自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

今晚同媽咪傾開古董好值錢,之後拎翻先人俾既呢啲銅錢研究,其實係咪真係值錢嫁? 去當鋪問下先聽日。

伯爵府

回覆:古代銅錢值唔值錢?

值錢都唔會賣,好珍貴

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我大把,而家唔值咩錢,留多幾代吖。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

別墅

引用:值錢都唔會賣,好珍貴 +

原帖由 kakakwok716 於 15-04-10 發表
值錢都唔會賣,好珍貴
我諗都係拎黎收藏算喇

別墅

引用:我大把,而家唔值咩錢,留多幾代吖。

原帖由 my005 於 15-04-10 發表
我大把,而家唔值咩錢,留多幾代吖。
有啲值幾佰萬嫁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

elisa7271990 發表於 15-4-11 12:16
有啲值幾佰萬嫁
真?邊d呢?等我睇下我有無?
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

清代銅錢坊間大把,現價值不高。

尤其係保存不完好既,更甚。

除非係明朝或更早既錢幣,就會值錢。

清朝這類,我有幾百個。

翡翠宮

畀面勳章

清朝錢幣市面都唔少,應該唔會好值錢

但一定有人收,因為風水要用古錢
日日是好日

珊瑚宮

mother904 發表於 15-4-11 12:54

如風水專用的,多是要求「五帝錢」,即要銅錢清楚見到帝號既,最好有五種不同帝號既銅錢。

翡翠宮

畀面勳章

my005 發表於 15-4-11 13:01
如風水專用的,多是要求「五帝錢」,即要銅錢清楚見到帝號既,最好有五種不同帝號既銅錢。 ...
通常係有人收購後一批批賣俾風水店,佢地自己會集齊五帝後再賣俾風水c fu。

樓主張相已經好清楚睇到有乾隆通寶。
日日是好日

珍珠宮

回覆:古代銅錢值唔值錢?

我上年成日病,呀媽比左幾個我風水用,
我見有店賣6百幾一個乾隆通寶,但如果自己拎去賣比人,應該唔值錢,keep住收藏仲好

珊瑚宮

mother904 發表於 15-4-11 13:08
通常係有人收購後一批批賣俾風水店,佢地自己會集齊五帝後再賣俾風水c fu。

樓主張相已經好清楚睇到有乾隆 ...

我明白,我只係想引伸講下五帝錢啫。
同時,乾隆既通寶,亦係發行最多既,故以清銅錢黎比較,價值更低。

mother904    發表於 15-4-11 13:30

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:清朝錢幣市面都唔少,應該唔會好值錢但一定

原帖由 mother904 於 15-04-11 發表

之前去摩lor 街搵,師傅教去某一檔有真貨,$15/個

翡翠宮

畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 15-4-11 13:33
如果係真貨,咁真係好平。我知有間風水店賣呢d古錢$150/個
日日是好日

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 mother904 於 15-04-11 發表

原帖由 Charlotte_mom 於 15-04-11 發表
我都想買真,因為之前我公過身做法事有分比我地,但原來係假嘅

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

風水店唔貴就奇LOR
果時C父叫我地去係摩LOR街行到差唔多最尾, 有間真係賣銅野嘅店, 要問至有銅錢, 不過我都成十年前, 而家唔知仲O係唔O係度

首頁

尾頁

跳至