自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

話說之前子女棵萬壽菊,係我努力下,都係掛左,我打算鏟走棵萬壽菊時,發現側邊有一棵小芽,咁就無理佢,繼續由佢大,大下大下,依家好大棵,但我完全唔知佢係咩黎,我係屋企種,應該無雀仔會播到種黎,有無人係咩植物。(我老公話係一棵草,我真係愈來愈似種緊草)麻煩曬大家,我係想知可以點種好佢,因為我種咩死咩,呢棵難得唔死係我手上,我想好好栽培下佢。

大宅

引用:話說之前子女棵萬壽菊,係我努力下,都係掛

原帖由 lazywife 於 15-04-30 發表
話說之前子女棵萬壽菊,係我努力下,都係掛左,我打算鏟走棵萬壽菊時,發現側邊有一棵小芽,咁就無理佢,繼 ...
應該係一棵雜草

伯爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Cinderellababy 發表於 15-4-30 09:59
應該係一棵雜草

大宅

引用:話說之前子女棵萬壽菊,係我努力下,都係掛

話說之前子女棵萬壽菊,係我努力下,都係掛左,我打算鏟走棵萬壽菊時,發現側邊有一棵小芽,咁就無理佢,繼 ...
生生下應該會有d毛毛狀類似種米差唔多樣既種子會生出黎

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

應該係一棵草, 不過無所謂啦你鐘意就得
我都試過俾人問我點解唔丟左棵植物(死左十成), 我指住隔離棵高大威猛嘅雜草話, 難得咁靚wor點解要丟

Con401    發表於 15-4-30 10:41

侯爵府

我都有2棵不知名的植物,
都係棵植物C咗,見隔離有棵雜草咪留低佢,
一直5知係咩名,不過生得幾靚仔。

Greentea123    發表於 15-4-30 20:00

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一棵好翠綠嘅雜草

侯爵府

回覆:請教。。呢棵係咩植物?

Thx all, 唔怪得佢唔死係我手上啦,原來係頑強既小草。。。

子爵府

回覆:lazywife 的帖子

應該系大名鼎鼎的\"狗尾巴草\"

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

引用:Thx all, 唔怪得佢唔死係我手上啦,原來係

Thx all, 唔怪得佢唔死係我手上啦,原來係頑強既小草。。。
雖然係草 但你種得幾靚

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

引用:Quote:原帖由 lazywife 於 15-04-30 發表話

原帖由 Cinderellababy 於 15-04-30 發表
應該係一棵雜草
係一棵好強壯嘅~~~雜草

珍珠宮

回覆:請教。。呢棵係咩植物?

好翠綠喎!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

一棵唔想死係你手上的小草

侯爵府

引用:一棵唔想死係你手上的小草

原帖由 414928 於 15-04-30 發表
一棵唔想死係你手上的小草
查實佢死過,有一排佢頭dup dup, 我咪剪左dup. 頭果部份,點知之後佢狂標葉,愈生愈高,小草果然係頑強。。

首頁

尾頁

跳至