家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我有份基金 08年買, 一直唔多理, 供到2018年7月先夠10年期 , 有啲想cut左佢 , 當然無賺,依傢拎仲無左3萬8 , 如果你係我仲會死死地供埋佢? 定還是蝕左由佢 唔再蝕落去呢? 我知道基金錢係睇拎個時價值 , 我唔計退保費都要蝕2萬 , 份野係我做野時諗住儲下錢買, 但09年已經做左ftm, 係我老公幫我頂埋去,你係我點做? 依傢拎錢? 等到2018年? 重整基金望唔好蝕咁多?

大宅

回覆:bbasco 的帖子

同你一樣有份08買10年期
我上星期check有+10.5%
可能因為隻first state china近期升得多
如果依家提早cut都應該打和
不如你試下轉基金組合睇下點先
或者申請停供
等多兩年幾就唔駛比surrender charge

大宅

我份基金又係未到期 5-6 年前買落 賑面又係唔見三萬幾.. 不過我打算過埋5月份 CUT左佢 費事勞氣

公爵府

我又係唔見左4萬幾, 供左13萬幾得番9萬. 停供一年, 仲要輸多2K, 因為佢每年收手續費. 之後我CUT 左, 攞番9萬幾, 換人仔放定期, 加D收息股.

我唔知基金是否真的再放耐D可以回本, 起碼我好肯定我D人仔同收息股, 6-7年後我會賺得番. 好過放多幾年仲要輸多D

唉....激氣

paradise06    發表於 15-4-20 12:47

子爵府

引用:我又係唔見左4萬幾, 供左13萬幾得番9萬.

原帖由 koko2000 於 15-04-20 發表
我又係唔見左4萬幾, 供左13萬幾得番9萬. 停供一年, 仲要輸多2K, 因為佢每年收手續費. 之後我CUT 左, 攞番 ...
條數同你差唔多, 唉, 我琴日都諗早知做人仔定期, 唔賺都唔會蝕咁多

男爵府

回覆:又係基金問題, 誠求意見

只可以講 買完基金自己唔理 蝕左都冇得怨
既然係只係想做儲蓄而唔係投資 早攞早著

公爵府

bbasco 發表於 15-4-20 13:43
條數同你差唔多, 唉, 我琴日都諗早知做人仔定期, 唔賺都唔會蝕咁多
你都供左7年, 尚有3年, 正路應該供埋佢, 博睇下可不可以輸少D,

我吾敢講所有基金都係呃錢, 但大部份都係呃錢
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

複式洋房

想問你地是否通過保險公司買基金?我就一直用銀行月供買開,銀行買的好處係中意幾時放都得,價好我就放,所以我買左十幾基金年都有錢賺,比定存收息多好多。

子爵府

引用:想問你地是否通過保險公司買基金?我就一直

原帖由 mychen 於 15-04-20 發表
想問你地是否通過保險公司買基金?我就一直用銀行月供買開,銀行買的好處係中意幾時放都得,價好我就放,所 ...
保險公司, 我問左做銀行朋友的意見, 佢都叫我cut左佢, 佢話銀行基金選擇多亦幾時停都得, 我份野俾人呃, 憑咩要綁10年?! 10年有bonus就話唧,拎返啲錢袋, 買份銀行股都好過佢

子爵府

引用:只可以講 買完基金自己唔理 蝕左都冇得怨既

原帖由 nicolebean 於 15-04-20 發表
只可以講 買完基金自己唔理 蝕左都冇得怨
既然係只係想做儲蓄而唔係投資 早攞早著

...
你講我3岩,不過我無怨,早2年我已經想轉基金, 不過agent轉埋加第2個出世,最後無理到

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

Me too,蝕!

男爵府

我覺得大家應該䦕個Forum,
以便䁠多D!

大宅

回覆:bbasco 的帖子

我斷供都蝕3萬,再供蝕多D

男爵府

引用:Quote:原帖由 nicolebean 於 15-04-20 發表

原帖由 bbasco 於 15-04-20 發表
你講我3岩,不過我無怨,早2年我已經想轉基金, 不過agent轉埋加第2個出世,最後無理到

...
唔好誤會呀,唔係話你怨
只不過想講好多人思想就係咁
蝕左就話呃人
但係蝕既人通常都係買左就擺低唔理
講真,放係度唔洗理都會穩賺既,就唔叫投資啦係咪?
所以勸大家一定要定期review下自己d基金

首頁

尾頁

跳至