自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

大宅

回覆:內地醫院人性盡失

我試過有次係內地突然腰痛到起不到身,去到醫院掛完號見醫生,醫生直接比張單我叫我去交錢(500蚊)拍x光片再返來見佢

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

要人捐血先救人?
我一直以為只要俾錢就okay

男爵府

引用:其實香港人好幸福,醫院係政府埋單~國內醫

原帖由 大力大力 於 15-05-06 發表
其實香港人好幸福,醫院係政府埋單~

國內醫院係自負盈虧,由於以前太多病人走數,所以成日返大陸,都會準 ...
應該醫療制度要改革先可以杜絕醫生亂收費亂開藥,有錢先有得醫既問題
我有表姐係廣州做護士,佢話點解要交押金先有得醫,因為真係好多人走數,特别民工果D本身就好窮冇咩錢,邊有咁多醫病,唯有走數囉,

好多係半夜走左去根本追吾到數,
但醫院制度係自付盈虧,如果個個走數佢地邊有糧出,自付盈虧又導至好多無良醫生亂收費呢D問題

伯爵府

BK Milk勳章

係內地生存,唔止要有錢,仲要有面,你人面唔夠廣,真係分分鐘命都無。

公爵府

2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

禁止訪問

男爵府

大陸係先要你有捐血先會比血你用

男爵府

回覆:Catrabbitc 的帖子

大宅

😲😲😲😲😲😲😲😲😲😲😲

大宅

回覆:ipodbaby_123 的帖子

这种情况当然是先抢救了,制度也没那么死。一般择期手术都要互助献血,急诊手术或手术意外用血等不受限制。

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

引用:不是医院的问题,血荒,没办法的事情。这项

原帖由 maxm838 於 15-05-06 發表
不是医院的问题,血荒,没办法的事情。这项政策叫做互助献血,即你要用到多少血,需要先向血库捐多少血,血 ...
捐唔係問題,但我真係好驚衛生問題,捐一次血附送愛滋病毒,(內地唔係時有發生咩?香港有安全好多)我真係受唔起

男爵府

引用:要人捐血先救人?我一直以為只要俾錢就okay

原帖由 丫雅 於 15-05-06 發表
要人捐血先救人?
我一直以為只要俾錢就okay
因爲大陸冇乜人肯捐血,個個人都咁自私到有事時咪自己受返囉之前好多窮人去賣血,但而家吾比賣血只准買血,血庫都吾夠血,有關系識人咪吾使捐血有得救,吾識人冇關系既咪要你捐左血先救囉

大宅

回覆:丫雅 的帖子

那是八九十年代的事情,现在已经很安全了,都是一次性的用具。我读书时每年都会捐,需要从全血里采集的血小板都捐过。

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

聽得多啦,乜都講錢

子爵府

乜嘢都係錢行先

侯爵府

一向如此

子爵府

引用:一講呢d諗起前排某個會員話大陸醫院以家好

原帖由 yukitsoi 於 15-05-06 發表
一講呢d諗起前排某個會員話大陸醫院以家好文明
same... 之前有個 jm 開 post 勁讚大陸醫療又好又平...真想講句痴痴地...
我識勁多大陸人都走黎香港睇醫生, 完全信唔過自己d 同胞囉…

btw, 樓主, 我之前都有個親戚, 都係話要親人先捐血, 後幫佢做手術, 所以佢地幾姊弟即刻送返呀媽黎香港入 QE, 結果係乜手術都唔使, 3日好返出院. 係廣州個時, 住咗成個星期, 仲差唔多要升仙咁濟。。。 好在返黎香港醫咋!

禁止訪問

引用:这种情况当然是先抢救了,制度也没那么死。

大宅

引用:好耐以前在大陸玩,發生交通意外,送到醫院,

原帖由 wego 於 15-05-06 發表
好耐以前在大陸玩,發生交通意外,送到醫院,姑娘話d醫生要午睡!死未
無醫德

男爵府

引用:唔怪得大6人要落香港生BB,做香港人

原帖由 蘋果香蕉 於 15-05-06 發表
唔怪得大6人要落香港生BB,做香港人
所以唔好再講香港人岐視大陸人,根本大陸人嚴重咁岐視緊自己大陸人。自己都信唔過自己國家,拼命往外逃,仲要有錢果班。

首頁
34567...11

尾頁

跳至