懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

有睇我之前既post都知我bb一路有大大小小既事,
但因為都係唔確定原因,
所以我地堅持,
宜家29w,知道bb貧血,
所以已入院做左輸血兩次
但原因不明。醫生都話罕見。
但我地相信,希望在明天!!

有無媽媽都有類似經歷?
一齊互相打下氣丫!!!!

複式洋房

回覆:有無媽媽既bb都係驗到有問題而生左?交流下!

加油呀…bb知媽媽努力…佢都會架…

男爵府

DHA勳章

lnwinnie 發表於 15-4-9 21:08
有睇我之前既post都知我bb一路有大大小小既事,
但因為都係唔確定原因,
所以我地堅持,
有睇您之前開既post,
媽媽加油阿,bb都要加油!

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

加油

大宅

感謝大家一直鼓勵!!!

大宅

我本身有中度地貧,先生又有隱性,仔仔係第一胎,打算有bb之前已經咨詢過血科醫生意見,點知醫生只係很隨意的叫我可以照常計劃,頂多到時輸幾包血。
結果係我10週開始已經輸血,平均每個月2至3包,我孕期個十個月幾乎輸了20包血!又因為輸血太密身體有抗體,所以又要抽血驗抗體方便配血。我當時抽血輸血驗血幾乎拮左50次。
另外地貧的遺傳問題也令我擔心了六個月,幸好仔仔沒有遺傳到重型,我過了24週才敢向身邊的朋友透露自己有bb!
oscar又驗到高危,當時真係以淚洗面。
到了38週幾開始有初期妊娠毒血,最後要催生,點知人工穿水之後我細菌感染發高燒,但因為貧血問題不可以剖腹產,所以我係產房要食退燒藥才生到阿b。而阿b都因為感染左細菌要留醫兒科14日,我自己生完之後都住了一星期醫院。
我曾經都有一段時間好沮喪,覺得點解人地生仔陀仔咁順利,我好似問題天天都多,但依家再諗,我會好珍惜呢個天主送給我們家庭的禮物,經歷了這麼複雜的10個月,令我覺得自己都好叻,原來我都可以做到!

kikokiang    發表於 15-5-7 14:48
hayley_leung    發表於 15-4-30 15:37
carriesyeung    發表於 15-4-30 09:02
COCOPOOH24    發表於 15-4-29 21:29
kammykoala    發表於 15-4-29 17:38
Yukiruirui888    發表於 15-4-29 07:42
kikokiang    發表於 15-4-10 10:47

大宅

引用:我本身有中度地貧,先生又有隱性,仔仔係第

原帖由 siuhoclare 於 15-04-10 發表
我本身有中度地貧,先生又有隱性,仔仔係第一胎,打算有bb之前已經咨詢過血科醫生意見,點知醫生只係很隨意 ...
你真係好叻呀!!!!
我明白輸血並唔好受!!!
你bb宜家幾大呀!??

複式洋房

siuhoclare 發表於 15-4-10 00:26
我本身有中度地貧,先生又有隱性,仔仔係第一胎,打算有bb之前已經咨詢過血科醫生意見,點知醫生只係很隨意 ...

你真係好叻呀!!!
我現在31 WK, 我同老公都有隱性地貧, 初頭都好擔心!
但呢份係上天送俾我司地既禮物, 應該放鬆心情去迎接.....

我同BB講要一齊加油呀!

大宅

引用:Quote:原帖由+siuhoclare+於+15-04-10+發表

原帖由 lnwinnie 於 15-04-10 發表
你真係好叻呀!!!!
我明白輸血並唔好受!!!
你bb宜家幾大呀!??
bb已經15個月喇!已經識行喇!
因為受過輸血的恩惠,所以我真係好感激所有捐血的朋友,藉著佢地嘅慷慨,我一家才可以齊齊整整!

大宅

引用:Quote:siuhoclare+發表於+15-4-10+00:26+我

原帖由 小小J 於 15-04-10 發表
你真係好叻呀!!!
我現在31 WK, 我同老公都有隱性地貧, 初頭都好擔心!
但呢份係上天送俾我司地既禮物 ...
係丫,真係擔心死,初期根本唔敢同人講有左bb,怕到頭來一場空自己仲難過。
bb檢查左只係隱性地貧,真係放下心頭大石!
祝你同bb平安健康!

男爵府

DHA勳章

我同我老公都同型貧,抽羊水,抽好多次血。大囡已經16個月大,而家另一個24wks

大宅

我上一個照結構果時已經發現有先天性心臟病, 醫生話出世可以做手術, 所以我最終決定生佢出來! 但出到世先前原來手術做唔到, 佢好辛苦插住喉頂左9個月就上左天國, 我無後悔過帶佢黎呢個世界,因為果時見心理學家都話呢D野唔到我預計的, 醫生都預唔到出生後既問題, BB都唔會怪我! 佢臨走果時我同佢說下次要再返來媽媽肚入面要健健康! 宜家我就來再生多個了, 希望佢是健康歸來吧!
樓主,你都要加油! 勇往直前, 唔好諗其他野,專心安胎!

大宅

回覆:siuhoclare 的帖子

你好叻啊!我小產過好多次,曾經諗過此生都唔會有bb,唔明天主為何偏偏選中我,現在我有了自己的仔仔後,明白天主總有祂的聖意,睇到你個post我好有同感、好感慨!

大宅

我37w2 21w時照結構 bb有少少心漏 之後一直到依家 希望到時情況樂觀啦

大宅

siuhoclare 發表於 15-4-10 00:26
你好勇敢呀……加油

大宅

希望大家個B一路健康成長

男爵府

好勇敢啊!

複式洋房

祝大家的bb都健健康康!

公爵府

別墅

我今曰收到T21報告,唐氏冇問題,但14号染色體有缺失,要17週抽洋水才知有冇事,我依家好擔心,已作最懷打算。

首頁

尾頁

跳至