自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

台灣發現罕少嬰兒切除手指指頭個案。本月初天氣轉冷,台市中一對父母為只有3個月大的女嬰保暖,及防止她小手亂抓,用嬰兒護手套包裹女兒雙手。但父母沒察覺手套內有一條脫落的幼線纏繞女嬰左手中指,加上連續3天沒有脫下手套,幼線纏過手指過緊,導致血管及細胞壞死,需截去中指一小截指頭。

記者於本港市面嬰兒用品專賣店發現,有不少嬰兒手套於台灣製造,標示屬綿質,分綁帶及橡根兩種,每對20多元,拆開手套檢查沒發現手套有鬆脫的線頭。部份嬰兒手套則於內地製造。兒科專科醫生謝鴻興表示,事件中手套設計有問題,不應有鬆脫的線,而父母也疏忽照顧。謝鴻興提醒家長,為嬰兒穿著衣物前,應檢查衣物是否有鬆出的線及鈕扣;若衣物令嬰兒感不舒服,嬰兒或會感痛楚及哭起來,家長應特別留意及檢查嬰兒身體。詳情請留意《蘋果日報》報道。

男爵府

回覆:手套線頭纏指3日 B女截指

bb好慘!!

不過有乜可能3日都唔除手套!???手仔焗咁耐會臭架喎!

男爵府

即三日都冇沖過涼換過手套

chinatea    發表於 15-4-15 03:13

伯爵府

我個女一日換兩次手套喎

男爵府

好慘呀bb

3日無除手套即係無幫佢沖涼啦,呢啲父母真係要拉去坐監呀!嚴重疏忽照顧,累到bb要截指,無陰公

珍珠宮

春季勳章 玩具勳章 畀面勳章

傻的嗎?三日冇換過

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

引用:好慘呀bb3日無除手套即係無幫佢沖涼啦,呢

原帖由 beth222 於 15-04-15 發表
好慘呀bb

3日無除手套即係無幫佢沖涼啦,呢啲父母真係要拉去坐監呀!嚴重疏忽照顧,累 ...
我一睇又係咁諗,有乜理由3日冇除?唔洗沖涼?

Childhood is journey, not a race.

男爵府

3日冇除過手套???
就算冬天....
都會日日換手套啦...

伯爵府

3日唔換咪好污糟.......

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:null

3日都唔除??....bb會咬, 手套實好多口水正常要成日換

大宅

回覆:megumiyu 的帖子

好明顯疏忽啦,咁就害左b女一世

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

香港試過有頭髮纏bb的腳趾,好彩發現得早,幾乎要截腳趾。真係要留意多啲bb。

侯爵府

痴線!三日唔使沖涼架

水晶宮

咁大意既,沖涼都要除手套啦!

子爵府

回覆:megumiyu 的帖子

訓覺都帶手套

http://uccfs.paran.com/PUD/co/conut1004/IMG/20110227/1298810488_201102272141582684200601_0.jpg

禁止訪問

珍珠宮

真係奇怪,一日只除一次都難啦! 仲要三日

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

三日都無除手套

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

引用:3日都唔除

原帖由 wing514 於 15-04-15 發表
3日都唔除??....bb會咬, 手套實好多口水正常要成日換

水晶宮

三日先發現????

首頁

尾頁

跳至