親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

有馬拉朋友住嗰度,打算7月中同3個仔女去4日探望下佢,吾知檳城有冇地方/景點好玩呢?我朋友就話怡保有好多野食。不過自己心想去沙巴多D,睇其他post 都話沙巴正,心大心細吾知去邊度好?

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆:檳城+怡保好玩嘛?

上年暑假去馬來西亞7日,去吉隆坡,包車去高原,怡保,檳城返,玩就一定唔夠沙巴好玩,係食同hea為主

男爵府

回覆:mamacat1818 的帖子

怡保就得食,沒有嘢玩。檳城又食,玩,游泳。可以去浮羅交怡都有沙灘,食。

珍珠宮

引用:有馬拉朋友住嗰度,打算7月中同3個仔女去4

原帖由 mamacat1818 於 15-05-05 發表
有馬拉朋友住嗰度,打算7月中同3個仔女去4日探望下佢,吾知檳城有冇地方/景點好玩呢?我朋友就話怡保有好多 ...
檳城有極樂寺 泰國廟同緬甸廟
仲有個水上屋(周姓橋)勁似60年代既香港喬治城 粉紅色既水上清真寺 有近沙灘既酒店 同似廟街既夜市 未去過可以去行下
怡保好細同古老 主要食芽菜雞 仲有煙鴨都好好食 景點就帶個唔記得既山洞

大宅

引用:上年暑假去馬來西亞7日,去吉隆坡,包車去

原帖由 ccyin 於 15-05-05 發表
上年暑假去馬來西亞7日,去吉隆坡,包車去高原,怡保,檳城返,玩就一定唔夠沙巴好玩,係食同hea為主

...
請問可以分享你上年馬來西亞7日的行程嗎?

珍珠宮

BK Milk勳章

ming9098 發表於 15-5-19 12:27
請問可以分享你上年馬來西亞7日的行程嗎?

Day 1

HKG 1145 – KL 1535

Skybus from KLIA2 to KL Sentral 再轉Monorail
阿羅街酒店check-in

新峄肉骨茶 / TimesSquare

Day 2

阿羅街食早餐

Kidzania (1045am free shuttle from RoyaleBintang KL to The Curve), lunchKidzania內食

的士去KLCC/ Dinner @ Madam Kwan

的士返酒店(黃亞華宵夜)

Day 3包車馬六甲一天遊,RMB600

先去左唐人街食早餐,之後先去馬六甲

晚上係阿羅街買炒粉麵,串燒返酒店食

Day 4 包車金馬倫高原/怡保包車兩天遊

9點酒店check-out

吉隆坡出發去金馬倫高原,茶園, 蜜蜂園, 士多啤梨園 (任擇),菜市場, 在金馬倫住一晚

Day 5

另一個茶園,蝴蝶園, 怡保, 舊街場白咖啡, 芽菜雞午餐,霹雳洞,

返檳城食海鮮晚飯,睇螢火蟲, 返酒店

Day 6

Old TownWhite Coffee Café早餐

坐巴士去GoldenSands 酒店check-in

酒店hea/ 游水 / Kids Club

酒店buffetdinner

BatuFerringih 夜市 宵夜

Day 7 包車5小時

早上酒店hea

12:30check-out

lunch@娘惹菜,張弼士公館, 聖母升天堂, 周姓橋, 牆畫,鐵檳榔, 手信店

1910飛機返香港

男爵府

回覆 ccyin 的帖子

我想要包車資料.thanks!

珍珠宮

BK Milk勳章

引用:回覆 ccyin 的帖子我想要包車資料.thanks!

原帖由 ponysee 於 15-05-21 發表

我想要包車資料.thanks!
兩個包車唔同架!我地3大2小孩。

一個包車係吉隆坡的,我book左佢去馬六甲day trip RM600 (4人車), 另一個係檳城吳生,我book佢由吉隆坡接一路玩到檳城 RM1300, 呢個其實唔平,但因為我地3個大人,又有小朋友又有孕婦,所以先book車一路玩過去

男爵府

我想由吉隆坡玩落賓域.

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 ponysee 於 15-05-21 發表回

原帖由 ccyin 於 15-05-21 發表
兩個包車唔同架!我地3大2小孩。

一個包車係吉隆坡的,我book左佢去馬六甲day trip RM600 (4人車), 另一個 ...
吳生包車愈來愈貴

珍珠宮

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 ccyin 於 15-05-21 發表兩個

原帖由 波子 於 15-05-22 發表
吳生包車愈來愈貴
可能因為我由吉隆坡過去,所以再貴dd,檳城市內我知俾我12年去時加左少少,但都合理同可接受,檳城巴士又等得耐,坐的士每程仲襟計,所以計過包車化算d

大宅

引用:Quote:原帖由 波子 於 15-05-22 發表吳生包

原帖由 ccyin 於 15-05-22 發表
可能因為我由吉隆坡過去,所以再貴dd,檳城市內我知俾我12年去時加左少少,但都合理同可接受,檳城巴士又等 ...
我馬拉朋友都話而家好難搵包車,所以估到一定貴㗎啦。
我地定左7月中去怡保、檳城6日5夜。
想請問你喺檳城值得去睇螢光蟲嘛?夜晚唇住Geroge Town,離得遠嘛?我有6大2細,7歲+4歲,如果吾係甘好睇,我就要改下其中D行程

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:mamacat1818 的帖子

我去過兩次沙巴、一次檳城+浮羅交怡,我覺得檳城+浮羅多嘢玩和好玩過沙巴,九天之旅中的檳城,我去了Escape(玩大半天)、kidland(玩足一天)、坐纜車上升旗山、睇壁畫、攝影博物館、在golden sands hea和玩了Adventure zone,想去娘惹博物館、butterfly farm、國家公園⋯⋯但唔夠時間。另外,浮羅join了兩個團,是芭雅島平台浮潛一日遊,和跳島+釣魚+海鮮BBQ午餐大半天遊。自己則去了Argo 果園和Wildlife park, 這兩個地方很有趣。

珍珠宮

mamacat1818 發表於 15-5-23 01:54
想請問你喺檳城 ...
Georgetown 去睇螢火蟲的地方的確是好遠㗎,值得一去,小朋友會好開心的,中途可以到阿吉食海鮮,如果包吳生車,他們會車你去食!

珍珠宮

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 ccyin 於 15-05-22 發表可能

原帖由 mamacat1818 於 15-05-23 發表
想請問你喺檳城 ...
螢火蟲係怡保返檳城時會經,近檳城d,有小朋友都值得去,佢地覺得好好玩,記住做防蚊措施

珍珠宮

BK Milk勳章

引用:Quote:mamacat1818 發表於 15-5-23 01:54

原帖由 波子 於 15-05-23 發表
Georgetown 去睇螢火蟲的地方的確是好遠㗎,值得一去,小朋友會好開心的,中途可以到阿吉食海鮮,如果包吳 ...
阿吉海鮮

我地第二次去,吳生帶左我地去另一間,嗰間唔太好食

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 mamacat1818 於 15-05-23 發

原帖由 ccyin 於 15-05-24 發表
螢火蟲係怡保返檳城時會經,近檳城d,有小朋友都值得去,佢地覺得好好玩,記住做防蚊措施

...
我依家又plan緊八月尾去檳城玩六日, 老公同仔未去過, 想揾一日包車去怡保來回, 夠唔夠時間?

珍珠宮

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 ccyin 於 15-05-24 發表螢火

原帖由 波子 於 15-05-24 發表
我依家又plan緊八月尾去檳城玩六日, 老公同仔未去過, 想揾一日包車去怡保來回, 夠唔夠時間?

...
可以架,有一日來回

你地會搭咩機?而家好似除左港龍,無其他直航,下次去可能要經其他地方去

珍珠宮

ccyin 發表於 15-5-24 16:27
可以架,有一日來回

你地會搭咩機?而家好似除左港龍,無其他直航,下次去可能要經其他地方去

AirAsia無左直航檳城,但八月尾出發的機票貴過港龍,每位$2300左右,港龍平好多,都係每位$1700左右咋!

大宅

引用:Quote:原帖由 波子 於 15-05-24 發表我依家

原帖由 ccyin 於 15-05-24 發表
可以架,有一日來回

由於大家都無想花太多時間坐長途車來回,我今次喺由香港坐Scoot 到新加坡, 再轉Firefly 到怡保,由怡保直玩到檳城,係檳城坐港龍返香港。7月中去,机票每人$2600,計埋5晚酒店共$3500

首頁

尾頁

跳至