懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

而家35週,由2,3個星期前開始情緒有問題,少少野就好唔開心,大喊一餐…覺得好大壓力,身邊嘅人唔體諒明白自己,日日喊好幾次,身體已經好唔舒服,而家情緒仲要咁,好驚影響到BB,將負面情緒過左比佢…

有無人都係咁呀?可以做d咩開解下自己?

開心開心日日都好開心~~

大宅

回覆:產前抑鬱?

有擔心和緊張好正常,記得要盡量放鬆。最後呢段時間要爭取休息,生完之後就無時間休息。而且你生之前情緒不穩,生之後容易會抑鬱。

我生之前無情緒不穩,本身是個開朗樂觀既人,生完之後都有抑鬱,要去健康院跟進見姑娘。你要好好控制情緒,否則會影響bb和自己,仲有身邊關心你既人。懷孕係一個過程,要好好享受呀!我bb現在快兩個月,我都仲好掛住bb係肚入面既感覺,仲有懷孕女皇般既待遇。

你要加油呀!

大宅

我未有之前有depression,但未好番就有左
有左唔想食藥
唯有靠自己 係好痛苦ga 但加油啦
我覺得有個小生命分左我心
但同時我唔識開心 所以都辛苦 希望慢慢會好

回覆 eggeggcracker 的帖子

Hello eggeggcracker,準媽媽係生理同心理上既轉變,的確會影響媽媽既情緒,有時喊左出黎會舒服D架。媽媽不妨做自己鍾意既事,同分散下注意力去諗下開心既野。多D同朋友/先生/家人,或者上黎搵JM傾下,將您既憂慮講左出黎都會舒服D架。多摸摸肚皮同BB唱歌、講故事,BB係會認得媽媽既聲音架! 支持您呀!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

多謝你地…

開心開心日日都好開心~~

大宅

你唔好覺得你自己抑鬱先啦。情緒唔穩定係一定架。我第一胎個陣唔舒服啦。老公又唔識關心啦。又有得睇冇得食啦(因為有妊娠糖尿)。成日都燥底。日鬧夜鬧我老公。的脾氣差到不得了。自己唔係好覺。真係睇咩都唔順眼架。至到生完先正常返。有時寧願自己一個做自己野。買下bb野。追下劇。睇下書。捱下捱下就出世架啦。簡自己開心既野黎做/上youtube睇下的bb笑片。你會跟住個bb一齊笑架

大宅

我明白你感受,因為我都有依D感覺,對好多事提唔起興趣,少少野就好燥,爆喊,又疑神疑鬼,好想阿B快D出黎,過返自己生活
雖然會覺得其它人唔明白自己,但都嘗試下講出黎喇,講左會舒服好多架!情緒低落就搵D野俾自己做,唔好集中係個種情緒度,睇下片,去行下,上下bk

別墅

我17w... 但我覺得自己開始有少少抑鬱傾向⋯
其實老公對我幾好唔錯⋯
但呢排覺得個人好辛苦⋯ 覺得佢唔關心自己咁。

有左開始佢都無去了解過孕婦資訊⋯
嘔又唔關心下我⋯
無胃口食野就話系咁架啦⋯ 過多排就會好⋯
但唔會諗下有咩方法我會舒服d...

放假自然9點幾就訓醒⋯ 但永遠拖到12點幾1點去食野⋯
2餐變一餐⋯ 3餐變2餐⋯
然後又話我肥左好多⋯ 食咁多餐只會令我更肥⋯

一日三餐 好正常吧。 我唔食⋯ 細果個都要食呱。
但次次要催佢請佢先肯郁落街食野⋯
然後話自己好飽唔肚餓⋯

首頁

尾頁

跳至