烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章

請問用呢隻係咩酵母?
使用時需要在原食譜中嘅酵母份量增加嗎?

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆:酵母問題

一直用開呢隻

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

用開那個是紅燕,咸包用,港式麵包最好選金色包裝的金燕,用法是直接加入材料便ok,red mill這個是active dry yeast,需要用水令啲yeast活躍後才能用,分量要比instant dry yeast多一陪左右,一般食譜都是寫instant的,所以red mill的要落多一陪,而且要先用水開幾分鐘才好用。

翡翠宮

大廚勳章

nainaitze 發表於 15-4-11 12:18
請問用呢隻係咩酵母?
使用時需要在原食譜中嘅酵母份量增加嗎?
如果用麵包機有酵母格,最好唔好用active dry yeast,唔方便。
active dry yeast 份量係 instant dry yeast 雙倍

珍珠宮

2018復活節勳章

引用:用開那個是紅燕,咸包用,港式麵包最好選金

原帖由 kenstin 於 15-04-11 發表
用開那個是紅燕,咸包用,港式麵包最好選金色包裝的金燕,用法是直接加入材料便ok,red mill這個是active d ...
完全唔識用謝謝你賜教

跟你指示,下次買金色燕整造型包算了吧

珍珠宮

2018復活節勳章

引用:Quote:nainaitze 發表於 15-4-11 12:18 請

原帖由 tp168 於 15-04-11 發表
如果用麵包機有酵母格,最好唔好用active dry yeast,唔方便。
active dry yeast 份量係 instant dry yeast ...
謝首領
因為覺得燕子呢隻好大陣味,但附近烘焙店全部都只有呢隻,見有機店有呢隻賣想試吓,點知原來咁複雜

珍珠宮

2018復活節勳章

引用:用開那個是紅燕,咸包用,港式麵包最好選金

原帖由 kenstin 於 15-04-11 發表
用開那個是紅燕,咸包用,港式麵包最好選金色包裝的金燕,用法是直接加入材料便ok,red mill這個是active d ...
高手,用咗你個瑞士卷食譜整緊一口蛋糕仔

翡翠宮

大廚勳章

引用:Quote:原帖由 tp168 於 15-04-11 發表如果

原帖由 nainaitze 於 15-04-11 發表
謝首領
因為覺得燕子呢隻好大陣味,但附近烘焙店全部都只有呢隻,見有機店有呢隻賣想試吓,點知原來咁複雜: ...
如果講無乜酵母味嘅酵母,要買金馬利或者金安琪先得。

珍珠宮

2018復活節勳章

引用:Quote:原帖由 nainaitze 於 15-04-11 發表

原帖由 tp168 於 15-04-11 發表
如果講無乜酵母味嘅酵母,要買金馬利或者金安琪先得。
我見過你哋講呢2隻?但0係沙田同北區都揾唔到

翡翠宮

大廚勳章

引用:Quote:原帖由 tp168 於 15-04-11 發表如果

原帖由 nainaitze 於 15-04-11 發表
金馬利暫時見二德惠有售
金安琪要淘

男爵府

我買佐包酵母本來以為整麵包既,但唔係好識整包依家一直擺係度。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

nainaitze 發表於 15-4-11 18:29
上水廣場 icihcake 有燕子牌,都幾好用架, 係大味啲啫。
安琪可以上淘寶買.......
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

引用:Quote:nainaitze 發表於 15-4-11 18:29 我

原帖由 andyman 於 15-04-12 發表
上水廣場 icihcake 有燕子牌,都幾好用架, 係大味啲啫。
安琪可以上淘寶買.......
...
酵母可以運落黎嗎?

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ipodbaby_123 發表於 15-4-12 15:55
酵母可以運落黎嗎?
我搵朋友帶落來. 以前用過 dimbuy ,而家唔知得唔得。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

引用:Quote:ipodbaby_123 發表於 15-4-12 15:55

原帖由 andyman 於 15-04-12 發表
我搵朋友帶落來. 以前用過 dimbuy ,而家唔知得唔得。
我問過一啲集運連黏土都唔運,所以想知邊啲集運肯運,我見有J M成功淘食物落黎。

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

首頁

尾頁

跳至