興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

??

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我知, 前排有人答左

落地生根

我都努力緊

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

Charlotte_mom 發表於 15-4-15 11:58
我知, 前排有人答左

落地生根

我的落地生根d葉圓d
不過可能落地生根有幾種樣
          You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

別墅

回覆:anixon 的帖子

係? 多謝你.

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

anixon 發表於 15-4-15 13:25
我的落地生根d葉圓d
不過可能落地生根有幾種樣
落地生根大約分為:寬葉落地生根、窄葉落地生根、棒葉落地生根

寬葉落地生根

窄葉落地生根

棒葉落地生根

rosetina    發表於 15-4-15 20:04
anixon    發表於 15-4-15 16:24
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

wong2323 發表於 15-4-15 16:05
落地生根大約分為:寬葉落地生根、窄葉落地生根、棒葉落地生根

這是我朋友搬屋唔要的"落地生根",
看來落地生根真是有很多款, 你的好靚呀

You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

anixon 發表於 15-4-15 16:27
這是我朋友搬屋唔要的"落地生根",
看來落地生根真是有很多款, 你的好靚呀
您的是"寬葉落地生根"
上面的圖片是在網上搜尋,不是我種的
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:請問有冇人知這棵係咩呢?

我果棵,仲未長大呢

別墅

回覆:Charlotte_mom 的帖子

你棵咁靚既,我的原全唔同喎

別墅

回覆:wong2323 的帖子

我的是窄葉?

別墅

回覆:請問有冇人知這棵係咩呢?

其實我這棵野係自己在我蘭花盆𥚃面生出黎架 之後我就搬開佢 但我蘭花就死左,所以我真係唔知佢叫咩同點黎的

男爵府

回覆 wong2323 的帖子

棒葉落地生根好得意呀 !

大宅

Charlotte_mom 發表於 15-4-15 17:47
我果棵,仲未長大呢
我果棵同你呢棵同種, 但係我就俾好細盆, 所以無你咁大, 但佢不停生仔, 生到我成日唔知點處理D仔

王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+15-4-15+17:47

原帖由 taiyllove 於 15-04-15 發表
我果棵同你呢棵同種, 但係我就俾好細盆, 所以無你咁大, 但佢不停生仔, 生到我成日唔知點處理D仔 ...
我棵好細咋其實最大果棵都只得4cm 高左右。唔識生仔啊點解

我係o係我媽度拎左d bb返黎種,我媽果棵又係勁多bb,多到唔要

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 15-4-15 23:32

我係o係我媽度拎左d bb返黎 ...

我上星期行山, 起石罅見到這植物, 這又是不是落地生根 ?

wong2323  是的!  發表於 15-4-17 14:48

大宅

Charlotte_mom 發表於 15-4-15 23:32

我係o係我媽度拎左d bb返黎 ...
係咪你個盆太細或者你俾唔夠水佢

王國長老

thanks
呢張係舊相, 我換左盆喇
希望佢快高長大

首頁

尾頁

跳至