心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

每日都要回覆無止境email, 每日都擔憂被人捉錯處,仲要知道無人工加,有時想辭職唔做。但跳去第二度做又有另一種辛苦壓力,哎,活在進退兩難中。

別墅

回覆:工作好大壓力

行行都係咁,我本來習慣日日清e-mail,但放咗幾日假就堆到三百幾封了,都仲未計日常工作呢!我都快要崩潰了。。。

象牙宮

拖慢回覆... 得吾得?
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

就係唔得,而且每個email 都有唔同既文件要處理,我覺得自己像做文職工作。

大宅

引用:行行都係咁,我本來習慣日日清e-mail,但放

原帖由 pigdull_kwok 於 15-04-19 發表
行行都係咁,我本來習慣日日清e-mail,但放咗幾日假就堆到三百幾封了,都仲未計日常工作呢!我都快要崩潰了 ...
我好明白你感受,每次開email 個心跳得特別快。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 pigdull_kwok 於 15-04-19 發

原帖由 KateYW 於 15-04-20 發表
我好明白你感受,每次開email 個心跳得特別快。
Complain email?

大宅

引用:Quote:原帖由+KateYW+於+15-04-20+發表我好

原帖由 yaubb2014 於 15-04-20 發表
Complain email?
唔係呀,不同類型,有會議後跟進文件,有會前文件,有定期報告,又有關人事安排,有宣傳安排,好多唔同種類。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 yaubb2014 於 15-04-20 發表C

原帖由 KateYW 於 15-04-20 發表
唔係呀,不同類型,有會議後跟進文件,有會前文件,有定期報告,又有關人事安排,有宣傳安排,好多唔同種類 ...
Wa....so many....

複式洋房

要出糧,就有壓力,仲有人事爭鬥。要學識分配先後email,上级的1st處理,urgent2nt,不急就放file by deal date,仲知有效系统,人都定,冇緊張。

洋房

crazy work

禁止訪問

子爵府

好懷念以前科技冇禁先進的日子,放工就系放工,有乜大件事都系等明天返工再處理,最多咪早D返工,而家,放工都要心思思睇下E-mai丨,因為驚瀨野都唔知,臨瞓都要丨ook一|ook,遇岩有乜特別事情,真系瞓都冇教好瞓,一味望快D天光,快D撲返公司馬上處理,真系命都短幾年

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

唔返工,洗人錢既人係唔㑹明。兼只會繼續問你攞錢洗。

大宅

其實完全明白你境況,正如你講,依到係咁,去到第二度都係一樣,咁唯有改變自己心態,我知道某D人好有責任心,但而家社會,你太有責任心係好辛苦,終之返工盡量做,真係做唔到就算,佢唔LIKE都無辦法,雖然我知好唔負責任,但唔係真係玩死自己.

寶石宮

2024年龍年勳章

引用:每日都要回覆無止境email, 每日都擔憂被人

原帖由 KateYW 於 15-04-19 發表
每日都要回覆無止境email, 每日都擔憂被人捉錯處,仲要知道無人工加,有時想辭職唔做。但跳去第二度做又有 ...
白你感受,我一年前既工作壓力越來越大,因為請唔到人,我一个頂四个,D野根本做唔切,,返到屋企,公事whatsappt不停..........到年底,花红,加人工,升職全部冇我份,我个心實到喊唔出黎

幸福可以好簡單

男爵府

引用:每日都要回覆無止境email, 每日都擔憂被人

原帖由 KateYW 於 15-04-19 發表
每日都要回覆無止境email, 每日都擔憂被人捉錯處,仲要知道無人工加,有時想辭職唔做。但跳去第二度做又有 ...
香港人既壓力引致心理同生理病好普遍,係全世界排頭幾位,可想言之生活係香港好易令人痴線,其實好多人都同你一樣,工作令到影響身心同生活,我就係一個表表者,有胃病,我幾乎確診為焦慮症,後來遲左工,放鬆心情,咩都唔諗,胃病好番,焦慮症不藥而逾,當然都要靠自己同身邊既人,放鬆d,雖然幫唔到工作,但自己冇咁辛苦,因為情緒病係會不知不覺入侵,小心身體

大宅

😑有時會幻想下自己唔駛撈,當平衡一下

寶石宮

2024年龍年勳章

引用:&

原帖由 KateYW 於 15-06-14 發表
😑有時會幻想下自己唔駛撈,當平衡一下
但放5低

幸福可以好簡單

子爵府