僅熟。
即係加水浸, 始終好過唔加就咁放落雪櫃。

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

若要人不知 唔好咁低B !  : P

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

我都等報告!

我估2,同埋又要睇埋妳點煲,從雪櫃拿出來馬上放入滾水?因為冷熱溫差大,紅豆會較易爆開,所以入雪櫃前要洗好,這是以物理學角度來解釋,是否有效?要等埋妳報告。

珍珠宮

你好有心機呀

男爵府

如果係煲粥,將米洗完放冰格係最快開花,我估紅豆應該差唔多,等你報告

複式洋房

出得result. 決定唔計5)方法。因為5)嚴格嚟講唔係室溫浸一晚, 係放响抆焗杯度焗咗一晚, 所以唔可以作準。

起沙度: A係最好, D係最差。

1) C
2) D
3) A
4) B

3) 的詳細方法如下:

2.2兩紅豆(雜貨鋪買)、0.22兩百合、10粒蓮子、片糖半條
成品約2.5碗飯碗, 約等如1湯碗。

第一日
- 紅豆首先快洗3次, 浮起的唔要。生水浸1小時浸走啲chemical。
- 瀝乾。加熟水(凍滾水)剛好蓋過紅豆多些。放雪櫃下格。

第二日
- 百合快洗2次。 生水浸1小時浸走啲chemical 。瀝乾。
- 蓮子滾水洗1次。滾水浸10分鐘, 去芯。瀝乾。
- 8碗水, 水滾落百合、紅豆(連浸住的水。得少少, 因為紅豆吸晒)
- 翻滾後較中火。每10分鐘攪攪佢。
- 30分鐘, 落蓮子。開始少少起沙。
- 40分鐘, 落片糖。
- 45分鐘, 食得。

* 唔鐘意陳皮, 鐘意者可自己落(凍水落)
* 蓮子我响海味鋪買, 勁快淋和鬆化。若超市買的應該要早些落。
* 紅豆雜貨鋪買。我估計若超巿買的應該要煲耐啲。
* 紅豆放落雪櫃下格浸時, 若落勁多水, 可能可以比佢吸多些水, 可能可以快啲起沙。
* 我唔鐘意紅豆溶晒, 鐘意溶一半, 少少杰。另一半有些少咬口。若鐘意全部溶晒, 杰撻撻者, 可煲多15分鐘。

玩完。goodnight!

SiuBBee    發表於 15-4-2 21:17

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

有心機

複式洋房

我最初都估係2). 點知估錯咗。

複式洋房

複式洋房

如果係煲粥, 米洗完後應該連水放冰格?定唔連水?

水晶宮

ada_wscheung 發表於 15-4-2 01:49
出得result. 決定唔計5)方法。因為5)嚴格嚟講唔係室溫浸一晚, 係放响抆焗杯度焗咗一晚, 所以唔可以作準。

...
吓...唔計5 ? 我仲私吓估會係5 tim.....

我估就算真係室溫咁放, 點都好過放雪櫃少少...又或者差唔多 ( 因為而家都未算天熱 )

水晶宮

ada_wscheung 發表於 15-4-2 01:57
如果係煲粥, 米洗完後應該連水放冰格?定唔連水?
話就話唔連水放冰格, 不過之後要用大火強煲1小時.....水份都蒸發唔少啦....香味都會走失好多....如果唔係真係好趕時間...玩吓就算啦......

子爵府

thx for sharing

首頁

尾頁

跳至