在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我BB 就2個月了, 開始著手搵新工
搵奶粉錢

市況如何呀. 我做開Buying office 的
睇D ADV, 黎黎去去都係個幾間, 唔SEND 好過SEND

禁止訪問

大宅

請問buying office 係乜?
同trading firm 做咩分別

2)另外如果本身公司係美國公司(head quarter),香港有公司。
但發單比工廠做。請問呢類公司係trading firm 嗎?

大宅

happybabys 發表於 15-5-6 19:08
請問buying office 係乜?
同trading firm 做咩分別

美國head office, 香港有公司, 只係發單比廠, 呢d叫buying office, 如果要搵唔同的客及廠, 就叫trading

大宅

Merchandiser 唔好做, 特別係有小朋友, 成日要上廠, 又要開OT, 可以的話, 想轉其他行業如Admin

男爵府

路過的我想問問..
我做緊purchasing, 落單比vendor, 跟shipment schedule
price negotiation, 搵唔同vendor報價,同product design有聯繫,
要Manage inventory
咁我以上既工作到底同Merchandising 有咩分別呢?
我成日都搞唔清, 好似差不多, 到底有分別 定係只係個TITLE唔同呢?
D人成日話Merchandising係夕陽行業, 唔好入行, 而且我覺得跟單經驗唔值錢

thankyou.... 我太多問題了

大宅

引用:+本帖最後由+choiyan05+於+15-5-7+20:24+編

原帖由 choiyan05 於 15-05-07 發表

路過的我想問問..
完全夕陽工業啦;實在不建議入行,就算入行都很大機會晚晚OT到8點或經常上大陸教人跟單,今日in 左份purchasing位,香港人1位,大陸廠同一個位7位,可想而知;希望幫到你

男爵府

引用:Quote:原帖由 choiyan05 於 15-05-07 發表

原帖由 Ling.Ling1212 於 15-05-07 發表
完全夕陽工業啦;實在不建議入行,就算入行都很大機會晚晚OT到8點或經常上大陸教人跟單,今日in 左份purcha ...
我見有d位叫sales coordinator,
我以前公司都有,都係跟單,但對客為主,
少左sourcing部分,
其實同purchasing係咪分別不大

我搵緊工,本來我想搵marketing or hr
但因為無經驗,完全無interview call
唯有搵返purchasing 先有見工機會

大宅

回覆:choiyan05 的帖子

如果你只求取些短期/工作經驗;揀purchasing頂著先都可以囉
因purchasing主力都係跟大陸+廠!

Marketing 是對客-前途光芒很多

最終答案-你應該清楚

大宅

merchandiser, puchaser, sales co
基本上都係差唔多.
有時, 按別公司按不同title.

多數搵key words 都係merchandiser 和 sales co
希望sales co 份工, 有得interview la.
其實, 我like 做merchandiser 多d, 不過有bb 要照顧, 唔走得遠

大宅

講真,就算要轉行由sales coordinator/merchandiser ---> Admin 根本好難轉。
第一,無admin 經驗根本唔會有interview call
第二、30+ 以上 hr 都嚴我們老啦。邊有interview 機會呀。

咁易咩

大宅

如果本身冇admin 經驗, 邊個都唔請ga la.

好多媽媽都搵clerk 或 receiptionist 做, 要求人工唔高, 也沒"admin" 咁專
呢d interview 機會就多一點

大宅

引用:+本帖最後由+choiyan05+於+15-5-7+21:56+編

原帖由 choiyan05 於 15-05-07 發表

路過的我想問問..
Purchaser 係負責對vendor + 自己廠, 主要訂components; 跟vendors shipment schedule;

Merchandiser 係負責對客+廠or suppliers , 主要跟進客人落單比廠前期樣辦,訂單進度,貨期schedule;

呢兩樣我都做過,兩者工作形式差唔多,但purchaser 好少接觸英文,我鍾意merchandiser 多啲,對住外國客,英文都好啲

希望解答到你問題

大宅

引用:講真,就算要轉行由sales+coordinator/merc

原帖由 happybabys 於 15-05-08 發表
講真,就算要轉行由sales coordinator/merchandiser ---> Admin 根本好難轉。
第一,無admin 經驗根本唔會 ...
呢個都係我concern , 我想讀個短course for admin , 個機會唔知會唔會大咗?
年過30,好難轉行,但唔想做merchandiser , 又要返大陸又要OT

大宅

回覆:有做Merchandiser - non garment 的媽媽嗎

我做toy merchan, 日日都ot
好怕bb出世後冇時間陪佢

大宅

引用:Quote:原帖由+choiyan05+於+15-05-07+發表

原帖由 kk300 於 15-05-09 發表
Purchaser 係負責對vendor + 自己廠, 主要訂components; 跟vendors shipment schedule;

Merchandiser 係 ...
我做左4年trading ,想轉下BO, 就算有merch 經驗,班膠層點都會搵野黎鹽你,唔係鹽你冇BO 經驗,就鹽你英文差,我都係見最細果個位,你想我點喎

大宅

引用:Quote:原帖由+kk300+於+15-05-09+發表Purch

原帖由 hehazoey 於 15-05-11 發表
我做左4年trading ,想轉下BO, 就算有merch 經驗,班膠層點都會搵野黎鹽你,唔係鹽你冇BO 經驗,就鹽你英文 ...
你見assistant merchandiser ? 做開trading 其實好多buying office 都請架喎! 我做過廠、buying office, 我覺得buying office 好做好多,根本只識英文已經搞掂,唔需要products knowledge

大宅

引用:Quote:原帖由+hehazoey+於+15-05-11+發表我

原帖由 kk300 於 15-05-11 發表
你見assistant merchandiser ? 做開trading 其實好多buying office 都請架喎! 我做過廠、buying office, ...
我就係想試下轉BO,當練英文,可能我英文差同埋要一個月通知(但我cv 寫明要一個月)

大宅

引用:Quote:原帖由+kk300+於+15-05-11+發表你見a

原帖由 hehazoey 於 15-05-11 發表
我就係想試下轉BO,當練英文,可能我英文差同埋要一個月通知(但我cv 寫明要一個月)

...
如果份工offer 真係好吸引,我會賠錢走,可以同interviewer 講可否等兩星期之類

大宅

回覆:chiupotato 的帖子

夕陽行業!主要祖國搞環保,好多廠都向北移,而且越南價錢比祖國更平,好多客都直接落單到越南,留下來,只有細單、急單。

Ling.Ling1212    發表於 15-5-12 21:46

首頁

尾頁

跳至