嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問各媽媽有無剪脷根醫生介紹?我個女就兩個月,發現佢條脷根好前,睇左兩個兒科醫生,但都無確實話我知需唔需要剪,我好擔心佢痴脷根,希望睇多次專科順便做埋

大宅

回覆:嬰兒舌頭問題

基本上大部份醫生都唔會話要唔要剪,因為舌根過短不一定影響說話,但只可以講剪既話愈細愈好,到真的知道影響說話時才做手術就得全身麻醉,我仔bb時係w脷,睇趙長城醫生話係舌根短拉住脷仔,介紹了我們到方展雲醫生做手術,果時bb七個月大,不用任何麻醉。補充:由於我bb係聽障,學說話已預期比其他小朋友困難,所以我們不想其他因素對他語言發展有影響,故一知道他舌根短就決定讓他做手術

公爵府

引用:基本上大部份醫生都唔會話要唔要剪,因為舌

原帖由 yannietimb 於 15-04-29 發表
基本上大部份醫生都唔會話要唔要剪,因為舌根過短不一定影響說話,但只可以講剪既話愈細愈好,到真的知道影 ...
不用任何麻醉?咁係咪會非常痛楚

大宅

引用:Quote:原帖由+yannietimb+於+15-04-29+發表

原帖由 Shirleyloveyou 於 15-04-30 發表
不用任何麻醉?咁係咪會非常痛楚
過程其實只幾分鐘,用手術袍包住bb, 剪了兩下,有少許血(醫生話不是每個bb都會流血), 按住止血兩分鐘,起身飲奶(因為吸啜可幫止血),跟住醫生再望下ok就走得,我bb起身飲奶已經無喊,食完仲笑,我們想他是被人按住害怕多於痛吧!當然見到佢喊既樣都心痛既,但過左就發現真係少少手術,起碼之後不再擔心他發音不正是不是由於痴脷根!

公爵府

引用:Quote:原帖由+Shirleyloveyou+於+15-04-30+

原帖由 yannietimb 於 15-04-30 發表
過程其實只幾分鐘,用手術袍包住bb, 剪了兩下,有少許血(醫生話不是每個bb都會流血), 按住止血兩分鐘,起身 ...
明白!最初是自己發現的嗎?

大宅

引用:Quote:原帖由+yannietimb+於+15-04-30+發表

原帖由 Shirleyloveyou 於 15-04-30 發表
明白!最初是自己發現的嗎?
可以這樣說,bb時我們不知道,還覺得bb心型脷好得意,後來有次聽關於言語講座,講到好多人誤以為小朋友發音不正是黐脷根,有兩個圖提下怎樣才算是脷根短,我才發現家中寶寶可能係,之後打針順便請醫生看看!

複式洋房

方醫生好嗎?你仔做果陣幾錢?

大宅

引用:基本上大部份醫生都唔會話要唔要剪,因為舌

原帖由 yannietimb 於 15-04-29 發表
基本上大部份醫生都唔會話要唔要剪,因為舌根過短不一定影響說話,但只可以講剪既話愈細愈好,到真的知道影 ...
手術要幾多錢呀?

大宅

引用:Quote:原帖由+yannietimb+於+15-04-29+發表

原帖由 流沙包 於 15-05-02 發表
手術要幾多錢呀?
兩年前千七蚊!

大宅

引用:方醫生好嗎?你仔做果陣幾錢?

原帖由 nakaka 於 15-05-02 發表
方醫生好嗎?你仔做果陣幾錢?
方醫生俾我感覺是有點cool,但有經驗的醫生,每個人觀感未必一樣,我仔兩年前左右是千七蚊,現在不知多少!另外我見bk有媽媽介紹葉錦輝醫生,你也可以問問啊!

大宅

引用:Quote:原帖由+nakaka+於+15-05-02+發表方醫

原帖由 yannietimb 於 15-05-02 發表
方醫生俾我感覺是有點cool,但有經驗的醫生,每個人觀感未必一樣,我仔兩年前左右是千七蚊,現在不知多少! ...

首頁

尾頁

跳至