家庭理財

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+anson_doctor+於+15-04-13+發

原帖由 小羊羊迎迎媽咪 於 15-04-13 發表
我都覺始終銀行放心d

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 jackiemei 於 15-04-13 發表

原帖由 Cheddar85ang 於 15-04-13 發表
渣打最衰唔穩定,搏命嗰時竟然會死機!
匯豐應該係貴啲啲,不過無試過用唔到。

...

用咗hsbx多年很易用,貴小小但少當機賺返!

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:系邊度買股票佣金又平、用法又簡單

我用中銀,方便又快手

大宅

渣打真係唔掂,成日入唔到

複式洋房

回覆 chuchu1988hk 的帖子

我之前用中銀,不過自己每次買3幾千貨,佢minimum要俾$100手續費,來回$200,等於回報很多%。所以而家轉了用致富

大宅

一通尼幾日交易時間都登入唔到

就算登入佐都隨時hang
完全用唔到

相信要等大跌市先可回復正常

伯爵府

個市太暢旺啦,有好多買賣,所有金融股票都拖慢左!
我有股票係中銀,花旗,致富,就算用座台電腦入去,3個系統都比從前慢好多,甚至上上下睇緊,畫面出左黎,登出
我每日都會上網睇mpf balance ,上親去都一樣慢幾拍,真冇辦法!
過好,每一天!

男爵府

想問你地所講嘅銀行,Hsbc, boc ,hs…都係指自己上网交易?

大宅

jackiemei 發表於 15-4-13 12:43
渣打算平,用法我覺得簡單。但以我所知有更便,好似一通,用法唔清楚
但渣打唔係買賣新股要打電話去hotline先做到?(我之前係佢果度開左網上理財同股票戶口果d架啦~ 上次有隻股想買, 但係網上理彩搵極都搵唔到可以買新股, 之後打去hotline問, 先知原來買賣新股係要經hotline做=.=" ps:我係新手)
有無d 簡單d既tips可以教下我? (唔想下下買新股都要經hotline先買到~係咪次次買新股都要經hotline?? 甘如果唔係新股都係綞hotline買??)

子爵府

回覆:系邊度買股票佣金又平、用法又簡單?

印象中hsbc以前也死過穖

子爵府

fanny2014 發表於 15-4-13 17:15
係边度申請致富户口?
可以在落分行即場整, 或者郵遞申請,
分行: http://www.chiefgroup.com.hk/cs/cs_openacct_person.php

郵遞: http://www.chiefgroup.com.hk/cs/cs_openacct_post.php

你上網睇下了解一下先

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

唔知"新紅鷄"只供網上那種係咪叫做平? 我見都叫做快, 無咩死機.

大宅

what's the charge of 致富 and 耀才?

子爵府

cindy_csy 發表於 15-4-15 16:34
what's the charge of 致富 and 耀才?

致富:

[url=]證券交易服務[/url][url=][/url]

項目

收費(%)

港幣及美元結算產品最低收費

人民幣結算產品最低收費

普通交易佣金*

0.125

HK$55

RMB55

即日交易佣金*

0.0875

HK$55

RMB55

網上交易佣金*

0.0675

HK$40

RMB40

月供股票佣金**

0.125

HK$40

-

印花稅#

0.1

-

-

投資者賠償徵費#

-

-

交易所徵費#

0.005

-

-

證監會交易徵費#

0.0027

-

-

結算所費#

0.004

HK$5

HK$5

以上佣金收費只適用於本公司之直接客戶,經紀客戶佣金由經紀與客戶自行商議,大額交易佣金面議。
* 買入/賣出及不同交易方式,佣金分開計算,並每邊每4個不同價位計算一次佣金
** 於2015年12月31日前申請月供股票計劃,即享24個月佣金回贈,佣金於購入股票後即時回贈,優惠同時適用於多隻股票之供款計劃。不包括印花稅、交易徵費、聯交所交易費及結算所費。詳情請參閱以下連結︰按此
# 人民幣結算產品的其他收費將按港幣金額計算後以等值人民幣收取。

• 客戶每次買賣人民幣結算證券前,帳戶必須預先存入足夠人民幣方可交易;
  • 如客戶帳戶內沒有足夠人民幣,可主動與本公司客戶服務部聯絡,以便為您把帳戶內的港幣兌換為人民幣進行買賣,唯須注意兌換貨幣涉及匯率風險,匯率以本公司公佈為準;
  • 客戶可透過電話落盤和 Top Trader 交易系統作買賣。
以上所載資料如有更改,恕不另行通知

耀才我無戶口, 唔清楚~~

大宅

回覆 nancylaw1228 的帖子

thank you so much

Was it stable last week?

子爵府

cindy_csy 發表於 15-4-15 17:08
回覆 nancylaw1228 的帖子

thank you so much
在最多交投果兩日, 好似有一個早上網頁 login 唔到, 不過apps login 到。我的買賣唔多, 所以so far 對我無影響。
我唔敢講好stable, 不過這個價錢, 我滿意囉~

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:fanny2014+發表於+15-4-13+17:15+係

原帖由 fishwawa 於 15-04-13 發表
致富分行呀, 帶最近期住址證明信.
致富屬於銀行嗎?

大宅

引用:Quote:原帖由+jackiemei+於+15-04-13+發表

原帖由 Cheddar85ang 於 15-04-13 發表
渣打最衰唔穩定,搏命嗰時竟然會死機!
匯豐應該係貴啲啲,不過無試過用唔到。

...

伯爵府

致富,耀才,一通 ,英皇..... 是證券行!
過好,每一天!

男爵府

想問匯豐買股票,係咪一定要開埋運籌理財戶口(見佢寫明如戶口唔夠20萬每月要收$120費用)?thx!

首頁

尾頁

跳至