烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

岩岩整包。。試用個攪麵團棒來打麵團。。

點知。。一開始打左都未夠一分鐘,就有陣好勁既味,似係膠味加機油味咁上下,我見唔對路,停一陣,又試。。

跟住大概打左1分鐘,支野又發出好強勁既味,然後開始發熱,於是我就停機。用手搓。。

我用手搓好晒之後。。發酵時間,我再去檢查下部機。。已經開唔著了!

而且部機依然好熱,無涼番,我要拔左電源先可以涼番。。但再試都真係開唔番了。。正式死左。。

mg:" />

我做錯左咩事!? 定係我黑仔

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

回覆:新買既bosch打蛋器。。死左呀!

你用邊隻款?打幾多粉?

大宅

引用:你用邊隻款?打幾多粉?

原帖由 falalala 於 15-04-25 發表
你用邊隻款?打幾多粉?
我用普通hand mixer..跟埋麵團勾架。。

我好少粉咋。。整親都係200g粉。。仲要個麵團唔乾,好軟,我平時係手搓開,今次見買左新野諗住試下,點知就死左。。。

大宅

引用:你用邊隻款?打幾多粉?

原帖由 falalala 於 15-04-25 發表
你用邊隻款?打幾多粉?
重點係,我買個款500w..開頭一分鐘我已經教最細來攪,攪攪下已經有嗅味。。。

大宅

回覆:gogymiu 的帖子

拎返去換

大宅

引用:拎返去換

原帖由 ckcchy 於 15-04-25 發表
拎返去換
我已經無左信心

我要換款換牌子

水晶宮

其實打蛋器真係唔好用嚟打麵團,部機唔爛係好彩,爛都唔關品質事。

大宅

引用:其實打蛋器真係唔好用嚟打麵團,部機唔爛係

原帖由 ash_yehyeh 於 15-04-26 發表
其實打蛋器真係唔好用嚟打麵團,部機唔爛係好彩,爛都唔關品質事。
原來係咁架

我見好多jm話可以。。我仲特登試下tim

大宅

引用:其實打蛋器真係唔好用嚟打麵團,部機唔爛係

原帖由 ash_yehyeh 於 15-04-26 發表
咁我想問,大部坐台個d又得唔得呢?

大宅

攪麵團要1500w以上

子爵府

攪麵團要大w 先得, 你用500w打麵團, 部機唔夠力, 咪磨打發熱燒左機

大宅

手提打下mixer唔夠力
唔關牌子事

水晶宮

之前有 JM 都係買呢個牌子,雖然佢打150g粉,但打 5+5分鐘都無問題。。。。

係咪妳部機問題。。。

那位 JM 的片 [借片參考啊]
https://drive.google.com/file/d/0B4RtBPmvXsgCM0RkTlNfb1hXSUU/edit?pli=1

大宅

引用:之前有 JM 都係買呢個牌子,雖然佢打150g粉

原帖由 tammy2008 於 15-04-26 發表
之前有 JM 都係買呢個牌子,雖然佢打150g粉,但打 5+5分鐘都無問題。。。。

係咪妳部機問題。。。
我感覺係我黑仔。。

因為尋日真係打左一分鐘都無就已經開始有怪味。。跟住比佢休息左陣,再試,打左一分鐘就滾喇部機。。

不過舊麵真係好軟唔係kick實個種情況。。。唉。。好采我識人向豐x做可以換野。。

我諗緊換唔換番同款好。。

水晶宮

gogymiu 發表於 15-4-26 11:46
我感覺係我黑仔。。

因為尋日真係打左一分鐘都無就已經開始有怪味。。跟住比佢休息左陣,再試,打 ...
要換就快D.....越快換越快攪掂....唔好拖到最後先換啦...否則就算識人都讓人難做啦.....

男爵府

gogymiu 你換到未呀?
有臭味小心燒爆左啲電擊。

大宅

引用:gogymiu 你換到未呀?有臭味小心燒爆左啲電

原帖由 時時 於 15-04-26 發表
gogymiu 你換到未呀?
有臭味小心燒爆左啲電擊。
換左喇。。。唔係電制,應該係燒左摩打。。

今日特登出番沙田換,而家換左部坐台機來玩。。哈哈,不過未認真試。

子爵府

換咗麼機啊?剛先睇到你既post,真是俾bosch嚇

別墅

I have same exp before, I got refund finally.

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

gogymiu 發表於 15-4-25 18:32
重點係,我買個款500w..開頭一分鐘我已經教最細來攪,攪攪下已經有嗅味。。。

...
噢, 咁真係唔好彩喇....

首頁

尾頁

跳至