興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

呀仔出咗世半個月,原本老公話想跟八字改名,自己揀咗啲字,個名都幾高分,但拎去問人,又話唔夾某一啲野,人地比既字又唔啱佢心水,果啲字根本改唔到名,基本上話冇咩字比佢揀,問埋其他意見,反而聽得越多就越亂!我想問下大家,你地有冇人係突登去因八字改個名,改咗之後條命真係會好啲?

子爵府

你可以比少少錢搵人幫bb改名,唔洗自己咁頭痛。

SiuBBee    發表於 15-4-16 11:09

大宅

引用:你可以比少少錢搵人幫bb改名,唔洗自己咁頭

原帖由 crystal5142000 於 15-04-04 發表
你可以比少少錢搵人幫bb改名,唔洗自己咁頭痛。
我地原本都咁諗,但有師父話依家啲改名師父都係用網上程式黎改,所以唔準,又話名字屬性果啲又唔啱,攪到我地好亂!!其實我自己諗,外國人啲名都冇跟啲八字五行架啦,應該影響唔會好大姐

子爵府

如果唔迷信既, 我覺得自己改名都好架, 但我老公個時係都話要人改, 咁我地就用左C父改既名咋...

大宅

我改左個名,配合番八字,好左,但我唔可以肯定係之前運滯,定個名問題
月落星沉,回首前塵,如黃粱一夢
誰知曉心事難了? 生死緣劫怎由人?
聚散如浮萍,誰獨遺恨?
葉落無聲,惟願再無聚散,今對佛前求懺悔。

珊瑚宮

引用:呀仔出咗世半個月,原本老公話想跟八字改名

原帖由 小魔女bb 於 15-04-04 發表
呀仔出咗世半個月,原本老公話想跟八字改名,自己揀咗啲字,個名都幾高分,但拎去問人,又話唔夾某一啲野, ...
個名改到古靈精怪,艱澀偏僻,引人口實最不好。

別墅

回覆:姓名真係會影響人既一生?大家點睇?

風水玄學命理我都信,但改個名我就唔太信

大宅

一命二運三風水四積陰德五讀書

排極都未到改名啦!

大宅

引用:我改左個名,配合番八字,好左,但我唔可以

原帖由 Winterch123 於 15-04-04 發表
我改左個名,配合番八字,好左,但我唔可以肯定係之前運滯,定個名問題 ...
明白,謝謝!

大宅

引用:Quote:原帖由 小魔女bb 於 15-04-04 發表呀

原帖由 wonderlulu 於 15-04-04 發表
個名改到古靈精怪,艱澀偏僻,引人口實最不好。
我都係咁諗,所以就問下大家,我自己都驚會影響對仔女一生

大宅

回覆:pinky1111 的帖子

謝謝

大宅

回覆:三歲就很乖 的帖子

明白

男爵府

原本個名吾得,改左好d.

大宅

畀面勳章

名字係算運,所以都有影響,我自己本人都改左,姓名其實好多派別,8字係其中一派,一個好名其實真係難改架

大宅

引用:原本個名吾得,改左好d.

原帖由 Bicanna 於 15-04-06 發表
原本個名吾得,改左好d.
請問你知唔知個名有冇話跟咩改?

大宅

引用:名字係算運,所以都有影響,我自己本人都改

原帖由 Kizziemama 於 15-04-07 發表
名字係算運,所以都有影響,我自己本人都改左,姓名其實好多派別,8字係其中一派,一個好名其實真係難改架
...
哦…原來有好多派別架?

大宅

引用:名字係算運,所以都有影響,我自己本人都改

原帖由 Kizziemama 於 15-04-07 發表
...
我問過師傅,比咗兩個名佢,諗住睇下邊個好,但佢話兩個都唔夾我個仔,一個就話個筆劃忌神,叫我揀個指定筆劃,但又話果個筆劃既字都唔係咁好,又話羊年好多部首唔用得,然後又話字既屬性唔可以信,佢講咗好多野,攪到我好亂,我問多兩問,佢直情唔答我,佢比咗呢啲字我: 典、和、宜、居、岳、延、弦、杭、東、果、杰、松、炎、秉!話我個仔個名喜用字係呢啲字,我完全諗唔到呢啲字可以改個咩名!有時真係唔知佢係咪整鬼我所以上黎問大家意見

男爵府

我個名係師傅起卦問的,之後我去左學風水八字,了解到自己個名以八字金木水火土利害去改,因八字旺,但欠木,所以名改木字邊,當然要睇埋讀音,意思,同筆劃~我覺得改完後去求簽或問神比較好,因為個個師傅改名不同~

大宅

畀面勳章

改名要夾8字,字形難唔難寫,會唔會好難讀,的確屬性真係唔可信,生肖喜忌其實唔太大影響,起碼要睇筆畫個配置好唔好

大宅

引用:我個名係師傅起卦問的,之後我去左學風水八

原帖由 Bicanna 於 15-04-07 發表
我個名係師傅起卦問的,之後我去左學風水八字,了解到自己個名以八字金木水火土利害去改,因八字旺,但欠木 ...
哦…原來係咁!謝謝

首頁

尾頁

跳至