親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

4月1,2啱啱玩完回來。

小童2日多次進入海洋世界 rmb 360.

之前住橫琴酒店住客有vip手帶,某些機動遊戲可免排隊,呢個優惠已經係3月取消。

酒店住客可提早半小時,於930入場,超級搵笨,只可以係入場區域行下shop,和其他人一樣10點才可進入園區。

景區分時間開放,不是在10點全部開,有些11點才開。在11點開放區域排定隊,咁玩機動遊戲就不用等咁耐。

有些遊戲會令人全身濕透,即棄雨衣要rmb 15元件,帶定好。

雖然話唔準帶水和野食,但檢查唔嚴。

野食價錢可接受,一個餐rmb48至60,屈臣水rmb15。

企鵝酒店就係海洋王國門口,馬戲酒店遠dd,8至10分鐘,樓下有好多食店,但有d好似未營業。橫琴酒店最遠,但帶小朋友行也只需15至20分鐘。

橫琴酒店的海港食街(一間餐廳)味道ok,價錢合理。

住橫琴酒店有免費水上樂園門票送,小朋友可玩1至2小時,設施方面,足夠小朋友玩得開心是室內和暖水。

室外泳池不開放,有個池養咗sea turtle和海豚,隨時可以去近距離去睇。

fionaleung43    發表於 15-4-10 00:01

大宅

引用:Quote:原帖由 ilovemiffy 於 15-04-03 發表

原帖由 吉茄 於 15-05-11 發表
請問海洋王國可以2大人玩到2日嗎?還是第二日下午過返澳門玩好呢?謝謝!

...
h過澳門好d

男爵府

引用:4月1,2啱啱玩完回來。小童2日多次進入海洋

原帖由 ilovemiffy 於 15-04-03 發表
4月1,2啱啱玩完回來。

小童2日多次進入海洋世界 rmb 360.
請問海洋王國可以2大人玩到2日嗎?還是第二日下午過返澳門玩好呢?謝謝!

複式洋房

引用:各位,我睇唔明,即係在中旅買套票回程冇車

原帖由 apr2012 於 15-04-09 發表
各位,我睇唔明,即係在中旅買套票回程冇車去碼頭?
我都唔係好明,今日在東X遊買到左package,套票已包車在氹車仔碼頭去酒店及由酒店返回氹仔碼頭,今天已給乘車時間, 點解會無車呢?
聽到你地咁講,好驚呀
另外,想問吓有無人睇馬戲坐過一等位,係咪真係好近架

大宅

我的育兒心得勳章 畀面勳章

ilovemiffy 發表於 15-4-3 22:04
係抄襲,吸收,集迪士尼,海洋公園大成,再發揚它們的優點,不過都好推薦大家去玩。

...

但每次見到個價錢就覺得加多小小錢可以去到台灣

男爵府

漁港食街 要預先BOOK 檯嗎?

由海洋王國去澳門, 除左可以經拱北過關, 仲可以經邊度呢?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Mrs周 發表於 15-4-24 16:20
我見溫帶房係貴過極地房,我都好想知有咩分別.

眼望我都認為一樣咁大....不過無8到睇埋洗手間...
我同阿女都鐘意極地房多D
温帶房連走廊都較極地房暗(啡色系)...極地房連走廊都分為藍色,綠色系

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

shystc 發表於 15-4-22 15:52
普通大,應不算細間...
2張4尺床,2個小床頭櫃,近窗邊有單坐位梳化及小枱
我懷疑佢比咗温帶房我,沒 ...
我見溫帶房係貴過極地房,我都好想知有咩分別.

好似面積都係一樣

男爵府

SHARONJULIO215 發表於 15-4-22 12:32
回覆 shystc 的帖子

請問企鵝酒店房間大嗎?

普通大,應不算細間...
2張4尺床,2個小床頭櫃,近窗邊有單坐位梳化及小枱
我懷疑佢比咗温帶房我,沒有太大特色,房間啡橙色為主
係牆上有2"棧"企鵝型的壁燈 & 床單有大企鵝圖案...

房務員執房時,我8掛去睇過藍色 和 綠色的房(應該係極地房)感覺清新...明亮
同官網相片一樣,你可以參考吓http://zh.chimelong.com/Penguinhotel/room.shtml

P.S: 個人不太著意房間大小,基本上放低行李已好心急入樂園玩,第2天早餐後已辦退房,除咗睡覺,無乜時間留係房...

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

回覆 shystc 的帖子

請問企鵝酒店房間大嗎?
岩小朋友嗎?

大宅

引用:我們在拱北車站搭的士上長隆,有人撩我們搭

原帖由 betty10 於 15-04-08 發表
我們在拱北車站搭的士上長隆,有人撩我們搭他們車,話仲平!開價100、120及150都有,成日話不用排隊,又便 ...
Me too
Around Rmb 60
其他人話勁塞車,但冇羅

複式洋房

回覆:chaknok 的帖子

我都係搭公交K10去紅旗村(即橫琴灣碼頭) 同去橫琴口岸,班次好密,好方便,三蚊一位,好便宜。

大宅

回覆:珠海長隆海洋王國玩完分享

我假期時早上10時多到拱北中旅車站,谂住撘中旅車去長隆,但票務话全满,要下午3時才有車!結果轉去拱北購物廣場地庫搭公交K10!搭過這條路綫覺得幾方便,總站吉大其实好近九洲港碼頭,途经拱北口岸,橫琴口岸,橫琴客運碼頭(即大家講食嘢嗰度)!如果找不到車可考虑搭下!

在壓力中仍能平靜,在忙碌中仍能悠閒,在失敗中仍能歡笑,在逼迫中仍能屹立,上帝的兒女何等有福。
在絕望中仍有盼望,在冷漠中仍有關懷,在困境中仍有出路,在死亡中仍有生命,上帝的兒女何等有福。

男爵府

MSKAKACHAN 發表於 15-4-10 12:24
提大家張海洋王國入場票可玩兩日千其唔好唔見,我有親戚掉咗第二日足足攪了差不多一小時才辦妥手續先入得, ...

昨天剛回來,企鵝酒店自助餐廰有個位置都可以對住真企鵝
可惜現在預備緊,打聽咗15/4開始會有真企鵝進駐
自助早餐都好OK,我哋平日,個場大,人唔多
食物款色多,攞嘢食基本上唔駛點排隊,行埋去就可以了...

大宅

提大家張海洋王國入場票可玩兩日千其唔好唔見,我有親戚掉咗第二日足足攪了差不多一小時才辦妥手續先入得,浪費了時間。D職員係度不斷check資料又要寫report!!!!煩煩煩

雖然橫琴酒店貴D但佢早餐正之餘餐廳旁邊仲有個大池不是養魚而是養了海豚及一隻大海龜,遊客可以好近距離望到,so amazing!

男爵府

mok囝 發表於 15-4-8 23:14
我都系吖,去橫琴口岸前面一排的士夾埋都話要50,我地都吾上,最後無辦法之下由職員話同我問左架40既,只好 ...

我到橫琴口岸直情無問的士價,因我哋6個人要分2架的士,又只得1名男士,儘量都想1架車過
最後有白牌車(7人車)開價100降到60,再比我講到50,計落差不多
回程15分鐘前call返個司機,都好方便,不過可能8/4 & 9/4人少D,個價先無咁貴

大宅

引用:Quote:原帖由 妙妙媽 於 15-04-08 發表佢地

原帖由 karen_520 於 15-04-09 發表
正常,大6不嬲都係咁
下下比人屈條氣真係好唔順,我地出紅旗村時又係咁,的士司機話唔去,跟住有架白牌車就話佢去,收廿蚊,於是我地去同側邊啲酒店職員講,點知佢話嗰啲白牌車係佢地相熟司機,要我地搭,就咁又比人屈多十蚊。

大宅

不過橫琴酒店自助早餐非常豐富。我一家大細有老有嫩行得慢地方又大真係要兩天才玩得曬。

大宅

回覆:littledot 的帖子

50元,如的士20元ok. 因為有家人是乘到的的士,但剛好到我就冇的士,真黑仔。之前見有人開80都有人上。

公爵府

MSKAKACHAN 發表於 15-4-9 19:09
冇錯。我也剛回來,D職員講法個個不同,配套設施又不足,我地也無奈要坐白牌車去橫琴口岸,等半小時都冇車 ...
結果你哋搭左幾錢?
本來我都諗住住橫琴,後來見有新開既又平啲先改揀馬戲咋!

首頁

尾頁

跳至