自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 sumlam 於 15-05-03 發表要養

原帖由 alicemic 於 15-05-03 發表
同LC一樣咁養咋
想請問,我家有隻18lc, 想買多個要黎炆野煲湯,兩個人買24定26好?

同埋知唔知24lc同staub幾錢到?我好怕去開倉同人逼,但我黎緊去日本,唔知會唔會平過係香港買?唔該哂

自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 alicemic 於 15-05-03 發表同

原帖由 sumlam 於 15-05-03 發表
想請問,我家有隻18lc, 想買多個要黎炆野煲湯,兩個人買24定26好?

同埋知唔知24lc同staub幾錢到?我好怕 ...
我都係兩個人炆嘢多數用staub南瓜, 煲湯用26, 有朋友嚟就用28, 但我不嬲炆餸煲湯都係食兩餐。 好少聽人去日本買staub, lc香港訂價貴啫, 係外國我覺得兩款差唔多, 不如你去fb啲群組問吓敗家專家啦, 佢哋比我叻好多架

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 sumlam 於 15-05-03 發表想請

我都係兩個人炆嘢多數用staub南瓜, 煲湯用26, 有朋友嚟就用28, 但我不嬲炆餸煲湯都係食兩餐。 好少聽人 ...
我之前係bk烹飪個邊,見有位jm係日本買lc話好平 所以今次我都想敗家 但我揾唔番個帖
咁我去fb問問先,唔該哂

禁止發言

引用:Quote:原帖由 alicemic 於 15-05-03 發表同

男爵府

回覆:吾淑吾食啲廚具

贊助商

別墅

我都用緊staub隻鑊,但唔知點解炒肉成日會痴底,有冇jm可以指教吓?

男爵府

引用:我諗緊隻37cm中式鑊同lc隻32cm,唔知邊隻好

原帖由 stitch13 於 15-05-03 發表
我諗緊隻37cm中式鑊同lc隻32cm,唔知邊隻好用d~
37 cm 中式鑊,千其唔好買,買咗就大鑊

琥珀宮

萬0換緊

男爵府

引用:Quote:原帖由 alicemic 於 15-05-03 發表官

原帖由 sumlam 於 15-05-03 發表
可唔可以入洗碗碟機? lc問過話可以,想知stuab得唔得?
Staub 嘅說明書係話可以入洗碗碟機嘅,但佢又話次數唔好咁頻繁咁囉 所以我入過一次洗碗碟機之後,都係用返手洗算嘞

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 維港 於 15-05-02 發表staub

原帖由 alicemic 於 15-05-02 發表
LC貴啲, 但staub絕對好用啲
点好用法?可以介绍下嗎?

男爵府

引用:Quote:原帖由 小李子 於 15-05-02 發表隻鑊

原帖由 八妹仔2014 於 15-05-03 發表
個鑊我都好想買。點知一攞上手就吾洗林,勁重攞吾起呀。最后買左個蜂巢鍋。好好用。

...
唔敢再買佢D鑊嘞! 老人家真係唔得咁操勞屋企四隻鑊,而家最常用嘅反而惊最 cheap 嘅淘寳貨,就係貪佢夠晒輕

男爵府

引用:Quote:原帖由 小李子 於 15-05-02 發表隻鑊

鑊我就覺得要買輕身啲, 事關我鍾意拋鑊
雖然我咁識拋鑊 但絕對認同鑊要買輕身D 因日日都要用,太重嘅話,真係用到喊呀

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

吉煲都超超超重,裝滿湯我驚拎唔起,咪攪

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 sumlam 於 15-05-03 發表想請

原帖由 維港 於 15-05-03 發表
唔該哂呀

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:我都用緊staub隻鑊,但唔知點解炒肉成日會

原帖由 Pig太 於 15-05-03 發表
我都用緊staub隻鑊,但唔知點解炒肉成日會痴底,有冇jm可以指教吓?
我無staub嘅鑊, 不過會用佢啲煲嚟煎魚煲湯,無幾何痴底, 定係你燒得唔夠熱就落肉呀?

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 alicemic 於 15-05-02 發表LC

原帖由 redhot 於 15-05-03 發表
点好用法?可以介绍下嗎?
我鍾意佢炆餸炆完啲肉好淋但唔會散,有時偷懶會用28嚟炒餸, 食唔晒原煲入雪櫃又可以成鍋直接入焗爐, 最重要佢係黑裏, 唔洗吓吓驚煮完咖喱會食色, 我見人用lc下下搵椰子油洗好麻煩,我用煲係要嚟煮餸, 唔係買返嚟服侍佢架。

維港    發表於 15-5-3 17:09

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 alicemic 於 15-05-03 發表鑊

原帖由 小李子 於 15-05-03 發表
雖然我咁識拋鑊 但絕對認同鑊要買輕身D 因日日都要用,太重嘅話,真係用到喊呀

...
我有時懶嚟個煲嚟炒餸都真係嫌佢太重, 唔好話拋鑊, 炒完嘢拎去洗重到咩嘢咁, 煮中式通常唔止煮一個菜, 如果吓吓搬幾個鍋出嚟每鍋煮一味我覺得搵自己笨,餐餐咁洗好易手瓜起展, 咪搞

禁止發言

珍珠宮

引用:我有個26cm煲,煲湯炆野係正,但洗就好重,又

原帖由 bibi2013 於 15-05-02 發表
我有個26cm煲,煲湯炆野係正,但洗就好重,又唔用得洗潔精
用得洗潔精,快過水就ok, 唔好浸洗潔精水就得

禁止發言

首頁

尾頁

跳至