想生BB

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

我之前同自己講,如果女女健健康康,平平安安出世,我一定會多謝沈醫師。 以下係我個人經歷:

上年4月check到bingo,去到5月諗住照心跳時只照到胎囊。 果時咩都唔識,淨係識得聽西醫話食多啲有營養的野。 於是乎我日日食兩隻蛋,3支維記奶。 但去到5月尾,都仲未照到,果時已經8週,拿拿聲book沈醫師睇。 但佢真係好full,要去到我10週先有得睇,但已經太遲。 醫師話如果我早啲去睇或者仲有得救,佢都建議我做流產。 做流產前,我上網search資料走去驗孕酮,結果發現不足。 我先知原來係呢個原因令bb生長唔到。 所以我以後都唔信西醫果套 - 頭3個月靠bb自己生長,其實媽媽體內呢隻荷爾蒙都會影響架! 所以咁多位jm,如果6週至7週都睇唔到心跳,我建議你去驗孕酮同埋搵定個中醫師調理。

10/6 做完流產,出院第一時間去沈醫師果度睇。 照佢吩咐日日食藥。 約18-20日清晒。 去到7月尾差唔多應該要黎番第一次M,但谷左3日都唔見黎,於是就心血來潮走去驗,點知,中左!!! 我坐喺梳化望住支棒呆左10分鐘,心情好複雜。 開心係bb咁快就返左黎,同時又擔心好似上次咁。 於是工都唔返,即刻走去check孕酮,發現雖然都係唔夠,但都好過上次。 跟住同醫師講,醫師話: 你冇避孕咩?你知唔知你食左我啲藥好快會有架? 我話: 我好似做過1-2次,心諗點會咁易有番? 醫師見到我孕酮指數,即刻調過啲藥。 仲要我食到4個月。 今次我唔敢唔聽,佢開咩藥,連最難食的紫河車粉都照食。

今次7週已見到閃閃,然後小心翼翼咁過埋唐氏、nifty、結構。 女女一直都乎合生長線,期間試過3次感冒都可以即刻約到醫師睇,兩三日就會好。 去到32週,醫師再幫我清胎毒。

而家女女26/3出左世,醫院check過晒,咩事都冇,好健康。 所以特登履行對自己的承諾,上黎分享自己的經歷同多謝沈醫師幫我頭幾個月調好個身體。

最後,要感謝主,賜了我這位小天使,我會盡力讓她認識上帝,走正當的路。

車仔人    發表於 15-9-4 13:15
noelbabab    發表於 15-4-3 23:25

子爵府

WOW~~恭喜~~ 可以PM我沈EC 既INFO 嗎? 我想做下調理先有B~
Let not your heart be troubled: have faith in God and have faith in me. (John 14:1)

大宅

引用:我之前同自己講,如果女女健健康康,平平安

原帖由 carol0521 於 15-04-03 發表
我之前同自己講,如果女女健健康康,平平安安出世,我一定會多謝沈醫師。 以下係我個人經歷:

上年4月check ...
我都覺得自己超高齡都可以順利生到兩個健康囡囡完全係因為我有食中藥安胎咋

不過中醫真係要夾自己

大宅

恭喜妳呀,可以pm中醫比我嗎?

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:謝謝沈碧琼醫師 (長篇)

恭喜!紫河車同埋痾膠都係超難飲,我飲到嘔,而家無飲,諗起陣味都好想嘔呀!

大宅

大家可以上浸大中醫個網,去搵電話同地址。
如冇記錯,醫師逢星期二喺九龍塘,三喺雷生春,四喺尖沙咀,五喺銅鑼灣。 新症要半個月至一個先有得睇,如果你喺舊症,有咩特別事,醫師會即日安排你睇。 希望幫到大家

rebeckywai    發表於 15-4-4 09:21
WoodyDot    發表於 15-4-4 00:16

侯爵府

男爵府

恭喜晒,可以pm中醫價錢同資料比我嗎?

大宅

引用:Quote:原帖由 carol0521 於 15-04-03 發表

原帖由 Dragon~Baby 於 15-04-04 發表
恭喜晒,可以pm中醫價錢同資料比我嗎?
聯絡資料可以上網搵,價錢就$1000-$1300一星期,7日藥,視乎醫師開咩藥。

男爵府

引用:Quote:原帖由 Dragon~Baby 於 15-04-04 發

原帖由 carol0521 於 15-04-04 發表
聯絡資料可以上網搵,價錢就$1000-$1300一星期,7日藥,視乎醫師開咩藥。
明白,謝謝妳

大宅

引用:Quote:原帖由 Dragon~Baby 於 15-04-04 發

原帖由 carol0521 於 15-04-04 發表
想問係藥粉定係要煲既中藥?

大宅

我都係睇沈醫師,依家26周

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

祝bb身體健康,快高長大

大宅

引用:Quote:原帖由 carol0521 於 15-04-04 發表

原帖由 LittleMP3 於 15-04-04 發表
想問係藥粉定係要煲既中藥?
藥可揀自己煲或診所幫你煲,好似$10一包藥。 紫河車有分藥粉或煲埋。 我最想就係煲埋,藥粉真係好難食😭

大宅

恭喜你!願主賜福你及你一家!

請問孕酮邊到有得驗呀?

大宅

畀面勳章

真係恭喜你~~生左個咁可愛的BB
之前都睇過JM 分享呢個醫師好掂

子爵府

別墅

恭喜妳呀 我ivf放胎失敗都試下轉睇沈醫師,約左月中睇,沈醫師比我現的中醫貴3倍,希望都同佢夾到啦

公爵府

恭喜晒!
希望女女聽聽又孝順

子爵府

回覆 carol0521 的帖子

Let not your heart be troubled: have faith in God and have faith in me. (John 14:1)

首頁
12345...6

尾頁

跳至