自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

伯爵府

回覆:跟本就係辛苦過返工

訪問對象係低收入家庭ftm,我覺得呢樣前提好緊要,既然收入唔高又要做ftm自然生活質素唔太好,當然ftm係好辛苦,因為我都做過幾年,全年無休呢啲係好多媽咪都經歷過嘅日子,並非ftm先咁。
但你話如果家庭收入唔差既情況下,我寧願做ftm都唔想返份工,你估返工好玩好happy咩,放工返到屋企一樣要睇小朋友功課,煮飯洗衫做清潔,第二朝又趕頭趕命送返學趕返工。所以你話返工同做ftm揀邊樣好?

子爵府

2024年龍年勳章

引用:辛苦係辛苦,但照顧自己小朋友係辛苦得開心

原帖由 seaman1982 於 15-05-07 發表
辛苦係辛苦,但照顧自己小朋友係辛苦得開心。最難受係仲有D老公覺得自己搵錢大晒,有D旁人覺得唔駛番工好舒 ...
我C6咪係咁!佢覺得我好得閒湊兩個好輕鬆好容易,佢出外搵$就勁辛苦

禁止訪問

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

認同

大宅

唉…好認同呀…想執下個樣扮下靚靚都無時間…

珍珠宮

坦白說,如果我老公可以養得起我,我唔怕辛苦做全職丫媽!

不過真心想問一句,又要返工又要湊小朋友,唔係辛苦過齋湊小朋友咩?
返完工放工返黎仲未有得抖,要湊仔,工作壓力和BB俾既壓力唔係大過全職主婦咩?(真心想問)

天悅    發表於 15-5-9 07:47
Littlecatta2013    發表於 15-5-8 11:47
peggypeggy820    發表於 15-5-8 09:10

子爵府

虎到金來勳章

辛苦係辛苦,但照顧自己小朋友係辛苦得開心。最難受係仲有D老公覺得自己搵錢大晒,有D旁人覺得唔駛番工好舒 ...
完全同意

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

視乎到底係一個盡責的FTM,定係一個大食懶FTM。

已刪除用户

引用:視乎到底係一個盡責的FTM,定係一個大食懶F

珍珠宮

引用:訪問對象係低收入家庭ftm,我覺得呢樣前提

原帖由 Hansma 於 15-05-07 發表
訪問對象係低收入家庭ftm,我覺得呢樣前提好緊要,既然收入唔高又要做ftm自然生活質素唔太好,當然ftm係好 ...
唔好意思,我開呢個post唔係想同你地辯論,而係真係想講自己感受,我都做過幾年低收入家庭既全職主婦,最近兩年,我老公先人工高啲,我先可以買啲自己想買既野或者想食既野,仲有我地真係冇得抖架,想去行街抖下都冇時間架,如果有返工既媽媽聲起碼搵到少少錢先啦,仲有喎,你話放工返嚟要睇埋功課,你都識講好多人都做過ftm啦,同一個道理咋喎,你返到嚟睇功課都好正常姐,同埋,我唔係冇人搵我返工架,但我有兩個仔女,搵到既錢咪又係要貼返比人湊,咁我返嚟做咩呢?,仲有呢篇話就話係訪問對象係低收入家庭既ftm,但一開始個標題係全職媽咪辛苦過返工,而我唔係講緊訪問對象喎,你要點講我都冇計架喎,把口生係你度,係咪?

珍珠宮

引用:視乎到底係一個盡責的FTM,定係一個大食懶F

原帖由 jodyfan 於 15-05-07 發表
視乎到底係一個盡責的FTM,定係一個大食懶FTM。
我係前者,我識有個真係後者嚟,佢真係懶開,生左個女,本來有做惠康既,之後話比人炒左,我問佢點解,原來佢成日請假,因為佢媽咪(即個女婆婆)要打麻雀,成日唔得閒湊所以我個朋友最後冇做到野到而家。佢有好多藉口的。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

一定辛苦過返工

珍珠宮

引用:一定辛苦過返工

原帖由 LedTV 於 15-05-07 發表
一定辛苦過返工
但係有啲人仲同我辯論緊係咪真係辛苦過返工,唉,我想講,不如未試過果啲試下兩星期丫,睇下有咩感覺先再講啦。唉,我真係唔想嘈,只係想講自己感受都咁。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

象牙宮

如果小朋友仲細,要跟身真係好辛苦!但當佢讀書返學,就有少少自己時間啦!除非要送埋午餐返學囉!

公爵府

其實自已生自已揍有咩問題,
D人成日覺得FTM好得閒,咁羡慕未試下做囉
就算好得閒又點,
人地個老公娶個老婆,養得起,照顧得起,
咁關你鬼事咩,

珍珠宮

其實有ftm係唔算辛苦(小朋友已返學個d), 有ftm好辛苦(揍BB個d), 同樣返工一樣有好辛苦嘅工同好輕鬆嘅工,比來做嘜?

辛苦家舒服自己知,何需追求認同?

侯爵府

認同等d男人成日以為ftm咁易做,我每晚都半夜1,2點先瞓,一早7點半又要起身,中間無數次起身幫個女蓋被,唔好話6個鐘,連續瞓到5個鐘已經好好

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

同意;如果C6唔體諒,真係好惡頂

大宅

咪就係

首頁
12345...14

尾頁

跳至