家事百科

跳至

首頁

尾頁

別墅

二人用, 希望省水省電, 耐用.購買時又有咩要留意?
Thanks!

子爵府

2015買機新標準:

1.最小買7KG起跳,因新式機用電子水量入水,一對襪都洗到唔浪費水
2.要有一小時full load快洗
3.要有機身減震,則面機身有波浪文即是
4.機門可以180度打開,opening要夠大
5.最好兩年全機保用
6.去price.com買平大舖20%

子爵府

回覆:求推介大眼仔洗衣機品牌

我用西門子,日日洗,上期電費只係$2XX .

大宅

I also wanna know
一機兩用

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:2015買機新標準:1.最小買7KG起跳,因新式機

原帖由 teddybearhk 於 15-05-03 發表
2015買機新標準:

1.最小買7KG起跳,因新式機用電子水量入水,一對襪都洗到唔浪費水
請問你有咩機可提供,
我都是二人,

男爵府

金章,價錢適中,耐用,我媽最鍾情金章。
佢大眼雞係意大利/土耳其製。

子爵府

MM2005 發表於 15-5-4 07:01
請問你有咩機可提供,
我都是二人,
日立大眼仔,全港獨有自動清洗滾桶程式,每次洗完衣服自動執行清洗程序,電子板用密封樹脂保護,濕氣難進入。用3D sensor,目前只有日立,Samsung,Panasonic用緊。

別墅

好感謝大家的意見, 好有用!!!

大宅

grace911 發表於 15-5-4 10:14
金章,價錢適中,耐用,我媽最鍾情金章。
佢大眼雞係意大利/土耳其製。 ...
想問下佢意大利同土耳其製有咩唔同? 係唔係會好過泰國機?

大宅

Treema 發表於 15-5-6 17:31
如果同牌子,地方重要嗎?我要求只要唔係大陸機。我多數睇牌子,洗衣機金章係唔錯。

大宅

回覆 myli2104 的帖子

大眼雞可慳水唔慳電'日式機慳電唔慳水,水費唔貴慳唔到幾多錢,但水量多自然洗衣粉都要多...
你洗衣機可安裝什麼深度,和想用幾多轉數機,薄身機多數洗5-6公斤,機深550mm以上大機才有7公斤以上,但大機自然會用水用電會多D。快洗係可慳水慳電'但係洗得小(只能洗2-3公斤),反而滿機先洗才最慳。
通常大眼雞一年耗電量由200度多至300度內,可睇(能源效益標籖)當8毫一度電算,一年相差到幾草嘢,就算什麼"變頻"直驅"都差唔遠,只有日立部直驅可低過200度電....用十年可慳幾百....嘩!!!
大眼雞係只係用拍打式方法洗衣,唔係什麼高科技,至於卓頭嘢就睇你鍾意邊樣,好似日立牌有什麼[豪華房車級油壓式懸掛裝置我就未見過有車用D咁幼嘅懸掛,可180度開門,沒所謂(多數都160度)。
係邊到制造沒所謂,德國工廠內係咪全部德國人先....,反而留意品牌"QC"用料",例如最常壞嘅"電路版"係咪日系電阻電容。連意大利造嘅惠而X都常壞電路版,磨打都重要(不過係好小機會壞的),使唔使乾衣時靜(到乾衣時只得幾分鐘會有用嗎?又唔係喺深夜瞓時先洗衫)。
我宜家用"西門子"無碳刷變頻機,乾衣時都唔及以前部"金鼎"乾(用1000轉計算)...
洗衣機最常壞嘅大鑊嘢都係"電路版"滾筒啤呤"三叉",小事就係"來去水泵"避震機"....

WingsBobo    發表於 15-5-9 10:34

大宅

反而我會注意
1滾筒口大唔大(對放衣服出入方便點)
2滾筒內圓週直徑(對洗衣時拍打會有用)
和深度
3滾筒嘅去水筒眼設計(就算Miele和我宜家用的西門子)都筒眼太細,只大過鉛筆頭小小,洗完衫滾筒內會經常會留下些細毛(包括衣服都有些少)
4用幾多枝避震(但多數大機才用3枝)對洗衣和乾衣時支撐個滾筒有用,好過什麼機身設計。

小留意就"筒門膠圈"(例如西XX)嘅平價機洗完衫都有一氹水係膠圈上面,和佢部最平二合一乾衣機,滾筒內圓週直徑差不多只得17",筒口又細,洗衫時滾筒又搖擺得利害....但係都好多人用。
平價機就留意下'金鼎EVO1082D-UK'日立BD-W75TSP'LG WF-N1007MW'金章 ZFV1027'呢四部機吧!

betamila    發表於 15-6-28 17:09
WingsBobo    發表於 15-5-9 10:34

大宅

i have just bought the whirlpool Care 7100D through worth money service centre, hk$3970 free installation and delivery (bank in money today and will delivery tomorrow), 7kg 1000 rpm, made in Italy. share with you after start using.

男爵府

yy.wing 發表於 15-5-7 00:27

反而我會注意
好詳細, 下次買我都會留意下, 我就一定會揀一級能源標籤, size啱唔啱一家用, 部機size...
你介紹呢4部都好抵, 全部都唔駛4千, 金章 ZFV1027呢部,我朋友都用緊.

子爵府

回覆:fracfrac_baby 的帖子

上面四部機,LG强在直驅,日立強在被震,3D SENSOR.

金章和candy好普通

男爵府

Treema 發表於 15-5-6 17:31
意大利比土耳其貴D,料可能靚D,泰國機都係金章?我又無留意?係大眼雞嗎?

大宅

miele

大宅

Miele好貴喎,我屋企用金章隻大眼雞咋, 諗番都用左好多年!

子爵府

回覆 ALAU 的帖子

any report?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至