自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

引用:Quote:原帖由 大力士媽咪 於 15-04-13 發表

原帖由 ilovemokmok 於 15-04-13 發表
已經承擔左好多次,幾乎日日老師都有紅字寫返黎,但佢態度都係咁

...
冇得救。我個仔本已經比老師寫二三頁都係咁。

其實最重要的問題係佢識唔識。

大宅

試下甘,佢做好,做完既,暫佢,但錯漏既,暫時當睇唔到。或者話如果漏既果d都可以做好就更乖。

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

同佢講下道理..但唔需要大家面對面坐低咁講..一路做你自己野一路講..
同佢講...今時今日你咁既態度....我好想問下學校老師同校長...
係咪佢地教到你返黎咁對我?...而我又教得你咁乖去返學..
你咁樣唔同既態度...做媽媽好擔心你唔知係咪有病...
邊個先係真正既你...又或者你有人格分裂?
睇黎我要返學校搵老師傾下...嚴重可能要搵醫生治療..
繼續咁落去都唔係辨法...

功課果到隨便你啦..做又好..唔做又好..
做得岩又好..錯又好...媽媽唔想理啦..
你咁大個女...係時候要為你自己做既事去負責任..
你比老師罰同留堂..你都唔使返黎同我講..
唔係我唔理你..係你根本都唔愛錫你自己..

你中意比老師罰咪由你咯...你大喊大叫我會同老師講下你晌家中既情況..
睇下老師幫唔幫到你啦...

(我平時係咁對我仔..我仔無你女咁嚴重..我話錯佢都肯改..但有時態度差我就會用以上說話去講一大堆...仲要愛理不理咁..我又會話家長日我一定會直接問老師...我次次都有咁做...岩岩見完我直頭晌仔面前問班主任...究竟係你地學校教到佢返黎咁曳....?定抑或我教得佢太乖去返學? ..因為班主任話佢晌學校好乖..操行好好有A+).......

班主任笑到肚痛..我仔面都青埋...

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

大宅

引用:你有話佢係學校好乖既?當然小朋友自理能力

原帖由 大力士媽咪 於 15-04-13 發表
你有話佢係學校好乖既?

當然小朋友自理能力係差d,適當幫佢係要,但成日鬧,久而久之會麻木左。
即係佢好听老師話,對老師同學都好helpful,又熱心答問題

呢d都係老師同我講的

大宅

試下甘,佢做好,做完既,讚佢,但錯漏既,暫時當睇唔到。或者話如果漏既果d都可以做好就更乖。

子爵府

畀面勳章

回覆:求助,我已經唔知應該點教女

我未有小朋友,純個人意見,我自己做野&溫書都有時集中唔洗到,睇書話人其實集中到2個鐘已經ok,每日只係可以集中到2-3次,試下每2hrs比個小息佢
另外如果有時真係集中唔到,我會上網搵d study music聽住做,youtube都有,效果唔錯,以前中學呀sir教,但唔知對小學生有冇用
其實放學返黎都已經攰,仲要做4-5hrs功課真係好辛苦(雖然係拖住黎做),多d體諒下佢,而家先小學,仲有排捱

大宅

引用:+本帖最後由+家家公主+於+15-4-13+23:25+編

原帖由 家家公主 於 15-04-13 發表

同佢講下道理..但唔需要大家面對面坐低咁講..一路做你自己 ...
唉,岩岩先搞掂晒d野去訓。

佢可以同一樣野提5、6次先做到,乜都話唔記得,但佢又真係冇左回事咁款,唔似扮

男爵府

引用:Quote:原帖由+阿流+於+15-04-13+發表佢認為

好似今日咁,寫個climb字,佢寫成climd,叫佢睇書睇下有咩錯,佢睇完明知自己唔岩,都話咁個climb字有d音丫 ...
希望你唔好介意我咁講,小朋友會唔會有學習障礙,真係b當d之類?

大宅

獎勵,鼓勵方法比打鬧更有用。除非如上面個人所講,小朋友有某方面障礙。

http://read.dangdang.com/book_1742
睇睇呢個網本書,對你有絕對幫助。

大宅

你要同班主任講,如果佢上堂都專注唔到,有機會 A D H D 專注力不足及過度活躍症。

因為上堂都會睇到小朋友專5專注到,而且已上課咁耐老師會留意到,所以家長最好跟班主任溝通下。

大宅

引用:Quote:原帖由+ilovemokmok+於+15-04-13+發

原帖由 mimuib 於 15-04-13 發表
希望你唔好介意我咁講,小朋友會唔會有學習障礙,真係b當d之類?
其實我有時都覺,佢幼稚園時真係分唔到,bdpq全部撈亂,ftr可以左右掉轉但覺得冇問題,但見健康院姑娘話佢冇問題,話幼稚園係會撈亂分唔清。
至於現在小學已經分得清。

但佢就好心散、好貪玩、注意力同集中力都好差,又亂發脾氣,我都唔知只係性格唔好定真係有問題,但佢又唔似有問題d小朋友咁走黎走去搞搞震…

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

我仔k2已經係咁,就黎升小,我準備好日日用獅吼功

男爵府

引用:Quote:原帖由 mimuib 於 15-04-13 發表希望

其實我有時都覺,佢幼稚園時真係分唔到,bdpq全部撈亂,ftr可以左右掉轉但覺得冇問題,但見健康院姑娘話佢 ...
有套印度戲叫\"心中的小星星\"講關於學障, https://m.youtube.com/watch?v=KxwbcWgFpUk

睇下了解下,套戲好touching, 當消磨下亦可。

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

呢個時間青春期,係咁,好似變左第2個咁,有時避免衝撞,我會由得佢踩下屎

大宅

引用:Quote:原帖由+ilovemokmok+於+15-04-13+發

原帖由 Monstereasy 於 15-04-14 發表
有套印度戲叫"心中的小星星"講關於學障, https://m.youtube.com/watch?v=KxwbcWgFpUk

睇下了解下,套戲 ...
謝謝,我會睇下

對住佢我而家愈諗愈想喊

大宅

可能太緊張佢,佢老馮,變左做功課係你責任

大宅

引用:呢個時間青春期,係咁,好似變左第2個咁,

原帖由 feclagnes 於 15-04-14 發表
呢個時間青春期,係咁,好似變左第2個咁,有時避免衝撞,我會由得佢踩下屎

...
青春期?
小一咋喎?
唔係中學開始?

子爵府

引用:Quote:原帖由+叉燒媽咪+於+15-04-13+發表由

佢已經幾乎日日欠野,差不多日日上天台罰企,佢已經同我講話好驚,但依然繼續欠。手冊可以只寫一樣,其餘空 ...
可以講下有幾多樣功課嗎?(平均每日)

子爵府

引用:Quote:原帖由+mimuib+於+15-04-13+發表希望

其實我有時都覺,佢幼稚園時真係分唔到,bdpq全部撈亂,ftr可以左右掉轉但覺得冇問題,但見健康院姑娘話佢 ...
我女k3 都係一樣好多功課
唔肯做
但佢鍾意大眾書局!所以我整佐本貼紙薄,如果主動做功課就會有一個貼紙,貼滿10個貼子 就可以去大眾書局選一樣野。

呢個方法開始之後 真係主動佐好多。每月一次的溫習 都肯做

您留意下女女的「弱點「

伯爵府

引用:Quote:原帖由+mimuib+於+15-04-13+發表希望

你講嗰個問題我細個都係咁
啲字左右倒轉寫,建議去私家睇,叫佢寫信轉介你去政府睇下

首頁

尾頁

跳至