跳至

首頁

尾頁

大宅

有無人子女讀國際學校?邊間好D?還是讀公立?我子馬來出生,拿了hkpr但沒拿HK passport。申請到國際學校嗎?

別墅

回覆:yoshimasey 的帖子

Hi 你好呀!我係香港人,老公係馬華僑。我今年9月第二胎会在大馬生,但我想將bb入香港藉,請問你跟老公兩者都係香港人嗎?如果幫兒子入藉的,因為我听聞没在香港出生,係攞吾到藉的?

大宅

引用:Hi+你好呀!我係香港人,老公係馬華僑。我

原帖由 vickychan819 於 15-04-08 發表
Hi 你好呀!我係香港人,老公係馬華僑。我今年9月第二胎会在大馬生,但我想將bb入香港藉,請問你跟老公兩者 ...
就算在馬來出生都可以入到香港國籍,只要妳可以proof到妳會長期住同生活在香港,當然入境處會審查

大宅

引用:Quote:原帖由+vickychan819+於+15-04-08+發

原帖由 Yukiruirui888 於 15-04-08 發表
就算在馬來出生都可以入到香港國籍,只要妳可以proof到妳會長期住同生活在香港,當然入境處會審查

...
我馬華橋,老公香港人,現在上海生活。子子都拿到香港PR。我们BB出生后2年正申请,超麻烦。要证明BB出生時(即2年前)爸爸在哪里,工作證明,收入證明。所以越早搞越好。個張PR紙貼在passport 到,報小學,去公立醫院都用佢。到12歲換張身分證。

大宅

引用:Quote:原帖由+Yukiruirui888+於+15-04-08+

原帖由 yoshimasey 於 15-04-09 發表
我馬華橋,老公香港人,現在上海生活。子子都拿到香港PR。我们BB出生后2年正申请,超麻烦。要证明BB出生時( ...
我說的是拿香港永久身份證和香港護照,不是pr

別墅

回覆:檳城讀書

請問各位我似我咁,今年9月在大馬生咗之後,係咪要帶埋bb回香港做証架?还有因為bb一出世後会攞大馬出生紙,如果咁的話他已經做了大馬P R,咁对香港那边入籍会有影響嗎?

大宅

回覆:Yukiruirui888 的帖子

我以為PR (permanent resident) 即是永久居民!

男爵府

陪月勳章 BK Milk勳章

剛送2女回來PENANG 讀書.....

大宅

回覆:klo5678 的帖子

請問讀邊間啊?

別墅

回覆 vickychan819 的帖子

我都係HK人老公PENANG人, 我第一胎個小朋友08年PENANG出世, 佢一歲時我已帶佢返HK攞身份証, 我攞之前見好多MAMA都好易就攞到, 填FORM就OK, 不過我當時已經唔係咁易, HK IMMIGRATION要我証明我INTEND長期會住HK, 又要我比我之前HK比稅既文件証明我之前係有入息的, 又睇左PASSPORT D VISA好耐, 佢地要你証明你個常居地係HK (所以STAY 大馬太耐OR攞埋大馬PR就可能要諗下點解釋)

佢當時要我好多文件而我人又在PENANG搞左一段時間, 佢話如果我冇文件SUPPORT佢好大機會唔批, 所以叫我限時前比唔會佢所要既文件就不如我自己CANCEL個申請, 因為佢地一旦REJECT左, 之後再APPLY會仲難批....

不過IMMIGRATION都有話如果MAMA係HK人, 小朋友大左先返HK讀書OR 發展的話, 果時都可以先申請會易D搞....

我依家都有第二胎, EDD6月尾不過因為有COMPLICATION會於HK生,而仔仔STANDARD 1喇

STAY IN TOUCH, 如妳OK, 可以互相PM電話WHATSPAAS傾計, 我都想識多D自己人...HEHE

別墅

回覆 yoshimasey 的帖子

其實INTERNATIONAL SCHOOL與否係妳個CHOICE, 我識好多LOCAL既朋友都比小朋友都讀INTERNATIONAL SCHOOL, 唔使一定要OVERSEA PASSPORT架.......

我個小朋友依家一年級讀華校, 因為我想佢學好D中文所以小學讀華校, 有時間交流下, 如妳OK仲可以亙相PM 電話 WHATAPPS添^.^

別墅

回覆:chanpcdaisy 的帖子

Hi daisy 你好!好开心認識到妳及多謝妳的回覆,依家我都好驚香港那边吾批比我个b。想請問妳,日後我生咗亞b之後,我打算半年後会帶他回港申請身份証,其實雖要爸爸回港一齊嗎?

別墅

回覆 vickychan819 的帖子

我果時好似主要係我自己去IMMIGRATION搞, 因為我老公都唔係次次得閒同我番HK搞, 不過都因為成5-6年前記憶有D模糊, 穩陣D妳可以打電話去HK IMMIGRATION問BB同老公使唔使同場, 定係好似填FORM交晒其他文件就要等.....

其實我見好多MAMA都話好易搞同易批, 好多都唔使HK入息証明果D, 我都唔明我就要好多SUPPORT DOCUEMNT, 希望妳順利啦....

咁妳個大女HK出世定大馬?

別墅

Hi daisy !我大女係香港出世架,4歲半先帶她回大馬,但大馬这边入境都好麻煩可能我哋一開始無係香港領事館幫大女做報生,所以几年後過到尼边就處處畏難我哋,我跟女兒在大馬居留証只批到半年,下个月要去續期喇,今次都吾敢望批得耐 好像大女2017年要申請入華小,依家無行喇,因為沒有大馬出世紙申請吾到,要讀國際学校!
希望細b可以順利申請到香港身份証喇!

大宅

引用:回覆+yoshimasey+的帖子其實INTERNATIONAL+

原帖由 chanpcdaisy 於 15-04-14 發表
回覆 yoshimasey 的帖子

其實INTERNATIONAL SCHOOL與否係妳個CHOICE, 我識好多LOCAL既朋友都比小朋友都讀I ...
Hi daisy, 我用電話唔知點解pm唔到你,你可以pm 我嗎?大家whatapps 交流下吖。

已刪除用户

回覆:vickychan819 的帖子

複式洋房

我都係香港人,爸爸大馬人,bb吉隆坡出世,三個月時帶佢返香港申請永久居民身份,之後帶返kl. 不過仲等緊批。
如果可以開一個大馬hk媽媽 whatsapp group 好喎,可以多 d share, 有意 pm 我你地電話呀! whatsapp 易傾 d

複式洋房

回覆:yoshimasey 的帖子

才睇到你他已開 whatsapp group, 我可以 pm 邊個?

大宅

回覆:happymilala 的帖子

3-5萬馬紙一年depend on the grade attend

大宅

引用:想知係個邊讀國際學校幾錢?

原帖由 happymilala 於 15-05-03 發表
想知係個邊讀國際學校幾錢?
3-5萬馬紙一年depend on the grade attend

首頁

尾頁

跳至