論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我得2房,一間主人房一間姐姐房,bb床擺左喺主人房,不過bb就唔係經常喺返bb床訓⋯因為姐姐經常抱住bb入睡/擺bb喺梳化同佢一齊訓⋯想問下大家nbb會唔會同姐姐同房訓?定係會叫姐姐哄完bb訓再叫佢抱返bb床訓呢?
bb宜家一個月大,thanks!

男爵府

畀面勳章

絕對唔會一齊訓,好危險架~

珍珠宮

引用:我得2房,一間主人房一間姐姐房,bb床擺左

原帖由 yhmph111 於 15-05-01 發表
我得2房,一間主人房一間姐姐房,bb床擺左喺主人房,不過bb就唔係經常喺返bb床訓⋯因為姐姐經常抱住bb入睡/ ...
一齊訓?好危險架wor, 我餵人奶都唔敢一齊訓

複式洋房

回覆:yhmph111 的帖子

個人認為咁細個放梳化都危險,bb訓左就放返bb床。

男爵府

回覆:姐姐同nbb一齊訓??

夜晚一定自己跟,唔會俾佢同房,佢半夜中眼瞓甩手跌阿b落地點算,佢一句sorry但換來阿b受傷,自己睇係會辛苦些同埋殘,但呢d野係父母責任,日頭迫不得而要交俾工人,但夜晚一定要自己帶。

大宅

引用:夜晚一定自己跟,唔會俾佢同房,佢半夜中眼

原帖由 macvn123 於 15-05-01 發表
夜晚一定自己跟,唔會俾佢同房,佢半夜中眼瞓甩手跌阿b落地點算,佢一句sorry但換來阿b受傷,自己睇係會辛 ...
因為要返工呀我都想自己湊多啲,我新請既姐姐主力湊bb主力到幾乎我都唔洗抱咁制⋯⋯夜晚又唔將bb擺返床度

大宅

引用:個人認為咁細個放梳化都危險,bb訓左就放返

原帖由 FBB1234 於 15-05-01 發表
個人認為咁細個放梳化都危險,bb訓左就放返bb床。
所以呢次之後我叫左姐姐千萬不要擺bb喺梳化,希望個姐姐會聽話

大宅

引用:Quote:原帖由+yhmph111+於+15-05-01+發表我

原帖由 小mama 於 15-05-01 發表
如果係bb同姐姐同房呢?

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 yhmph111 的帖子

其實睇你有幾緊張自己個BB啦! 你晚晚去睇下姐姐有冇同bb同床, 有就叫醒佢再三吩咐不可以同床, 你冇可能旨意工人, 始終初生B都係自己睇多d比較安全!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 小mama 於 15-05-01 發表一齊

如果係bb同姐姐同房呢?
同房可以,但一定唔可以同床

複式洋房

我姐姐响我囡兩個月大既時候黎,果時我唔夠膽俾姐姐湊,夜晚訓分隔床同我地訓,日頭就盡量叫姐姐抱,夜晚都係自己take care返,果時都有爭扎過,夜晚俾唔俾姐姐同佢瞓,但最尾睇完網友評論都唔敢,個囡係我既,無人會比自己睇佢更細心,辛苦啲都要架喇!

大宅

引用:我姐姐响我囡兩個月大既時候黎,果時我唔夠

原帖由 caramel 於 15-05-01 發表
我姐姐响我囡兩個月大既時候黎,果時我唔夠膽俾姐姐湊,夜晚訓分隔床同我地訓,日頭就盡量叫姐姐抱,夜晚都 ...
多謝jm

男爵府

引用:Quote:原帖由+macvn123+於+15-05-01+發表夜

因為要返工呀我都想自己湊多啲,我新請既姐姐主力湊bb主力到幾乎我都唔洗抱咁制⋯⋯夜晚又唔將bb擺返床度:s ...
我相信好多家庭都要返工,我自己都唔例外,但夜晚真的不能靠工人,佢打份工,同你係阿媽,角色根本唔一樣。我個囡晚晚半夜都醒,我長期唔夠瞓,個樣超殘,但起碼自己安心。

男爵府

BB瞓咗就抱返bb床喇!

男爵府

好媽媽勳章

咁bb床可以放姐姐房嗎?
我仔Bb時已同姐姐同房,點都冇可能同床,太危險啦!

別墅

夜晚就自己湊返好d,始終自己bb,有D咩就內疚成世……我自己都係working mum,阿女now 20m,我都堅持夜晚自己湊,返工就姐姐凑
同埋你b先一個月,正常你未返工住,咪自己湊返,同意樓上有人話角色吾同,D野無咁細心架
同埋b得一個月,姐姐湊b可能吾夠休息,紮親bb你話吾話佢好……
叫佢一定要放床仔!

大宅

引用:Quote:原帖由+yhmph111+於+15-05-01+發表我

原帖由 小mama 於 15-05-01 發表
唔好意思呀,我想問下馬鞍山邊間agent唔掂架?我啱啱喺樂x居簽咗個oversea,好驚係呢間

大宅

如果自己房放到bb床,就跟返自己瞓。講真佢哋打份工,無理由叫佢跟足24小時,佢唔夠瞓,第二日得佢睇住bb仲危險。自己係bb父母,唔夠瞓就梗㗎啦!
另外若bb床真係要同工人同房,就裝個baby monitor,一有聲就過去。我大囡2歲同工人上下格床,晚晚都喊醒,我都自己攪掂。

大宅

可能bb床喺主人房所以姐姐唔方便入去,其實比姐姐夜晚湊bb都無問題,自己喺旁邊睇就得,仲可以睇下佢平時朝早湊得啱唔啱,始終都要自己跟下,但都會要工人起床幫手

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 小mama 於 15-05-01 發表一齊

原帖由 fantababy 於 15-05-02 發表
唔好意思呀,我想問下馬鞍山邊間agent唔掂架?我啱啱喺樂x居簽咗個oversea,好驚係呢間

...
pm你

首頁

尾頁

跳至