懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Bb第一百日係6月22日星期一,原本想擺星期日,就下啲親朋好友,但6月21號係父親節,咁我應該再提早定延後好呢?如果提早係14或者21號又驚會撞正人地做父親節,因為啲人都會有啲提早做節,遲到去28號擺,人地又話唔吉利,還是22號當天擺好呢?

複式洋房

引用:Bb第一百日係6月22日星期一,原本想擺星期

原帖由 小魔女bb 於 15-05-03 發表
Bb第一百日係6月22日星期一,原本想擺星期日,就下啲親朋好友,但6月21號係父親節,咁我應該再提早定延後好 ...
其實我睇開嘅風水師講現在嘅人擺百日宴係唔啱嘅!應該係要擺滿月至啱!
信不信由你!

複式洋房

引用:Quote:原帖由+小魔女bb+於+15-05-03+發表Bb

原帖由 yfhome 於 15-05-03 發表
其實我睇開嘅風水師講現在嘅人擺百日宴係唔啱嘅!應該係要擺滿月至啱!
信不信由你!
點解擺百日宴唔啱嘅?我本身預擺滿月,但好多朋友反而奇怪我擺滿月~

水晶宮

自己開心就得, 我擺百五日宴TIM

伯爵府

我提早到83日已經擺百日宴…因為阿媽唔俾遲擺…一百日果段時間老公要出trip..我覺得冇乜所謂…最緊要皆大歡喜…不過平日擺應該好多人黎唔到

別墅

回覆:百日宴

以前多數擺滿月酒,係近呢幾年d人先擺百宴,應該想媽媽同b都抖多一排先

複式洋房

大吉利是禁講
以前啲人係白事先擺百日宴
就算滿月都係提前或正日擺
吾會遲擺
不過時日吾同
同百日bb有反應啲
好玩啲

大宅

我老公都話擺百日宴
佢意思係,滿月酒都可以擺
但怕bb細,怕生,
初生嬰兒主重休息,而媽媽身體重好虛弱
所以我地會擺百日宴
當然,下年既事,我依加先幾週:)

大宅

牛年勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章

引用:Bb第一百日係6月22日星期一,原本想擺星期

原帖由 小魔女bb 於 15-05-03 發表
Bb第一百日係6月22日星期一,原本想擺星期日,就下啲親朋好友,但6月21號係父親節,咁我應該再提早定延後好 ...
其實早/遲擺都是就自己/安心啫。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

中國由古代開始已經有三朝,滿月,百日,周歲呢幾個時候去興祝新生bb出世

百日又名百歲,係祝福bb長命百歲嘅宴會,又叫命名禮,係好傳統嘅興祝禮節

明明係喜宴,點會係白事呀?

當然,個個鄉下唔同有唔同規矩

老一輩就覺得做後事唔好聽,所以不如提前一星期或者20號啦!

別墅

我都聽屋企老人家講過百日宴係白事先擺,bb係擺滿月,不過依家d人興百日宴其實對媽媽同bb都有好處,都係同家人朋友慶祝下, 遲與早都冇乜所謂啦,方便大家出席就最好!

大宅

bb滿月仲細 淨係識訓 但百日起碼精靈d 好玩d 所以我自己都係擺百日 加上可以有多d時間修身同準備見人 哈哈 我自己就唔係正正一百日個日擺 係附近個幾日既好日擺

首頁

尾頁

跳至