自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

黃昏時收到一個電話(3114483?), 一聽電話, 佢已經叫啱我個姓,

"X小姐呀, 你之前參加我地的XYZ電話訪問, 而家你抽中咗獎, 係五日四夜的免費旅遊套票, 明天下午方便上黎拎獎嗎?" (我印象中半年前有幫人做過呢個電話訪問。)

然後佢就同我對返D個人資料, 佢講得出我的資料。我問佢點知嫁, 佢就話係我之前做訪問時俾過佢的。

佢叫我用紙筆抄低拎獎地址在星光行, (其實星光行洗嘜抄, 佢真係傻傻地, 仲要問我抄完未)
我答: 知係邊, 唔洗抄嫁啦。佢就將個電話轉介俾佢個supervisor, supervisor叫我7點半打俾鍾小姐, 俾咗個鍾小姐個電話號碼我3114583?, 叫我同鍾小姐拎領獎編號, 係用作明天領獎時用的。仲有話應承咗領獎, 明天唔上黎拎, 禮品公司會要佢地公司賠錢。其實我成個過程都無應承佢, 只係答佢睇吓點, 睇清況啦。

嗰位supervisor見我唔信佢, 成日話有問題可以一次過問晒佢, 同埋強調自己唔係呃人, 令到我覺得仲假啦
咁我就問佢, 明天上黎領獎可唔可以帶個朋友上黎, 佢就話唔可以, 話明天有6-8個人領獎, 個個人都帶朋友上黎, 間公司就無位企嫁啦。

聽到呢度, 我幾可肯定係假!!!! 但我嗰時我無諗到要罵佢/拆穿佢, 唯有話唔得閒收線先。
然後我上網搵到baby kingdom都有網友提過類似的呃人手法, 係呃人上去困幾個鐘, 迫人買酒店套票!!!!

大家要小心小心!

男爵府

危險

大宅

回覆:新招式電話騙案 (有點長) 大家要小心!

同佢講多一秒都哂氣

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

多謝提醒!

又唔知邊D機構出賣左D客戶個人資料俾呢D公司, 如果唔係點會有客人資料

伯爵府

回覆:土萌螢 的帖子

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:黃昏時收到一個電話(3114483

原帖由 土萌螢 於 15-04-11 發表
黃昏時收到一個電話(3114483?), 一聽電話, 佢已經叫啱我個姓,

"X小姐呀, 你之前參加我地的XYZ電話訪問, ...
多謝提醒!

總之,便宜莫貪……是真理!

侯爵府

BK Milk勳章

呢招好多年前用過,仲要話可以去某個國家嘅渡假村住

大宅

我都收過N次中獎電話叫我領獎....我次次都答:份獎品我唔要喇ByeBye!
之後即收線

OM123321    發表於 15-4-13 14:22

珍珠宮

哩個唔係新招,出過好多次,基本上唔貪心都唔會中,自己有無參加過抽獎唔會唔知啦!

禁止訪問

引用:黃昏時收到一個電話(3114483?),+一聽電話,+

大宅

【猜猜我是誰】或【你個仔/女俾人綁架呀】呢D大熱門就知呃人。
但領獎品就第一次, 加上無聽過人提過, 如果佢講得有技巧D, 真係可以呃到我

男爵府

引用:【猜猜我是誰】或【你個仔/女俾人綁架呀】

【猜猜我是誰】或【你個仔/女俾人綁架呀】呢D大熱門就知呃人。
但領獎品就第一次, 加上無聽過人提過, 如果 ...
好多年啦

所以宜家連問卷都唔做

男爵府

謝分享

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

又係呢D話你中獎野, 貪心你便輸了

水晶宮

聼第一句已經收綫

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢個都唔係新招啦,N年前已有

珍珠宮

15週年勳章

heiheikwok 發表於 15-4-11 20:42
呢招好多年前用過,仲要話可以去某個國家嘅渡假村住
C6好耐收過,我勸佢唔好上佢,呃人的

大宅

R呢招好耐啦,仲喺星光行,咁耐都無搬長做長有

珍珠宮

多謝提醒!

伯爵府

畀面勳章

回覆 土萌螢 的帖子

首頁

尾頁

跳至