家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為打算裝修,唔打算找CF上來,請問可以點做? Thank you

圖一:水位高過圈住位置,是否問題之一?

大宅

回覆:請教:廁所沖完水個馬桶流水如瀑布

圖二:不停流水,唔識停

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

左邊灰色入水波曲爛左, 水滿唔識停, 換左佢就OK.

大宅

clpapa 發表於 15-4-13 15:26
左邊灰色入水波曲爛左, 水滿唔識停, 換左佢就OK.
先謝謝clpapa, 希望容易安裝

水晶宮

@日落@ 發表於 15-4-13 16:51
先謝謝clpapa, 希望容易安裝

入水果組 進水器大約 $85-100, 安裝人工約 $200-300. 我DIY換過一次, 我覺得難, 主要是 工具, 防水, 及 地方窄 的問題.

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

只要水箱底個水掣冇壞, 換波曲一D都唔難.

工具最多要一支鯉魚鉗/水泵鉗就得. 其他環境問題就冇得講.樓主真係想試就參考下YOUTUBE 啦

有一點要注意係膠配件一定唔可以用死力, 用工具扭緊之前先用手扭, 之後用工具就1/4 至1/2 圈扭, 唔好一次過扭多, 扭爆左就成件配件報銷.

大宅

howmuch 發表於 15-4-13 17:19
入水果組 進水器大約 $85-100, 安裝人工約 $200-300. 我DIY換過一次, 我覺得難, 主要是 工具, 防水, 及 ...
謝謝先, 已解決

大宅

clpapa 發表於 15-4-13 19:49
只要水箱底個水掣冇壞, 換波曲一D都唔難.

工具最多要一支鯉魚鉗/水泵鉗就得. 其他環境問題就冇得講.樓主真 ...
謝謝先, 已解決

首頁

尾頁

跳至