自由講場

跳至

首頁
23456...14

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:

原帖由 sinyeechu 於 15-05-07 發表
其實有乜好講,行行都唔同,做ftm一樣自己控制時間同自己選擇

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我覺得ftm湊兩個以上冇工人就開始算辛苦,

原帖由 MrsSingSing 於 15-05-07 發表
我覺得ftm湊兩個以上冇工人就開始算辛苦,
湊一個其實可以好爽爆,尤其小朋友上咗小學
我地阿媽果代,個個三四個冇工人,都係咁過

男爵府

玩具勳章

回覆:跟本就係辛苦過返工

唉......自從細女出世之後我冇試過訓超過12個鐘,不過湊佢兩個係開心過出去受氣

禁止訪問

珍珠宮

MrsSingSing 發表於 15-5-7 22:54
我覺得ftm湊兩個以上冇工人就開始算辛苦,
湊一個其實可以好爽爆,尤其小朋友上咗小學
以前我湊阿女(出世至2歲半),我覺得好苦悶,之後她返N班,我十分輕鬆。後來仔仔出世,我勁辛苦了,現在又曬又熱仲要帶他去park 放電。

珍珠宮

禁止訪問

大宅

又要番工 放工自己湊番的媽媽同樣辛苦 名位媽媽加油

大宅

畀面勳章

引用:但係大把人想做FTM恨都恨唔到, 有得做既又

原帖由 vivibabyvivi 於 15-05-07 發表
但係大把人想做FTM恨都恨唔到, 有得做既又呻辛苦過返工
不過我睇唔少FTM成日去high tea, 辛唔辛苦, 見人見 ...
有工人洗既ftm咪可以日日high tea shopping囉

大宅

畀面勳章

引用:Quote:good_pig 發表於 15-5-7 23:06 我地

原帖由 fionko 於 15-05-07 發表
我o個日o係街見到一個老人家 無工人 一個湊五個.....兩個讀小學...一個幼稚園...一個幾個月咩住既....一 ...
甘老仲要湊甘多個,d仔女要

大宅

食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

引用:坦白說,如果我老公可以養得起我,我唔怕辛苦

原帖由 麵包超人^o^ 於 15-05-07 發表
坦白說,如果我老公可以養得起我,我唔怕辛苦做全職丫媽!

不過真心想問一句,又要返工又要湊小朋友,唔係辛苦 ...
我覺得返工辛苦極,就算工作再忙,都有lunch break俾我回下氣,來回搭車可以心靈放空下,收工工作可拋諸腦後。
宜家做ftm,BB仲細又無人幫,因為同老公家人住家務唔懶得,真係無一刻得閒,一餐飯要分幾轉食,廁所都唔得閒去,完全無咗自己依樣先最辛苦。

當然我都知有啲雙職媽媽每身份工都無得停,返屋企又湊小朋友。有啲ftm小朋友好易湊唔駛理,有家人幫,自己出去玩都得。所以無話邊個辛苦啲。

不過我認同有位jm講,啲人會體諒雙職媽媽,但ftm就成日俾人覺得係懶、少奶奶唔駛做。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 MrsSingSing 於 15-05-07 發

原帖由 good_pig 於 15-05-07 發表
我地阿媽果代,個個三四個冇工人,都係咁過

都係咁過即係辛唔辛苦???以前個年代淨係餵飽啲細路,何來"湊"。

依家呢個年代點同,未返學又要出多啲街玩,返學啲功課又忙,如果嫁著個唔識幫手唔識照顧自己既老公,仲要湊埋“大仔”添…

侯爵府

hashtag影視迷勳章

有得揀真係返工。。ftm oncall唔止36 小時

老餅會員上科林只求開心!

別墅

引用:Quote:原帖由+sweetheartb+於+15-05-07+發

原帖由 薯圈 於 15-05-07 發表
係啦!真係想問係咪返工嘅父母係唔會幫小朋友半夜蓋被?返工嘅父母放工係唔使煮飯/洗衫/拖地/教功課? 我返 ...
FTM辛苦都唔洗特登話\"辛苦過\"返工媽呱?擺明撩交嗌。返工淨係坐係度上BK㗎?唔使受老細氣㗎?返屋企唔理小朋友㗎?

侯爵府

我的育兒心得勳章

禁止訪問

回覆:sinyeechu 的帖子

複式洋房

引用:Quote:原帖由 薯圈 於 15-05-07 發表係啦!

原帖由 LittleMrsChan 於 15-05-07 發表
FTM辛苦都唔洗特登話"辛苦過"返工媽呱?擺明撩交嗌。返工淨係坐係度上BK㗎?唔使受老細氣㗎? ...
咁我又真係寧願受老闆氣都唔願做全職媽媽,湊小朋友唔使受氣?有時啲化骨龍激你仲慘過老闆俾氣你受。我時時都講我寧願打兩份工都唔想做全職媽媽。24小時對住小朋友真係乜耐性都無曬。返工都會有lunch time啦,全職媽媽有時食一餐唔食一餐㗎。當然全部小朋友都返曬學咁又唔同講法

大宅

其實幫小朋友著睡袋咪唔使半夜起身同佢地蓋被law

珍珠宮

畀面勳章

其實FTM真係好辛苦

在職媽都辛苦

但係FTM做好多野都無人見到

而家同在職媽唔同係如果呻D人會覺得...你有咩好呻?
你得閒都出去飲下茶行下街仲有咩咁辛苦?

飲茶行街用得幾多時間?真正休息時間又幾多

當然我係向所有媽媽致最高敬意

si_princess_si    發表於 15-5-8 00:03

別墅

引用:Quote:原帖由+LittleMrsChan+於+15-05-07+

原帖由 tulip0107 於 15-05-07 發表
咁我又真係寧願受老闆氣都唔願做全職媽媽,湊小朋友唔使受氣?有時啲化骨龍激你仲慘過老闆俾氣你受。我時時 ...
好多返工媽要一邊返工一邊望住個cam,睇實小朋友,lunch time都唔例外。返到屋企亦要做返媽媽要做嘅嘢。有咩事就要請假,要受老細氣,亦一樣會俾小朋友激親。

首頁
23456...14

尾頁

跳至