親子旅遊

跳至

首頁
12345...33

尾頁

子爵府

好多謝呢度嘅 jm 詳細介紹, 我係呢度已經可以搵到曬大部分行程需要嘅野.

等我都寫返個報告, 分享下俾大家啦.

Charlotte_mom  版主按:請勿在版面留下 pm 或 email 等相關字句,否則本文將會被關閉,謝謝  發表於 15-11-5 10:39

子爵府

回覆:都敏俊C 的帖子

第一日去到台北機場, 先買電話卡. 價錢俾大家參考...

子爵府

至於台幣, 就係係 atm 拎, 因為大家都話個 rate 好d. 我冇比較.
其他forum 教路, 拎銀聯提款卡手續費最低,每次 hkd 15, 每次最多拎 twd20000. 我用恆生銀聯, 收咗我 hkd 5085.69.

如果係機場, 未過入境前有一部 atm 可以拎錢.

男爵府

子爵府

等你分享...

子爵府

回覆:1家3口去完台北宜蘭分享

因為帶住小朋友, 係台北冇乜行街, 重點係第2, 3日嘅宜蘭.

關於包車:
jm 之前介紹個司機俾我地超正, 3500 一日, 做足24小時, 好多其他都只做8個鐘, 呢個真係抵.
我地第2日10點出發去宜蘭, 包佢2日, 佢話第4日10點前要去邊都車我地去 我地真係嚇一跳. 佢話10點前去機場都包.

如果台北市去機場單程就 twd 900.

要勁讚呢個司機, 呢架係的士, 4人坐, 車型係 wish, 所以基本上好夠位放行李.
個司機好有 ❤, 每個位都有 cushion 係背脊, 長途車都唔攰, 同埋超細心. 值得推介

珊瑚宮

引用:因為帶住小朋友, 係台北冇乜行街, 重點係第

原帖由 都敏俊C 於 15-05-06 發表
因為帶住小朋友, 係台北冇乜行街, 重點係第2, 3日嘅宜蘭.

關於包車:
鄭司機好好,今天和他傾掂3日行程

男爵府

可以PM 司機資料嗎? 另想問我帶1個22M BB 去宜蘭,有咩景點合適,thx

水晶宮

BK Milk勳章

引用:因為帶住小朋友, 係台北冇乜行街, 重點係第

原帖由 都敏俊C 於 15-05-06 發表

關於包車:
Pm我c機資料得嗎

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 都敏俊C 於 15-05-06 發表因

原帖由 bongbongpatty 於 15-05-06 發表
Pm我c機資料得嗎
ok

子爵府

引用:可以PM 司機資料嗎

原帖由 沙比仔 於 15-05-06 發表
可以PM 司機資料嗎? 另想問我帶1個22M BB 去宜蘭,有咩景點合適,thx
呢個係司機價錢表. 我遮咗佢contact. 要就 pm 問我啦. 都係一般 jm 介紹嘅鄭司機.
真係超好, 上落車會幫我搬 bb 車, 有 d 地方唔方便用 bb 車又會講俾我知

子爵府

引用:可以PM 司機資料嗎

原帖由 沙比仔 於 15-05-06 發表
宜蘭景點:

呢d 景點係另一個司機俾我嘅...可以參考下:

金車咖啡城堡
蘭陽博物館
四圍溝車站
礁溪公園(溫泉魚)
幾米公園
窯烤山寨村
宜農牧場
羅東林場
蜡藝館
蔥仔寮體驗館
清水地熱
國立傳統藝術中心
梅花湖風景區
亞典蛋糕密碼館
橘之鄉蜜餞形象館
這些都是宜蘭地區景點供您參考

我得2日係冇去曬..
另外為滿足 c6, 我去咗kavalan 酒廠.
同埋夜晚就去咗羅東夜市

男爵府

thx 可以PM 司機CONTACT 嗎?請問你BB幾大啊

子爵府

去咗個幾個地方, 可以俾d comment 大家:

幾米公園 - 影下相, 15-30分鐘行完

蜡藝館 - 應該要幼稚園以上嘅小朋友先知做緊乜, 我個太細, 我地做多過佢做. 而且鍾意畫畫就值得去下. 都幾得意. 玩要1-2 個鐘, 1個鐘係跑住去完成.

蔥仔寮體驗館 - 整下蔥油餅都幾好玩. 冇收我個仔錢但都送一份俾佢玩

橘之鄉蜜餞形象館- 如果鍾意食吉仔個d 就值得去, 我好鍾意食, 香港又冇好食嘅鋪頭, 所以我係指定要去. 但係個 diy 我諗適合5歲以上小朋友.

Kavalan 酒廠 - 參觀下都幾得意, 當然太細就唔明啦… 但係重點係買酒

羅東夜市 - 夜晚都幾多人, 可能我係.星期六晚, 推唔到bb 車, 買咗野食返民宿食.

另外推介一間親子餐廳, 叫幸福時光, 可以係個度hea 2, 3個鐘, 俾小朋友放電, 不過假期要預約. 有間小遊戲室, 大黑板, 小草地俾小朋友玩. 另外, 餐具都好貼心(女仔係一set frozen 餐具), 仲送飯前果, 湯同飯後雪糕俾小朋友食

子爵府

清水地熱 - 一個唔收錢嘅地方, 有2個浸腳池同2個煮野食嘅池, 當地人自備粟米雞蛋蕃薯去煮, 地方比較簡單.

510lhy    發表於 15-6-7 13:42
heiwai    發表於 15-5-13 00:24
fionaleung43    發表於 15-5-7 23:23

子爵府

回覆:沙比仔 的帖子

已經pm 咗你. 我個b 未夠3歲

大宅

你好!可以PM你去台灣的行程、司機資料給我嗎

子爵府

引用:你好!可以PM你去台灣的行程、司機資料給我

原帖由 cheunglai 於 15-05-06 發表
你好!可以PM你去台灣的行程、司機資料給我嗎
我4日3夜行程如下:

第1日: 到台北-> 酒店-> 食晚飯
第2日: 去宜蘭-> 食 lunch -> 蜡藝館 -> kavalan 酒廠 -> 羅東夜市-> 民宿
第3日: 參觀鹿場(不建議大家去) -> 蔥仔尞 -> 橘之鄉-> 清水地熱-> 幾米公園-> 十分-> 台北市酒店-> 食飯
第4日: 木柵動物園 -> 行sogo -> 機場

p.s. 宜蘭嘅地方, 唔使跟我路線, 你想去邊就俾曬司機, 等佢幫你 plan

男爵府

回覆 都敏俊C 的帖子

可以pm司機比我? 正好5月底是4人去

男爵府

請問你住邊酒店及民宿, 機場到台北是包車嗎,車費多少,唔好意思,噤多問題

首頁
12345...33

尾頁

跳至